19. maja 2019

Mokre in blatne prve dirke letošnjega svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Zmagi med elito v Združene države in Švico. Rok in Tanja do cilja. Naši mladinci dobro!

Težka prva dirka letošnjega svetovnega pokala, huda konkurenca, predvsem pa zelo majhne razlike med tekmovalci. Pri dekletih suvereno do svoje prve zmage v svetovnem pokalu aktualna svetovna prvakinja Kate Courtney. Pri moških pa je drugič v karieri na najvišjo stopničko stopil Mathias Flueckiger, ki je prvič slavil lani v Mt-Ste-Anne.

Tanja Žakelj solidno, Rok Naglič v krogu zmagovalca, zelo dobro pa mladinci v sklopu slovenske reprezentance – Jakob Klemenčič, Teo Pečnik in Ana Janežič.

Ženske

Silovit start Švicarke Jolande Neff (Trek Factory Racing XC) in Američanke Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing), ki sta povedli že v startnem krogu. Nato pa v prvem krogu padec Neffove in Courtneyeva je ostala sama ter začela vozii svojo dirko. Niti padec v drugem krogu je ni spravil s tira.

V ozadju se je naredilo nekaj skupin, Jolanda Neff pa je vozila osamljna na drugem mestu in počasi izgubljala sekunde. Iz ozadja se je v drugi polovici dirke prebijala Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd Bafang MTB Racing Team). Zelo dobro sta med celotno dirko vozili Janina moštvena kolegica Nizozemka Anne Tauber, ki ravno danes praznuje rojstni dan, in njena rojakinja Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Čeprav pri dekletih proga ni bila povsem razmočena, je bilo videti kar nekaj padcev, tudi na novih lesenih delih.

Kate Courtney je solirala do cilja in razen tehnične okvare ji zmage ne bi mogla vzeti nobena izmed deklet. Na drugo mesto se je z 49 sekundami zaostanka uvrstila Jolanda Neff, tretje mesto pa je z minuto in 31 sekundami zaostanka osvojila Jana Belomojna.

Četrto in peto mesto sta pripadli Nizozemkama Tuberjevi in Terpstri. Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je večino dirke vozila med 32. in 34. mestom, v končnici pa našla svoj tempo in se na uvrstila na 26. mesto, njen zaostanek pa 7 minut in 21. sekund. Tanjino izjavo objavimo v posebnem poročilu ekipe.

Moški

Pri moških je šlo na nož že od prvega zavoja. V ospredje so se takoj postavili van der Poel, Avancini in Schurter. Nato pa napadi ostalih tekmovalcev. Po prvem krogu se je na čelo postavil Lars Forster (Scott-Sram MTB Racing), tekmovalce pa je začel spremljati dež, ki je hiter start dirke in močan tempo začel le še bolj oteževati. Na čelu sta bila moštvena kolega Schurter in Forster, nato se jima je pridružil Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Hudemu tempu je sledil še Francoz Jordan Sarrou (Absolute Absalon). Slednji je skupaj s Flueckingerjem narekoval zelo hitro vožnjo na klanec in ostala sta sama. Lars Forster je imel obilo smole, saj je večkrat padel, na koncu pa je bil prisiljen odstopiti.

V drugi polovici dirke je Flueckiger le še bolj potegnil, razmere na progi so bile že kar ekstremne, saj je bila podlaga bodisi razmočena ali spolzka. Nato se je začel lov Nizozemca van der Poela, ki je proti koncu dirke ujel Sarrouja, a ni mogel do vodilnega Flueckigerja. V ozadju se je odvijal boj za četrto in peto mesto. Tam so vozili Nino Schurter, Francoz Titouan Carod (BMC Mountainbike Racing Team), Švicar Florian Vogel (KMC – EKOI – Kenda) in Nino Schurter.

Po uri ter skoraj 24 minutah je slavil Švicar Mathias Flueckiger. Na drugo mesto se je z 32 sekundami zaostanka uvrstil Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), na tretje pa Jordan Sarrou, ki je zaostal sekundo več.

Četrto in peto mesto sta si prikolesarila Carod in Vogel. Rok Naglič, s padcem do 79. mesta. Njegov zaostanek je bil 10 minut in 52 sekund.

Kategoriji do 23 let

Kot prva današnja preizkušnja je bila na sporedu dirka deklet do 23 let. Med dekleti je bil boj za zmago potekal med tremi dekleti. Na koncu je slavila Avstrijka Laura Stigger, ki je za 14 sekund prehitela Nemko Ronjo Eibl (Corendon- Circus), s 27 sekundami zaostanka si je tretje mesto privozila Američanka Haley Batten.

Že včeraj je bila na sporedu dirka mlajših članov. Tudi tam je šlo zelo na tesno, saj sta zmagovalca in zasledovalce ločili le dve sekundi. Na prvo mesto se je zavihtel Švicar Filippo Colomo (BMC Mountain Bike Team), drugo mesto je po razburljivem zaključku osvojil Romun Vlad Dascalu (Brujula Bike Racing Team), tretji je bil Francoz Antoine Philipp (Veloroc BMC).

Vrstni redi 

Mladinci in mladinke

Na startu mladinskih dirk smo imeli tokrat tri predstavnike, vsi trije so nastopali v okviru slovenske reperzentance. Med dekleti je zmaga odšla v Švico k Jacqueline Schneebeli (Swiss Cycling). Na drugo mesto se je uvrstila Luisa Daubermann (Vc Lechausen), tretja je bila še ena Švicarka Ronja Bloechlinger. Ana Janežič je z zaostankom nekaj manj kot enajstih minut na cilj prišla kot 47. med 63 tekmovalkami.

Med fanti je zmaga romala v Veliko Britanijo k Charlieju Aldridgeju (GB National Team), na drugo mesto se je uvrstil Kanadčan Carter Woods (Rocky Mountain Factory), tretji je bil Belgijec Lukas Malezsewski (Belgian Cycling Team). Jakob Klemenčič se je z zaostankom 5 minut in dveh sekund uvrstil na 39. mesto, le dve mesti za njim pa je v cilj prišel še Teo Pečnik, ki je zaostal 11 sekund več. Na startu mladinske kategorije je bilo 134 kolesarjev.

Vrstni redi 

Posnetka moške in ženske dirke si lahko ogledaš na RedBull TV.

Naslednji dirki svetovnega pokala v olimpijskem in kratkem krosu bosta že prihodnji konec tedna v Novem Mestu na Moravskem.

Preberi še
Albstadt: Kratki kros Courtneyjevi in van der Poelu

Sledite nam