10. junija 2018

Monika naravnost fantastično! Igra stotink, sekund in predvsem izbire linij. Na koncu dovolj za četrto mesto!

Monika Hrastnik, aktualna evropska prvakinja, je dočakala prve stopničke na dirkah svetovnega pokala. Že po včerajšnjem četrtem mestu na kvalifikacijah je nakazala, da meri visoko. Če je včeraj zaostala dobrih osem sekund za Tahnee Seagrave in sta veliki favoritinji Myriam Nicole in Rachel Atherton z napakami in padci dosegli slabši čas, je danes Monika pokazala eno najboljših predstav v svetovnem pokalu.

Na vročem sedežu je bila Rachel Atherton (Trek Factory Racing), ki je peljala skoraj kot po tirnicah, mesto pred Hrastnikovo je startala Myriam Nicole (Commencal/Vallnord), ki je lovila čas Athertonove in po začetnem zaostanku uspela v napadalnem ritmu prenesti zaostanek v prednost, nato naredila manjšo napako v spodnjem delu, se uspela rešiti, a izgubila toliko časa, da je končala mesto za Rachel.

In nato Monika Hrastnik (KK Črn Trn). Napadalno od starta, tekoče po avtocesti in samozavestno po koreninah in strmem delu. Bila je sicer počasnejša od vodilnih dveh, a zaostanek je bil podoben kot na včerajšnjih kvalifikacijah. Tudi zaključek je bil suveren in Monika je pridirkala do tretjega mesta.

Na startu so bile še najhitrejše tri. Najprej Švicarka Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing), ki ni vzdržala ritma in je postopoma izgubljala proti Moniki. Na cilju se je uvrstila za našo tekmovalko.

Tracey Hannah (Polygon UR) je napadala, a njena vožnja ni bila najbolj tekoča, manjše napake so se vrstile in na cilj je prispela na tretje mesto, izrinila Moniko na četrto, vse oči pa so bile uprte v zadnjo tekmovalko na startu – Britanko Tahnee Seagrave (Transition Bikes /Muc Off Factory Racing).

Tahnee je začela na polno, a kmalu naredila napako, ki ji je podrla tekmovalni ritem in višje kot do tretjega mesta ni mogla.

Tako je prvo letošnjo zmago osvojila Rachel Atherton, druga je bila Myriam Nicole, tretja Tahnee Seagrave. Na četrto mesto se je uvrstila Tracey Hannah. V eminentni družbi samih zmagovalk na dirkah svetovnega pokala pa na petem mestu Monika Hrastnik!

In nato je sledil preobrat! Tahnee Seagrave so diskvalificirali, ker je v zgornjem delu proge kjer je naredila napako, peljala po desni izven ozačene proge (le nekaj centimetrov), a je bilo dovolj, da so ji odvzeli točke in tretje mesto.

Končni vrstni red – Atherton, Nicole, Hannah, Hrastnik in Siegenthaler.

Monika po dirki: “V bistvu se mi zdi, da je bila včerajšnja vožnja, razen tistih dveh napak, boljša! Danes je sicer vse potekalo normalno, brez večjih napak, tekoče. Sicer ne morem izpostaviti nobenega dela posebej, sem pa vesela, da je ta rezultat nekakšna zgodovinska slovenska uvrstitev – prve stopničke v spustu svetovnega pokala. To je res velik dosežek, saj prihajam iz kluba, ki ima bolj ljubiteljsko ozadje. In delo ter trud so se maksimalno poplačali.”

Vrstni redi

Foto Klemen Humar

Preberi še:
Leogang: Monika v kvalifikacijah odlična četrta!

Sledite nam