4endurance sis 1
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
27. januarja 2020

Do nedeljske zmage med elito Luca Braidot in Caroline Bohe. Odlično tudi Kuret in Pintaričeva. Razlike na vrhu pa zelo majhne.

Z drugo etapo na vulkanskem otoku Lanzarote se je nadaljevala dirka kategorije UCI S2 4Stage Mountain Bike Race Lanzarote. Nedeljskih kar zahtevnih 59,7 kilometra, ko je bilo potrebno “preplezati” skoraj 1000 višincev, je dalo nova zmagovalca v moški in ženski kategoriji. Na ne ravno lahki etapi so se odlično odrezali Blaža Pintarič, Iztok Kuret – Izo in Marko Fržop.

Moški

Italijan Luca Braidot (CS Carabinieri) je v ciljnem sprintu ugnal Poljaka Bartlomieja Wawaka (KROSS Racing Team). Njun čas je znašal dve uri, sedem minut in 19 sekund. Tretji je bil s štirimi sekundami zaostanka Wawakov moštveni kolega, Španec Sergio Mantecon Gutierrez. Kako izenačena je bila dirka med elito, pa kaže to, da je prvih osem tekmovalcev v cilju ločilo le pol minute.

Bartlomiej Wawak je trenutno vodilni, z le sekundo zaostanka mu za vratom diha Luca Braidot, Sergio Gutierrez na tretjem mestu zaostaja 5 sekund.

Ženske

Slavila je Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing Team), ki je za etapo potrebovala 2 uri, 27 minut in 54 sekund. Na drugo mesto se je uvrstila Blaža Pintarič, ki je zaostala le sedem sekund, čeprav je njen zaostanek v prvi polovici dirke znašal več kot pol minute in je kolesarila na tretjem mestu. Na tretje mesto se je z 18 sekundami za zmagovalko uvrstila Italijanka Greta Seiwald (Santa Cruz FSA MTB Pro), po padcu na začetku etape pa je bila četrta Kanadčanka Emily Batty (Trek Factory Racing). Na koncu je zaostala le 45 sekund. Zmagovalka prve etape Italijanka Chiara Teocchi (Santa Cruz FSA MTB Pro) je osvojila osmo mesto.

Po dveh etapah vodi Caroline Bohe, Greta Seiwald na drugem mestu zaostaja 45, Emily Batty na tretjem pa 46 sekund. Blaža je na četrtem mestu s 54 sekundami zaostanka.

Slovenci

V kategoriji master 50 se Iztok Kuret – Izo (KD Alpe SiS) oklepa stopničk, saj je tudi v drugi etapi osvojil tretje mesto in s tremi sekundami manj kot osem minut zaostanka za zmagovalcem etape Erikom Dekkerjem. Blaža Pintarič (Pintatim) je po sobotnem petem mestu dodala nekaj hitrosti in se uvrstila na drugo mesto. Izidor Cindrič (KD Zverinice) je med elito končal na 64. mestu.

Hrvatje

Vsi trije hrvaški tekmovalci nastopajo v kategoriji master 40. Najvišje je nedeljsko preizkušnjo zaključil Marko Fržop (Topsport), ki je sobotno 11. mesto še nekoliko izboljšal, saj je v cilj druge etape pripeljal kot deveti! Marko je za zmagovalcem kategorije, Špancem Hernandezom, zaostal 10 minut in 12 sekund. Dvojec puljskega kluba KBBXS Adrenalina Roberto Vukmir in Filip Sobot sta etapo končala na 92. in 105. mestu med 156 tekmovalci kategorije master 40, ki so prišli do cilja.

Prva etapa v videu

Iztok poroča:

“Srečno sem prevozil cilj druge etape in to spet z zelo pozitvnimi občutki! Pripetila se mi je prva manjša sitnost, saj je naša grupa zgrešila traso in smo izgubili, tako čez palec, kakšne pol minute, da smo se vrnili na pravo pot. Žal je potem ta grupa razpadla, kar mi je bilo zelo žal, saj smo do tu res odlično sodelovali. Danes sem se večkrat znašel sam samcat na vetru in sem izgubil veliko energije, proti koncu so bili tudi zelo v napoto zaostali tekmovalci, ki so mi še dodatno praznili že tako načete rezerve. Ko si precej pri koncu z močmi, se rade pričnejo dogajati napake, a k sreči nobena ni bila usodna. Ko smo že ravno pri tem, je zelo težko dojeti, da mi gume zdržijo na tem terenu! Zaenkrat … da ne prikličem hudiča!

Muka startne procedure mi je bila danes prihranjena, saj nas je 50 najhitrejših masterjev štartalo spredaj, seveda za kategorijama elite. To je čisto druga pesem, precej bolj varno!

Trasa je bila tudi danes odlična, asfalta ni omembe vredno, trejli hudo zanimivi in vse skupaj kar tehnično zahtevno. Doživel sem par vročih trenutkov, a do sedaj še nisem poljubil kanarske zemlje in naj ostane pri tem! Ker če padeš na vulkansko kamenje, nimam pojma, kdo bi lahko zašil te rane!

Skratka, tudi danes sem zaključil dirko tretji, tako da sedaj resno razmišljam, kako ohraniti to pozicijo, čeprav sem samo potihem sanjal o top deset! Morda dobim odgovor že na kronometru!”

Danes je na sporedu vožnja na čas v dolžini 20,6 kilometra, vmes pa tekmovalce čaka 590 višinskih metrov vzponov.

Spletna stran dirke

Borba do zadnjega metra. Na naslovni fotografiji Iztok Kuret – Izo.  Fotografije organizator.

Preberi še
4Stage Lanzarote: Prah, kamenje in majhne razlike med vodilnimi
Na Lanzarote 4Stage tudi Slovenci in Hrvatje

4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam