29. januarja 2019

Na vulkanskem otoku Lanzarote, ki je del Kanarskega otočja, je potekala prva izmed večjih etapnih dirk zimskega, pripravljalno – tekmovalnega obdobja. Na dirki tudi slovenski tekmovalki Blaža Pintarič in Tanja Žakelj.

Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) in Blaža Pintarič (Pintatim) sta med 26. in 29. januarjem na otoku Lanzarote (Kanarsko otočje) tekmovali na etapni dirki 4Stage Mountain Bike Lanzarote. Trasa, speljana na severu otoka, je potekala po pesku, poljih lave in enoslednicah naravnega parka Timfaya.

Prva

Sobotna hitra prva etapa je bila dolga 42 kilometrov. Potekala je v okolici krajev Tinajo in Tao. Etapa za spremembo ni bila vetrovna. Preko noči je sicer rahlo deževalo, a to je bilo za prašne poti samo dobro. Blaža Pintarič je poskušala slediti eni od moških skupinic, kar ji je tudi uspelo. Potrebna je bila tudi pazljivost, saj vulkanski pesek skriva ostro kamenje in druge pasti.

Blaža je v cilj prišla prva med ženskami, z dobrimi štirimi minutami prednosti pred mlado Italijanko Chiarro Teochi in Luksemburško prvakinjo v maratonu Fabienne Schaus. Tanja Žakelj je bila deseta.

Druga

Nedeljska etapa je bila dolga 60 kilometrov in je v osupljivi panorami okamnelih vulkanskih kamnin potekala skozi Nacionalni park Timfaya. Blaža je suvereno odpeljala etapo in spet prišla v cilj s precejšnjo prednostjo pred Danko Malene Degn in Angležinjo Kerry Macphee. Tanja Žakelj je bila v tej etapi osma.


Tanja Žakelj je bila iz etape v etapo boljša. Foto Grega Stopar

Tretja

Ponedeljkova etapa je bila 21 kilometrov dolga gorska vožnja na čas. Start v Famara Beach in cilj na Ermita de Las Nieves. Razmere so bile zahtevne, saj je vetrovni otok spet pokazal svojo pravo naravo. V močnem vetru je Blaža odlično opravila preizkušnjo in zmagala s prednostjo dveh minut pred Fabienne Schaus in Kerry Macphee. Tanja je s sedmim mestom v etapi prišla na sedmo mesto tudi v skupni uvrstitvi.

Četrta

Današnja etapa je bila dolga 81 kilometrov, začinjena z desetkilometrskim vzponom, mimo jezu do Peñas del Chache in nazaj v Club La Santa. Blaža je zmagala še četrtič v štirih dneh in tako postala tudi skupna zmagovalka 4Stage Mountain Bike Lanzarote 2019!

V zadnji etapi sta ji resno lahko sledili le Kerry Macphee in Fabienne Schaus, a le do druge okrepne cone. Po tej je Blaža spet odprla vse registre in sotekmovalke pustila precej za seboj in prišla v cilj skoraj pet minut pred Kerry Macphee. Tretja je bila Fabienne Schaus.

Tanja je iz etape v etapo vozila bolje in zadnjo končala na petem mestu, kar jo je tudi v skupni razvrstitvi postavilo na peto mesto.

Kaj je povedala Blaža?

“V tem zaključnem obdobju težkih treningov sem zadovoljna s formo. Dirkala sem seveda na zmago v ženski konkurenci, a sem vmes tudi poizkusila voziti z močnejsimi moškimi skupinami in številke kažejo lepo sliko. Sedaj se vračava domov in upam, da bo vreme dovoljevalo bolj tehničen trening. Moja naslednja močna dirka je Cyprus Sunshine Cup. In ta bo pravi pokazatelj, saj na dirko najvišje kategorije nihče ne pride trenirat.”

Pri moških je dirko dobil Poljak Bartlomiej Wawak, ki je slavil tudi v zadnji etapi. Drugi pa je bil Italijan Nadir Colledani, ki je v štirih dneh za njim zaostal 6 sekund. Na tretje mesto se je uvrstil Nemec Ben Zwiehoff

Vrstni redi

Spletna stran dirke

Foto organizator

Sledite nam