Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
12. februarja 2016

Po treh dneh “trpljenja” je pred nami še zadnja etapa. Najlažja na papirju, a lahko se obrne tudi tako, da postane zelo težka.

Pri predstavljanju etapne dirke 4 Islands, ki bo na kvarnerskih otokih letos potekala med 13. in 16. aprilom, smo končno na zadnjem otoku in pred zadnjo etapo. Utrujeni ali ne. Veselje in olajšanje pride, ko odpeljete še zadnji krog po otoku in ko prečkate cilj, lahko ponosno dvignete roke v zrak. Prevozili ste 244,58 kilometrov in premagali 5137 višinskih metrov vzponov.

Četrta etapa otok Lošinj (predstavitev Adria Bike):

49,35 kilometrov v dolžino in 975 višinskih metrov vzponov s startom v Malem Lošinju. Prvih sedemnajst kilometrov lahko pričakujete najhujši del etape z vzponom na Sv. Ivan. In čeprav je Lošinj relativno majhen otok, je četrta etapa kot nekakšen velik XC krog, a še vedno dovolj raznolik, da iz tekmovalca izvleče večino tehničnih sposobnosti. Drugi del etape se razteza v okolici Velega Lošinja, kjer postreže s konstantnim menjavanjem ritma, vzpon – spust, vzpon – spust. Ne glede na dejstvo, da Lošinj ne postreže velikimi višinskimi razlikami kot prejšnji trije otoki, pa menimo, da je to tehnično najtežja etapa.

Uroš iz ekipe mtb.si pravi:

Lani nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno in del etape je bil izpuščen, trasa je bila vsaj na papirju tako nekoliko lažja. Start na točki nič, zaprta vožnja po rivi, napad na asfaltni klanec, pa prvi malo bolj tehničen del, ki je bil nekoliko težji zaradi spolzke podlage. Nato nekaj makadamske vožnje ob obali, ena lepa pentlja ter dva tehnična spusta.

Nato dirka poteka po zunanjem delu otoka, ob morju, kar nekaj asfalta, ki pa naj te ne zmoti. Za nekatere je ta del primeren, da si nekoliko odpočijejo, za druge pa, da “navijejo do konca”. Lepi razgledi na Lošinju so zagotovljeni!

Prav tako vidite tudi tiste dele otoka, katerih drugače ne bi. Etapa, če je sončno in suho, ni preveč zahtevna. Lani je pač bila, ker je dan prej in zjutraj deževalo, pa tudi med samo dirko je nekoliko rosilo.

Če združimo pluse in minuse bi lahko dejal, da je fizično najmanj zahtevna, tehnično pa, vsaj zaradi nekaterih spustov vsekakor zahtevnejša od tistih na Cresu ali Rabu. Čeprav noben izmed spustov ni pretirano dolg, pridejo v ospredje bolj kot ne tehnično podkovani kolesarji. Težavnost etape 3+/5!

Zadnji večer na zadnjem otoku

Tam, kjer se dirka, ki se je pričela v sredo zjutraj v Baški, konča. Slavnostna večerja, podelitev priznanj, zahvala in … žur. V nedeljo avtobusni prevoz do Cresa, nato s trajektom na Krk, kjer vso prtljago naložite v svoje avtomobile in srečno ter zadovoljno proti domu!

Profil tretje etape:

Uroš za konec doda:

Skoraj vsi smo bili vsaj enkrat na dopustu na katerem izmed kvarnerskih otokov. Morda smo kolesarili ali na kakšen drug način raziskovali okolico. A nikdar nismo otokov doživljali tako, kot jih lahko doživiš na tej dirki. Lani sva z Alešem Bobnom doživela dirko na bolj turističen način, bolj za zabavo. A vseeno sva se vsako etapo vsaj malo borila. V glavnem sva občudovala lepote otokov, uživala v razgledih, a sva kjer je bilo potrebno malo bolj pritisnila na pedale.

Če želiš okusiti čar več dnevne dirke, druženje po etapah in resnično profesionalno organizacijo ter gostoljubje, potem je 4 Islands dirka, ki se je moraš udeležiti. Štiri kategorije so. Ženska, mešana in mlajša (do 45 let) ter starejša moška. Ni vrag, da se ne najdeš vsaj v eni.

Spletna stran dirke: www.adriabike.hr

Preberi še:
4 Islands: Naj se popotovanje začne
4 Islands: Drugi dan, otok Rab
4 Islands: Tretji dan, pripravi se na finale
Lanskoletno poročilo četrte etape 4 Islands

 

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam