4 Islands, Cres
21. aprila 2023

Letos najbolj spremenjena etapa 4 Islands in zagotovo najtežja v vseh letih etapne dirke po kvarnerskih otokih.

Cres je kraljevski in ne samo zaradi narave in razgledov, ampak zaradi tega, ker je že od začetka etapa na otoku tista, ki ima vzdevek kraljeva. Je najdaljša, ima največ višinskih metrov vzponov in je le korak stran do zadnje etape in cilja v Malem Lošinju.

4 Islands: Shepherd’s Paradise

Peter Vesel in Italijan Loris Tomat (Keindl Sport) v kategoriji grand master še četrtič nepremagana. V cilj sta prispela po 4 urah, 2 minutah in 44 sekundah. Dvojec mtb.si (Matej Hartman in Dejan Nemeček) je bil v isti kategoriji sedmi. Amaterja Martin Mlakar in Gašper Koprivec (G&M Team) sta bila zopet deveta v kategoriji, Aleš Boben in Roman Žnidaršič (MTB Trbovlje) sta bila druga med great grand masterji, Kanadčanka Chloe Cross in Miha Deu (Whistljana) pa sta bila tokrat šesta med mešanimi pari.

Med elito na 4 Islands

Nemca Georg Egger in Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) najhitreje po Cresu in še vedno tudi vodstvo v absolutni konkurenci. Za več kot 84 kilometrov sta potrebovala 3 ure, 14 minut in 4 sekunde. Na drugo mesto sta se po včerajšnjem tretjem uvrstila Nemec Simon Schneller in Avstrijec Alban Lakata (Team Bulls), tretji je bil dvojec Buff Megamo s Francozom Hugom Drechouom in Nizozemcem Hansom Beckingom. Med ženskami je etapa pripadla nemški dvojici sportograf.com – Bike Aid MTB, ki jo sestavljata Bettina Janas in Kim Ames.

Vse vrstne rede in ostale slovenske uvrstitve najdeš na epic-series.com.

Kaj sta po etapi povedala Dejč in Mah?

Dejan Nemeček: “Težka na papirju in težka v živo. Res kraljevska etapa, tehnična in zahtevna. Start zopet iz boksa B. Odločil sem se, da se postaviva bolj zadaj. Začela sva bolj zmerno, ker na prvem vzponu nič ne pridobiš. Po razbitih trailih sva nadaljevala dokaj hitro, z glavo, brez neumnih napak. In da drživa svojo pozicijo. Malo sem pričakoval tudi krizo. Po okrepni coni sem stisnil en gel, ki je bil izgleda pregost in ni bilo najboljše. Matej se mi zdi iz dneva v dan boljši. Grize in grize. Dolge ravnine in makadami. Postavil sem se spredaj in sva odlično sodelovala ter ohranila pozicijo. Ko mi je bilo težko, sem si malo zapel. V cilj sva prišla dobro izmučena.”

Matej Hartman: “Fantastičen dan in težka etapa. Startni vzpon iz Meraga naredi selekcijo. Takoj za vzponom se je začel nov del. Ta del gre visoko nad mestom Cres. In tam je bilo ogromno defektov. Toliko praznih pnevmatik nisem videl na celotni dirki. Midva k sreči celo etapo brez težav. V Ustrinah se dirka obrne in gre mimo Vranskega jezera skozi Podol v Valun in po novih singlah proti cilju v Cresu. Vsak dan nama gre boljše, Dejan pa je še vedno superioren. Z njim voziti je super. Poln je nasvetov in sem mu neskončno hvaležen, da me počaka, ko jaz ne morem več. Pa na merilec moči sem začel gledati!”

Včeraj sta se razgovorila tudi najhitrejša Hrvata

Marin Deković – Deks in Mario Šubr – Pancho (Visit Kvarner): Tretjič voziva skupaj na 4 Islands. Letos imava v načrtu še Andorro Classic. Seveda pod enakim imenom. Skupaj sva tretja v kategoriji master in, če ne bo nobenih težav, bova na koncu končala med najboljšimi tremi. Ker Mario živi v Nemčiji, letos nisva nič trenirala skupaj, ampak vseeno sva se na štirih otokih odlično znašla. Od začetka greva ‘ful gas’, vse dokler ne ostaneva brez ‘goriva’. Na otokih ne moreš taktizirati, dokler gre gre. Oba sva na polnovzmetecih. Jaz vozim Sparka SL, Marin pa Specialized Epic S-Works. Jutri je Cres, ki bo takšen kot sodni dan in kdor bo preživel prvi vzpon in Lubenice, bo prišel do konca, in to je važno.

Video vrhunci druge etape na Rabu

Zadnja etapa 4 Islands bo na Cresu, vmes pa 41 kilometrov in 950 višinskih metrov vzponov

Iz Malega Lošinja v Mali Lošinj. Etapa z najmanj spremembami glede na pretekle izvedbe, a vendar nič kaj lahka, čeprav dolga le nekaj več kot 40 kilometrov. Vreme bo zdržalo. Pri yr.no pravijo da bo deloma sončno in do 18 stopinj.

epicseries.com/4islands

Foto organizator in Aleš Špes

Preberi še

4 Islands

Sledite nam