4 Islands, Rab
20. aprila 2023

Druga etapa brez blata, z veliko makadama, nekaj manj višinci, a vseeno nič kaj lahka. To je letošnji 4 Islands.

Etapa na Rabu, čeprav pregovorno hitra in z nekaj manj višinci od tiste na Krku, tekmovalcem ni prizanašala. Hitri, a zaviti makadami, nekaj “luštnih” klancev, par novosti in zopet preko sedemdeset kilometrov v dolžino. 76, če smo natančni.

4 Islands: Shades of Rab

Med amaterji sta se zopet dobro odrezala Martin Mlakar in Gašper Koprivec (G&M Team), osvojila sta deveto mesto. V absolutnem seštevku sta na 50. mestu. Med mešanimi pari sta Kanadčanka Chloe Cross in Miha Deu (Whistljana) zopet osvojila tretje mesto. V skupnem seštevku pa sta druga in zaostajata le za hrvaškim parom (Husqvarna MIXTeam), ki ga sestavljata Kristina Lukačević in Roko Fržop. Med grand masterji sta Peter Vesel in Italijan Loris Tomat (Keindl Sport) nepremagljiva, saj sta zmagala še tretjič zapored, v absolutnem seštevku pa se spogledujeta s prvo dvajseterico. Trenutno sta na 23. mestu. Matej Hartman in Dejan Nemeček (mtb.si) sta etapo zopet zaključila na sedmem mestu, v absolutnem seštevku sta na 61. mestu. Aleš Boben in Roman Žnidaršič (MTB Trbovlje) sta v kategoriji great grand master etapo zaključila na drugem mestu, absolutno sta 93.

Med elito na 4 Islands

Nemca Georg Egger in Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) sta bila tudi na Rabu razred zase, saj sta po 2 urah, 41 minutah in 2 sekundah dirkanja za kar štiri minute in 6 sekund prehitela dvojec Buff Megamo, ki ga sestavljata Nizozemec Hans Becking in Francoz Hugo Drechou. Tretje mesto sta s skoraj 5 minutami zaostanka osvojila Nemec Simon Schneller in Avstrijec Alban Lakata (Team BULLS). Pri ženskah je etapa pripadla Švicarki Alessii Nay in Estonki Liisi Ehrberg (Velohunt – VeloFlütsch).

Vse vrstne rede in ostale slovenske uvrstitve najdeš na epic-series.com.

Kaj so po etapi povedali Pero, Mah in Dejč?

Vedno zanimivi Peter Vesel (Keindl Sport): “Poskušala sva odpeljati taktično modro. Na začetku sem prevzel pobudo in hitro sva se znašla v dobri skupini, nekoliko izkoristila zavetrje, zadnjih petintrideset kilometrov pa sva vozila z dvema Čehoma. Čeprav sta govorila samo češko, smo se z Davidom in Pavlom kar hitro sporazumeli. Po etapi sem spet naletel na Hermido in sem poklical Manija Fumića, mu rekel, da imam Hermido zraven, če bi ga rad slišal.”

“In prav zanimivo je bilo potem, ko sem opazoval, kako sta čvekala v nedogled. In tako kot vedno govorim, povsod smo nekje, vemo eden za drugega, a zmanjka časa, da bi se kdaj kaj pogovorili. Hermida in Fumić se poznata že dve desetletji, Manijev brat Lado pa je z njim tekmoval tudi na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004. Drugače sva z Lorisom zadovoljna s prikazanim, lepo sodelujeva in še skregati se ne moreva, ker on ne zna niti besede angleško, jaz pa v italijanščini: destra, sinistra in še kakšno kletvico, ha, ha. Enostavno veva, kaj je moje in kaj je njegovo delo.”

Dvojec mtb.si je bil na Rabu glasbeno navdahnjen

Dejan Nemeček: “Zjutraj zgodaj sva vstala, stvari v ruzak zmetala in odplula na Rab. Vsi so govorili, da je rabska etapa hitra, in temu je res tako. Startala sva dokaj spredaj – iz boksa B. Počutje kar ok. Mateju sem pustil, da je vozil v svojem ritmu, potem sem prevzel pobudo in se postavil spredaj. Po dvajsetih kilometrih sem ga vprašal, kakšno je počutje, in rekel je, da super, zato sem se ustrašil, če bom zmogel tak tempo. Predvsem sem užival na ‘gravel sektorjih’. Fino je bilo, zajebancija je bila, manjše skupine sva prehitevala kot za stavo, vmes sem ameriškemu paru odtrobental njihovo himno. Kasneje sva dohitela še ženski par kategorije elite in sem zapel Hey ladies od Beastie Boys. Fajn je bilo.”

Matej Hartman: “Rab imamo vedno v spominu, da je blaten in moker. Danes je bil sončen in suh. Lepa etapa, ogromno makadama. Na ladji sem se počutil zelo slabo, ko pa smo startali, sem se prebudil in bil kot prerojen. Zopet je bil Dejan močnejši, imela sva dobro taktiko in bila konstantna. V kategoriji grand master sva še vedno sedma, sva pa v generalnem seštevku močno napredovala.

4 Islands na Rabu koordinira Luka

Luka Perčinić, naš stari znanec z Raba: “Uradna funkcija, ki jo imam v Turistični zvezi na Rabu, je vodja marketinga. Ko pa gre za športne prireditve, takrat se prelevim v koordinatorja med organizatorjem, lokalno skupnostjo in kolesarskim klubom Mag Rab, edinim lokalnim klubom tukaj. Ta je odgovoren za vse, kar se dogaja na etapi na našem otoku. Klub poskrbi za označbe na etapi, prevzame vsa dela ob trasi, na koncu tudi vse počisti. Etapa na Rabu je edina na 4 Islands, katero je organizator ‘zaupal’ skoraj celotno izvedbo lokalnemu klubu. In na to smo zelo ponosni. Lahko povem tudi to, da s somišljeniki v kolesarskem klubu urejamo ostale kolesarske poti na Rabu, odkrivamo nove in obujamo stare zapuščene in tako kolesarskim navdušencem na Rabu vedno ponudimo kaj novega.”

Video vrhunci prve etape na Krku

4 Islands se seli na Cres: Shepherd’s Paradise in 84 kilometrov ter 1950 višinskih metrov vzponov

Iz Meraga v mesto Cres in povsod naokrog in vmes. S trajekta takoj na strm klanec. Sledi popolnoma nov del trase in razgled nad mestom Cres. Pot vije proti Lubenicam, nato proti Martinšćici. Sledi vožnja proti Vranskemu jezeru. Vzponi in spusti si sledijo en za drugim in po urah trpljenja v “sedlu” sledi prihod v stari del mesta Cres. Vreme? Pri yr.no pravijo, da bo sončno. Med 13 in 16 stopinj se bo ogrelo.

epicseries.com/4islands

Naslovna fotograija @p_i_r_o_s_h_k_i, ostale fotografije Mah in organizator

Preberi še

4 Islands

4 Islands 2023: Faca dneva

Sledite nam