4 Islands
23. aprila 2022

4 Islands v sedmi izvedbi in prvič kot del serije Epic je pod streho. Če je bil Cres deževen, je bil Lošinj sončen in tudi za Slovence srečen otok.

Najlepša etapna dirka v tem koncu sveta je bila zanimiva in morda z najmočnejšo mednarodno konkurenco, odkar je leta 2015 prvič ugledala luč sveta. Maloštevilni Slovenci so se na dirki odrezali več kot solidno, predvsem pa dokazali, da tudi v svetu etapnih gorskokolesarskih preizkušenj nekaj pomenijo. Peter Vesel z novim partnerjem, Italijanom Lorisom Tomatom, je bil suveren. Mitja Tancik je s Hrvatom Markom Fržopom nekaj časa resno ogrožal vodilna Španca Davida Ruana in Tomija Misserja, a se jima je po prvi etapi več kot odlično skupno predstavo pokvaril zlomljen obroč. Iztok Kuret je pokazal izredno moč, njegov partner pa enostavno ni zmogel takšnega tempa. Maruša Knap je krstno etapno dirko kronala z etapnimi stopničkami, Rok Naglič je v ekstremno močni moški kategoriji testiral svoje noge …

Najhitrejši v zadnji etapi 4 Islands

V moški kategoriji je z zadnjo etapo najhitreje opravil dvojec Wilier Pirelli 2, ki ga sestavljata Wout Alleman in Gioele De Cosmo. Za 40 kilometrov in 900 višincev sta porabila uro, 37 minut in 32 sekund ter za sekundo manj kot pol minute prehitela Martina Freyja in Simona Stebjahna (Singer Racing). Rok Naglič je s partnerjem Felixom Fritzschem (r2-bike.com MTN CREW) osvojil odlično 12. mesto. Njun etapni zaostanek je znašal 7 minut in 19 sekund. Drugo etapno zmago sta med ženskami osvojili Costanza Fasolis in Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia). V absolutni razvrstitvi etape pa sta zasedli odlično 39. mesto.

Je startna kulisa lahko še lepša?

Pri mešanih parih Hans Becking in Naima Madlen Diesner (Buff Megamo 2) nista prepustila niti ene etape. Zmagala sta tudi na Lošinju. Maruša Knap in Jasper Lefevre (Bikehigh Ciovita) sta prišla do zasluženih stopničk in si priborila tretje mesto.

Med masterji sta tudi proti Sv. Ivanu in po Napoleonovi poti kraljevala Tomi Misser in David Ruano, ki sta s časom ure, 51 minut osvojila absolutno 22. mesto. Najbolj sta se jima približala Marko Fržop in Mitja Tancik (TancaCoaching – CRES), ki sta za njunim časom zaostala dobro minuto. Urban Majcen in Martin Ločnikar (respect) sta osvojila 13. mesto v kategoriji in 56. mesto absolutno.

V kategoriji grand master sta do prve zmage prišla Švicarja Barti Bucher in Hansjuerg Greber (BiXS Bikeholiday), ki sta s časom 2 uri, 2 minuti in 55 sekund za tri sekunde prehitela Petra Vesela in Lorisa Tomata (Keindlsport). Iztok Kuret – Izo in Boris Basta (Cycling Team Lošinj) sta bila četrta (+7:09).

Skupni zmagovalci 7. izvedbe dirke po kvarnerskih otokih po kategorijah

Moški: Suvereno sta slavila Nemca Martin Frey in Simon Stebjahn, ki sta za prolog in štiri etape potrebovala 10 ur in 29 minut. Drugo mesto sta osvojila Hugo Drechou in Peeter Pruus (Buff Megamo), tretje pa Daniel Geismayr in Fabian Rabensteiner (Wilier Pirelli). Rok Naglič in Felix Fritzch sta dirko zaključila na 17. mestu.

Ženske: Lejla Tanović in Stefanie Dohrn sta z današnjim tretjim mestom ubranili vodilno pozicijo in se tako veselili skupne zmage na dirki po štirih otokih. Skupni čas zmagovalk je znašal 13 ur, 13 minut in 54 sekund. Drugouvrščeni Fasolis in Peretti sta zaostali 18 minut in 39 sekund.

Mešani pari: Hans Becking in Naima Madlen Diesner sta bila na dirki brez prave konkurence in sta premočno slavila na čisto vseh etapah. Za 4 etape in prolog sta potrebovala 13 ur in 14 minut. Maruša Knap in Jasper Lefevre sta osvojila odlično četrto mesto!

Mtb.si : mtb.hr

Aleš Boben in Irena Šubic Jeločnik sta s sedemnajstim mestom v etapi in s 17. mestom v skupnem seštevku s 5 proti 0 slavila proti dvojici Dražen Oreščanin in Maja Marukić, ki sta etapo zaključila na 24. mestu, v skupnem seštevku pa končala še mesto nižje.

Aleš in Irena

Časi veteranov presenetili

Tomi Misser in David Ruano sta slavila še drugo skupno zmago na dirki 4 Islands in prvo na kolesih Mondraker. S skupnim časom 11 ur, 56 minut in 12 sekund sta za sekundo manj kot 31 minut prehitela Marina Dekovića in Maria Šubra (BK Campetto – Island Krk). Mitja Tancik in Marko Fržop sta se po smoli na Krku, ko sta izgubila dragocenih 38 in nekaj več minut na koncu prebila na 5. mesto in za Špancema zaostala 44 minut in 10 sekund. S konstantno vožnjo na vseh etapah je dvojec respect (Urban Majcen in Martin Ločnikar) osvojil skupno 13. mesto v kategoriji.

12 ur in 47 minut sta za prečenje štirih otokov potrebovala Peter Vesel in Loris Tomat (Keindl Sport). Najbližja zasledovalca Rolf Kropp in Martin Steiert sta zaostala več kot 25 minut. Sta se pa Iztok Kuret – Izo in Boris Basta (Cycling Team Lošinj) na koncu uvrstila na skupno četrto mesto.

4 Islands 2022: Kaj so povedali po zadnji etapi?

Iztok Kuret – Izo (Cycling Team Lošinj)

“Glede na to, da je Lošinj Borisov otok, kjer pozna vsak kamenček, sva kar dobro šla. Pod črto sva zadovoljna, a jo je zopet zagodla Borisova zavora. Mislila sva, da sva jo včeraj popravila, a je danes po 20 minutah dirkanja zopet popustila. Vem, da je dal partner 200 odstotkov od sebe, in vem tudi to, da je boljši, a to je najin trenutni domet. Sedaj se bom skoncentriral, da odpeljem kakšno državno prvenstvo. Mi je dal pa Peter Vesel dobro vabo, ko mi je omenil oktobrski Brasil Ride. Ampak z mislimi še nisem tam.”

Rok Naglič (r2-bike.com MTN)

“Etapa je bila malo bolj cross country stil kot pa maraton. Na startu bi moral iti še nekoliko hitreje, da bi pridobil še nekaj pozicij, preden smo zavili na trail, ker potem na žalost kljub temu, da imam dobro tehnično znanje, tega nisem mogel izkoristiti. Kasneje v etapi sva vozila odlično in sva veliko pridobila. Vmes sva se vozila na šestem in sedmem mestu, nato sva imela v zaključnem kilometru smolo, saj je Felix dobil defekt na sprednji pnevmatiki in sva se morala za slabo minuto ustaviti. V tistem času so naju ostali prehiteli. Nato sva borbala do cilja in zaključila na odličnem 12. mestu. S Felixom sva prvič tekmovala skupaj in zagotovo bova še kdaj.”

Maruša Knap (Bikehigh Ciovita)

“Tako, kot so mi vsi rekli, je bila danes moja etapa. Izkušnje iz XCja so mi prišle prav. Uživala sem in samo ful gas in na koncu tretje mesto! Noro, nimam še besed.”

Z leve proti desni: Bianca Morvillo, Arnold Ebensteiner, Hans Becking, Naima Madlen Diesner, Jasper Lefevre in Maruša Knap. Foto Rok Naglič.

Peter Vesel in Loris Tomat (Keindl Sport)

Peter: “Danes sva začela izredno hitro. Sva se nekaj časa vozila celo s prvimi masterji. Na spustih pa spet kot po ‘jajcih’. Je bilo treba paziti, da ne bo kakšnega defekta. V zadnjih petih kilometrih sta zraven prišla Švicarja Barti in Hansjuerg in sem jima rekel, da jima prepustiva etapo. Priznam, da sem bil danes živčen, saj pri gorskem kolesarjenju ni konec, dokler nisi v cilju. Sploh po teh skalah se lahko hitro zgodi kakšna neumnost. Lahko greš ‘na glavo’, razbiješ obroč in še kaj, kar ti prepreči dober rezultat. Drugače pa zadovoljna oba.”

Loris: “Danes nama je šlo dobro. Celotno etapo sva imela pod kontrolo. Ničesar nisva tvegala. Vesel sem, da sva tudi v cilju oblekla majici vodilnih!”

Vrstni redi

Vrhunci tretje etape 4 Islands v videu

Dirka na družbenih omrežjih

Facebook: @4IslandsMTB
Instagram: @4islandsmtb

Foto 4 Islands MTB

Preberi še

4 Islands

Sledite nam