4 Islands
22. aprila 2022

Rokenrol z Lubenic in asfaltni kronometer do cilja. Izredno težka tretja etapa 4 Islands in v pričakovanju zadnjega dejanja na Lošinju.

V Kvarnerju ni vedno sončno. Včasih se nad otoke prikradejo temni oblaki in zakuhajo … dež. Tokrat so kolesarje od starta in vse do polovice dirke spremljale dežne kaplje. In tudi ko je nehalo padati, je bil teren neizprosen do koles in seveda tekmovalcev.

Najhitrejši v tretji etapi 4 Islands

Nemca ničesar ne prepuščata naključju. Tudi tretjo etapo v elitni moški kategoriji sta zmago slavila Martin Frey in Simon Stiebjahn (Singer Racing). Za prečenje Cresa sta porabila 2 uri, 45 minut in 44 sekund. V skupnem seštevku imata 7 minut in 50 sekund prednosti pred Hugom Drechouom in Petrom Pruusom (Buff Megamo). Rok Naglič je v paru s Felixom Fritzchem (r2-bike.com MTN CREW) danes zasedel 16. mesto. Pred zadnjo etapo sta uvrščena na 17. mestu.

Pri ženskah v skupnem seštevku še vedno vodita Lejla Tanović in Stefanie Dohrn (Allebike Canyon Northwave), ki sta z 11 urami, minuto in 59 sekundami še vedno 10 minut in 45 sekund pred danes drugouvrščenima Greete Steinburg in Janino Wüst (MTB Pro Merchendising Racing). Etapna zmaga je odšla v roke Constanzi Fasolis in Claudii Peretti (Olympia-RDR Italia).

Med mešanimi pari kraljujeta Hans Becking in Naima Madlen Diesner (Buff Megamo 2), ki sta osvojila še tretjo etapo in sta premočno vodilna tudi v skupnem seštevku. Mtb.si proti mtb.hr? Aleš Boben in Irena Šubic Jeločnik sta bila danes 23. in zopet nekaj mest pred dvojcem Dražen Oreščanin in Maja Marukić, ki sta v cilj prispela kot osemindvajseta. Kako pa Maruša Knap in partner Jasper Lefevre (Bikehigh Ciovita)? Peto mesto v etapi in peto mesto v trenutnem skupnem seštevku.

Veterani hitri kot hudič

Pri masterjih danes na vrhu zopet zmagovalca dirke iz leta 2019 Tomi Misser in David Ruano (Mondraker Blue Force). Na drugo mesto sta se uvrstila Mitja Tancik in Marko Fržop (Tancacoaching – CRES). Odlično 12. mesto v kategoriji sta tokrat osvojila Urban Majcen in Martin Ločnikar (respect). V skupnem seštevku zanesljivo s 24 minutami in 50 sekundami prednosti pred Hrvatoma Marinom Dekovićem in Mariom Šubrom (BK Campetto – Island KRK) vodita Misser in Ruano. Tancik in Fržop sta napredovala na šesto mesto.

Najhitrejša najstarejša veterana sta celotno dirko po otokih Peter Vesel in Loris Tomat (Keindl Sport), ki dirkata taktično. In danes se je pokazalo, da tudi varno. Iztok Kuret – Izo in Boris Basta (Cycling Team Lošinj) sta danes uspela iztržiti šesto mesto, v skupnem seštevku sta zdrsnila za eno in sta sedaj peta.

4 Islands 2022: Slovenci in Italijan po zaključeni etapi povedo

Iztok Kuret – Izo (Cycling Team Lošinj):

“Je, kakor je. Dala sva vse od sebe. Sama trasa je terjala kar nekaj davka, vsaj kar sem videl spotoma, je bilo veliko poškodb tako na kolesarjih kot na kolesih. Boris je med etapo ostal brez prve zavore, jaz sem moral ‘dofilati’ pnevmatiko in tudi potopna sedežna opora mi je blokirala. Sem pa prvič vozil gume Vittoria Barzo in sem resnično navdušen nad njimi. Od Lubenic dalje je bilo z vsemi spusti kar težko, je bila pa etapa skrajšana in v zadnjem delu nismo šli čez blato, ampak po asfaltu do Osorja. Tam sva vozila kronometer ‘all out’ in v cilju še kakšnih 20 minut nisem prišel k sebi.”

Peter Vesel in Loris Tomat (Keindl Sport):

“Zjutraj so nam etapo skrajšali za 9 kilometrov. Do mene je prišlo vprašanje, če bi glede na vreme kaj spremenili, in moja ideja je bila, da bi bilo dobro skrajšati etapo pri skalnatih odsekih okoli Lubenic, a tega niso storili, so pa etapo skrajšali na koncu. In ravno pri Lubenicah in malo naprej je bilo divje. Z Lorisom sva res pazila in ravno na tehničnih spustih se je pred nama znašla vodilna ženska dvojica. Nisva želela riniti mimo njih, ker nekako ne bi bilo prav. Drugače smo nekaj časa vozili skupaj s Švicarjema, a sta imela defekt, tako da sva šla naprej sama. Čez klance in po ravnini sva šla hitro, na spustih pa bom rekel po domače, kot ‘po jajcih’.”

“Težka etapa, še težji teren in zaradi vremena nevarne enoslednice. Funkcionirala sva v redu in voziti s takšnim kolesarjem, kot je Peter, je super. Jutri še zadnja etapa in cilj v Velem Lošinju.”

Rok Naglič (r2-bike.com MTN CREW):

“Današnja etapa je bila kar zanimiva. Od začetka je konkretno deževalo. Prva ura in pol je bila zelo nepredvidljiva. Iz luže v lužo in dejansko ne veš, kaj se ti bo zgodilo. Nato je dež nehal. Na koncu sva bila šestnajsta. Z rezultatom sva zadovoljna. Kakorkoli obrneš, to je serija Epic. Tu tekmujejo eni najboljših maratonskih gorskih kolesarjev. Z dirko sva s partnerjem Felixom zadovoljna. Jutri pa še zadnja etapa.”

Vrstni redi

Vrhunci druge etape 4 Islands v videu

Zadnja etapa in otok Lošinj. S 40 kilometri je najkrajša, a ne najlažja! 900 višincev na Lošinju ni “mala mal’ca”.

Dirka na družbenih omrežjih

Facebook: @4IslandsMTB
Instagram: @4islandsmtb

Foto 4 Islands MTB

Preberi še

4 Islands

Sledite nam