4 Islands
21. aprila 2022

Slovenci tudi na drugi etapi dirke 4 Islands suvereno. Današnjih pet dežnih kapelj se bo jutri spremenilo v obilno deževje.

Od prve etape dirke 4 Islands vse do letošnje izvedbe etapa na otoku Rab še ni bila tako dolga, letos pa je s 76 kilometri postala najdaljša med vsemi etapami na kvarnerskih otokih. Rab je postregel z neskončnimi makadami, s startom na trajektu v Loparju in s ciljem v mestu Rab.

Nekaj dežnih kapelj ni zmotilo tekmovalcev, le asfaltna podlaga je bila ponekod malo spolzka. Čestitke Mitji Tanciku in Marku Fržopu za odlično odpeljano etapo, saj sta si fanta po včerajšnji smoli z zlomljenim obročem zmago tudi krvavo zaslužila.

Edina dirka na svetu, na kateri tekmovalci startajo s trajekta.

Zmagovalci druge etape 4 Islands

Med moškimi, skoraj sedemdeset dvojicami na startu, sta v cilj najhitreje prišla zmagovalca prve etape, Nemca Martin Frey in Simon Stiebjahn (Singer Racing), in še povečala prednost v skupnem seštevku dirke. Za 76 rabskih kilometrov sta potrebovala 2 uri, 48 minut in 17 sekund. Rok Naglič je z nemškim partnerjem Felixom Fritzschem (r2-bike.com MTN Crew) v mesto Rab prišel na 18. mestu. Zaostala sta 13 minut in 5 sekund.

Med ženskami sta s časom 3 ure, 20 minut in 37 sekund na absolutno 38. mesto in zmago v kategoriji osvojili bosanska tekmovalka Lejla Tanović in Nemka Stefanie Dohrn (Allebike Canyon Northwave), ki sta tudi vodilni v seštevku dveh etap in prologa.

Pri mešanih parih brez presenečenj. Nizozemec Hans Becking in Nemka Naima Madlen Diesner (Buff Megamo 2) ni pustila presenečenj in je slavila že tretjič po vrsti. Njun čas je znašal 3 ure, 26 minut in 52 sekund. Maruša Knap in Jasper Lefevre (Bikehigh Ciovita) sta danes osvojila 8. mesto, v skupnem seštevku sta na odličnem 5. mestu.

Interni dvoboj med dvojicama mtb.si in mtb.hr sta zopet dobila Aleš Boben in Irena Šubic Jeločnik ter vodita s 3:0 proti Maji Marukić in Draženu Oreščaninu. Dvojec mtb.si je zasedel 17., mtb.hr pa sta etapo zaključila na 24. mestu.

Starejši in tekmovalno zelo naravnani kategoriji

Kategorija masters ima nova zmagovalca. Rab sta najhitreje prevozila Mitja Tancik in Hrvat Marko Fržop (Tancacoaching Cres), ki sta bila s časom 3 ure, 4 minute in 33 sekund v zaključku hitrejša od vodilnih v skupnem seštevku in že zmagovalcev dirke 4 Islands Tomija Misserja in Davida Ruana (Mondraker Blue Force). Slovenski dvojec Respect (Urban Majcen in Martin Ločnikar) je etapo zaključil na 12. mestu med 54 dvojicami. Po odličnem prologu, smoli v prvi etapi in po zasluženi zmagi v drugi etapi sta Tancik in Fržop napredovala na 9. mesto.

Kategorija grand masters je rezervirana za dvojec Peter Vesel in Italijan Loris Tomat (Keindl Sport). Zabeležila sta že tretjo zaporedno zmago ter z 31. časom absolutno (3 ure, 14 minut in 17 sekund), še povečala prednost v skupnem seštevku. Slovensko-hrvaška naveza Iztok Kuret in Hrvat Boris Basta (Cycling Team Lošinj) etapo končala na 5. mestu. Na današnjem startu je bilo kar 36 dvojic najstarejše tekmovalne kategorije!

4 Islands 2022: Slovenski matadorji povedo

“Domačin” Iztok Kuret – Izo (Cycling Team Lošinj)

“Nimam kaj dosti povedati. Peto mesto je domet, ki ga zmoreva. Borisu nekaj ni ok, a ne veva, kaj. Vem, da je mnogo hitrejši, saj se spoznava z dirk in me je dvakrat že ‘namočil’. Danes sem želel potestirat noge in sem šel brez težav z najboljšimi, a sem moral kasneje počakati na partnerja. Nekaj časa sva se vozila na tretjem mestu, a na koncu končala na petem. Kar se same trase tiče, sem nekoliko razočaran, čeprav so vsi tekmovalci hvalili traso. Jaz pač na Rabu živim in vem, da je mnogo boljših gorskokolesarskih poti tu okoli. Sta pa bila na trasi dva nova spusta, ki so ju pripravili in očistili fantje iz lokalnega kluba. Za jutri je napovedano močno deževje in na Cresu se lahko zgodi, da bomo ‘ključnice nosili v vrečkah’. Če pa pogledam nazaj, mi je bila včerajšnja etapa na Krku top, pa čeprav jo po večini vsi poznamo.”

Mitja Tancik (Tancacoaching – CRES) po prigarani etapni zmagi

“Po včerajšnji katastrofalni etapi danes nisva imela veliko za razmišljati, kot iti na polno od starta, brez kalkulacije in v lov za čim boljšim časom. Tako smo šli od starta maksimalno hitro. Kmalu sva ostala le dva para. Midva z Markom in Tomi Misser ter David Ruano. Skoraj celo etapo sva bila spredaj in narekovala ritem, saj druge izbire nisva imela. Proti zaključku etape je Misser rekel, da gremo do cilja skupaj in etapa bo najina. Vsa čas Tomiju in Davidu. Na današnji etapi sva uspela pridobiti kakšnih osem minut, saj v cilju razlike niso bile tako velike. Jutri je na sporedu mnogo težja etapa in napovedano je močno deževje, tako da bodo te razlike mnogo večje. Jutri pa isto kot danes ‘pun gas’ nobenega razmišljanja in kalkulacije in v upanju na pridobitvi čim več časa v generalni razvrstitvi.”

Maruša Knap (Bikehigh Ciovita) po naporni etapi

“Danes ne vem, kaj je bilo, saj prvih 65 kilometrov noge nekako niso sodelovale, zadnjih deset kilometrov pa sem dirkala tako kot XC, tako da sta kofein in Coca-Cola očitno recept. Drugače pa lepa etapa in sem uživala na kolesu in s partnerjem se nisva skregala, kar je top. Je pa tudi res, da mi etapa ni bila pisana na kožo. Sam makadam in ‘absolutni’ watti in premalo klanca. Sama sem bolj za klance in glede na to, da sem tekmovalka v krosu, je bilo danes premalo tehničnih delov, saj tam s partnerjem največ pridobiva.”

Peter Vesel (Keindl Sport) po tretji zaporedni zmagi:

“Z Lorisom se dobro razumeva, delava skupaj in si pomagava med seboj takrat, ko je to najbolj pomembno. Današnjo etapo sva dobro začela. Cilj je bil paziti na najino konkurenco, saj sva jih imela dolgo časa na očeh. Ne vem, na katerem kilometru sva se odpeljala naprej in vozila v svojem ritmu. Vmes je bilo malo dežja in je bilo potrebno na nekaterih asfaltnih delih bolj za paziti, pa še jaz imam nekaj strahu zaradi nedavno sanirane poškodbe. To je to zaenkrat.”

Loris Tomat kratko in jedrnato: “Današnja etapa je bila hitra, z manj enoslednicami in tehničnimi deli. Upam, da nadaljujeva v tem ritmu.”

Vrstni redi

Zanimivost druge etape!

V dresih “Media Crew,” – snemalcev in spremljevalcev tekmovalcev sta se na trasi pojavila dva izmed najboljših gorskih kolesarjev na svetu! Nekdanji trikratni svetovni prvak v matatonu Alban Lakata in aktualni svetovni prvak v tej disciplini Andreas Seewald sta v prvi etapi izgubila svoja partnerja in se kot prava profesionalca odzvala povabilu organizatorja, si nadela kamere GoPro ter ter celotnodrugo etapo spremljala tekmovalce. Fanta sta res prava profesionalca in s tem sta pokazala, kako cenita kolesarje in kolesarstvo.

Vrhunci prve etape 4 Islands 2022 v videu

Krk je zvit in zavit. Počasi prevzema primat kraljeve etape, ki ga od prve dirke leta 2015 drži otok Cres. Krk je dovolj tehničen, s selektivnim prvim vzponom in z za pnevmatike peklenskim spustom v Punat.

Jutri se kolesarji selijo na Cres. Tam jih čaka kraljevih 72 kilometrov s startom v Meragu in ciljem v Osorju

Dirka na družbenih omrežjih:

Facebook: @4IslandsMTB
Instagram: @4islandsmtb

Na naslovni fotografiji Mitja Tancik, hrbet kaže David Ruano, čestitata si Marko Fržop in Tomi Misser. Fotografijo smo si sposodili Markovem profilu Facebook, ostale fotografije organizator.

Preberi še

4 Islands

Sledite nam