4 Islands
23. aprila 2021

Cres je lep, a tudi nevaren. Kraljevska etapa je terjala svoj davek tudi pri vodilnih dvojicah. Nesreča partnerja Petra Vesela. Najhitrejši Slovenec še vedno Gregor Sikošek v paru z Anthonyjem Bilićem.

Odlično, skoraj idilično vreme. Rahel veter v hrbet skozi celotno etapo. Razgledi, ki pričarajo nasmeh na obraz, solze sreče in solze žalosti. Takšna je bila etapa na Cresu, imenovana Shepherd’s paradise. Gregor Sikošek in Anthony Bilić v moški kategoriji ne popuščata, Gregor Dimic in Blaž Žle prav tako. Tanja Žakelj in Urban Ferenčak kot hitri vlak tudi čez Cres, Petru Veselu in Janu Weeversu pa je po manj kot kilometru današnje etape boginja Fortuna obrnila hrbet.

Jaroslav Kulhavy in Matous Ulman.

Prečenje Cresa je šlo takole:

Moški

Čeprav sta Jaroslav Kulhavy in Matous Ulman (Česká spořitelna – Accolade 1) dobršen del trase vozila na tretjem mestu, sta v silovitem zaključku prišla do zmage na kraljevske etape! Z istim časom sta v cilj prišla tudi drugo in tretjeuvrščeni par: Hans Becking in Jose Dias (BUFF Scott MTB Team) ter Martin Stošek in Andreas Seewald (Canyon Northwave MTB A). Njihov čas prečenja tretjega otoka je bil 2 uri 53 minut in 23 sekund.

Zopet odlična etapa za Gregorja Sikoška in Anthonyja Bilića (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana). Končala sta na 14. mestu, zaostanek pa 15 minut in 58 sekund. Šestnajsto mesto med moškimi in 18. mesto v absolutnem seštevku je pripadlo dvojici TancaCoaching – Calcit Bike Team (Gregor Dimic in Blaž Žle). Njun zaostanek 19 minut in 24 sekund za Kulhavyjem in Ulmanom. 24. mesto med moškimi dvojicami sta danes osvojila Rok Golob in Mitja Klavora (Bike Point Mali Lošinj).

V skupnem seštevku bosta na zadnji etapi v majicah vodilnih zopet startala Kulhavy in Ulman, ki imata enako prednost kot včeraj. Ali bo minuta prednosti dovolj za osvojitev letošnje dirke 4 Islands? Imata drugouvrščena Becking in Dias še kaj shranjenega dinamita v nogah? Lahko tretjeuvrščena Stošek in Seewald presenetita in nadoknadita minuto in 31 sekund zaostanka?

Sikošek in Bilić sta trdno zasidrana na 15. mestu, a zelo malo zaostajata za 14. mestom. Jutri je mogoče vse. Dimic in Žle sta trenutno na sedemnajstem mestu.

V dirkah dvojic je složnost najpomembnejša. To zelo dobro vesta Gregor Dimic in Blaž Žle!

Master

Najhitrejša masterja danes sta branilca skupne zmage iz leta 2019 Tomi Miser in David Ruano (Mondraker Blue Force). Osvojila sta tudi 15. mesto absolutno. Njun čas 3 ure 12 minut in 6 sekund. Na drugo mesto sta se uvrstila Karl Platt in Michael Anthes (Team Bulls), ki sta zaostala za sekundo! Zopet sta odlično predstavo prikazala Mitja Tancik in Marko Fržop (TancaCoaching), ki sta zaostala dobro minuto in osvojila tretje mesto.

Ali je prednost štirih minut in 27 sekund dovolj za končno zmago? Toliko znaša razlika med Team Bulls in dvojico Mondraker Blue Force. Tancik in Fržop zaostajata 6 minut in 46 sekund.

Lucian Neaga (Bike VeloXpert Team).

Grand master

Po manj kot kilometru je bilo konec etape in tudi letošnje dirke za Petra Vesela in Jana Weeversa (Keindl Sport Bike & Ski), do tistega trenutka vodilna. Jan je pri šestdeset kilometrih na uro padel in si zlomil ključnico! Tako sta etapo brez večjih težav osvojila Peter Wouters in Günter Reitz (9th Wave Sharks & Firebike – Handelshof). Wolf-Thorsten Witt in Martin Steiert (witttraining ORBEA Team / bikewerkstatt CH) sta z zaostankom 7 minut in 18 sekund osvojila drugo mesto.

Tomasz Radzijevski in Piotr Szczepanik (Yacht Club Nisko) sta po smoli Vesela in Weeversa osvojila tretje mesto. Naš dvojec Matej Hartman in Aleš Boben (mtb.si) je osvojil četrto mesto, a tudi pri njima ni šlo brez težav. Matej je ugotovil, da moraš biti z elektronskim prestavljanjem nežen in osredotočen na natančno menjanje prestav. Ker je bil prehiter pri pritiskanju, mu je potegnilo verigo z verižnika in po zlu je šlo slabih pet minut časa. Vmes še resetiranje menjalnika in ponovna nastavitev, nato pa v lov za Bobijem.

V skupnem seštevku imata Wouters in Reitz 10 minut prednosti pred Wittom in Steiertom. Matej in Aleš sta na udobnem četrtem mestu.

Ariane Lüthi in Irina Lützelschwab.

Ženske

Kraljici Cresa sta Ariane Lüthi in Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling). V absolutni konkurenci se lahko pohvalita s 34. mestom. Njun čas pa 3 ure, 33 minut in 7 sekund. Drugo mesto je pripadlo Castanzi Fasolis in Claudii Peretti (Olympia – RDR Italia). Tretji pa, tako kot skozi celotno dirko, dvojica Rosi Van Doorn in Tessi Neefjes (Giant Liv Benelux Offroad Team).

Pred zadnjo etapo sta Lüthijeva in Lützelschwabova še povečali prednost pred Fasolisovo in Perettijevo. Ta zdaj znaša sedem minut in pol. Van Doornova in Neefjesova zaostajata že debelih 49 minut.

Mešani pari

Tanja Žakelj in Urban Ferenčak (Unior Sinter) uživata v trpljenju in v lovljenju najhitrejših moških parov. Zmaga v kategoriji, 35. mesto absolutno ter več kot 15 minut prednosti pred Josefom Hladikom in Karerino Drhovo (Česká spořitelna – Accolade 3). Na tretje mesto sta v cilj v Osorju pripeljala Đani Simčić in Mia Radotić (Giant he&she).

Tanja in Urban imata pred zadnjo etapo že 46 minut prednosti pred zasledovalci in samo odstop ali huda okvara jima lahko prepreči veliko zmagoslavje. Hladik in Drhova sta na drugem mestu, Simčić in Radotićeva sta tretja in sta se nekoliko “odlepila” od zasledovalcev Tomislava Katalenića in Kristine Lukačević (Rog-Joma & Continental).

Vrstni redi

Veliki šampion Jaroslav Kulhavy!

Najtrofejnejši tekmovalec na dirki je zagotovo Čeh Jaroslav Kulhavy. Olimpijski prvak iz Londona 2012, srebrn iz Ria 2016, svetovni prvak v olimpijskem krosu 2011, svetovni podprvak v letih 2010, 2016 in 2017, zmagovalec seštevka svetovnega pokala leta 2011 in svetovni prvak v gorskokolesarskem maratonu leta 2014!

Jarda. Foto Matej Hartman.

Jaroslav: “Prvič sem tukaj. Večkrat sem slišal o tej dirki, sedaj se mi je ponudila priložnost, da tukaj tudi nastopim. Glavni razlog je, da so dirko po Andaluziji prestavili na mesec maj. Vesel sem, da lahko nastopam na dirki. Je kar kamnita in dokaj težka podlaga, vendar mi je všeč. Predvsem je veliko enoslednic in tehničnih delov.

Koncept dirke mi je všeč, saj lahko Hrvaška pokaže najboljše, kar ima. Tako za kolesarje, kot za turiste, mi smo tu hkrati oboje. Lahko uživamo v dirki. Danes sva imela s partnerjem nekaj tehničnih težav in sva že zaostajala minuto, vendar sva v zadnjih petnajstih kilometrih nadomestila zamujeno in se že veseliva zadnje etape ter z malo sreče upava, da nama uspe narediti še en dober rezultat.”

Metla je pomemben člen etapnih dirk: Čehinja Veronika Chladová se za kolesarji vozi že od leta 2016!

Veronika: “Na Hrvaško kot turistični vodič hodim že 17 let. Med otoki plovemo z ladjami in nato vodimo turiste s kolesi po otokih. Prvič sem prišla na dirko 4 Isands leta 2015. A nisem startala, ker so nama s partnerjem tik pred etapo ukradili kolesi. Najin plan ni bilo tekmovanje na rezultat, temveč spoznavati notranjost kvarnerskih otokov. Tako sem na koncu končala kot del organizacijske ekipe.

Nato so me organizatorji povabili, naj pridem na dirko prihodnje leto. Sama sem se odzvala, a ker nisem našla partnerja za dirko, so me organizatorji posadili zraven treh moških in postala sem četrta metla. To je bilo idealno za spoznavanje kvarnerskih otokov, saj sem s tem odkrivala nove poti, ki sem jih potem razkazovala turistom. Ekipa 4 Islands je neverjetna, organizatorjem pomagam pri urejanju in čiščenju tras že kakšen mesec pred dirko, drugače pa na Hrvaškem preživim dobršen del leta.”

Zadnja etapa: Lošinj

Push your limits! Gremo do konca, na vse ali nič. 40 kilometrov in le 900 višinskih metrov vzponov. Čeprav se sliši malo, je etapa na Lošinju zahtevna, morda bolj kot tista na Rabu. Tekmovalci bodo utrujeni, zato bo vsaka napaka najhitrejših velika priložnost za zasledovalce.

Fotografije organizator, Samir Čerić Kovačević in Vedran Metelko.

Preberi še

4 Islands 2021: Na Rabu Slovenci pokazali zobe

Sledite nam