4 Islands
4. decembra 2022

Na največji etapni dirki v tem delu Evrope, ki bo na sporedu med 18. in 22. aprilom bo potrebno premagati 6000 višinskih metrov vzponov. 4 Islands 2023 bo morda najtežji do sedaj.

Osma ponovitev in drugo leto zapored, kar je etapna dirka 4 Isands del serije Epic, bo tekmovalce peljala po kvarnerskih otokih Krk, Rab, Cres in Lošinj. Klasika, ki jo vsi poznamo, a drugo leto bodo etape nekoliko spremenjene, nekatere daljše, druge z nekaj več višinci. Start s prologom v Baški na otoku Krk.

Takole si bodo sledile etape na 4 Islands:

Prolog (Baška – Baška), 12 kilometrov in 252 višinskih metrov vzponov

Short and Salty: Kratek in dinamičen prolog s traso prek prodnate plaže, med obalne pečine in nekoliko višje nad morje. Nato proti notranjosti otoka do najvišje točke, spust v zaledje Baške, sledijo strmi in kratki vzponi ter spusti in zavoj proti cilju, ki je le meter nad gladino morja.

1. etapa (Baška – Baška), 78 kilometrov in 1656 višinskih metrov vzponov

Tako kot prolog tudi prva etapa poteka po otoku Krk. Po uvodnih kilometrih se začen vzpon na Mesećevo planoto. Trasa se nadaljuje proti Klimnu, nato v Dobrinj, vmes pa kolesarje čaka zanimiv teren. Zadnjih deset klometrov etape bo potekalo v nekoliko bolj umeirjenem ritmu, saj se trasa prevesi v lažji spust z ne veliko vzponi.

2. etapa (Lopar – Rab), 76 kilometrov, 1216 višinskih metrov vzponov

Start v Loparju. Trasa vodi čez peščeno plažo in nato v “skalovje” otoka. Nadaljuje se po Premužićevi poti, pa preko Kalifronta in vedno postreže z lepimi razgledi. Etapa na Rabu “na papirju” ni več tako lahka, kot je bila na prejšnjih izvedbah dieke po štirih otokih. Cilj seveda v mestu Rab.

3. etapa (Merag – Osor), 83 kilometrov in 1696 višinskih metrov vzponov

Etapa na Cresu je vedno veljala za kraljevsko, tisto najtežjo, in tudi na osmi ponovitvi dirke ne bo nič drugače. Takoj po startu kolesarje prčaka težak in strm vzpon, ki velja za klasiko tretje etape. Sledi nov del trase, ki bo razveselil bolj tehnično podkovane tekmovalce, nato pa “maratonska” klasika. Vse do cilja v Osorju in na koncu še transfer na prizorišče zadnje etape.

4. etapa (Mali Lošinj – Mali Lošinj), 40 kilometrov in 929 višnskih metrov vzponov

Najmanj višincev in najmanj kilometrov, a še zdaleč ne lahka etapa. Ko prideš skozi cilj, veš, da si opavil s čudovito dirko.

Prijave in vse ostale informacije na epic-series.com.

Naslovna fotografija 4 Islands

Preberi še

4 Islands

Sledite nam