Rok Naglič
Pumpaj Slo Velenje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
22. marca 2021

XC Langenlois, že leta najbolj obiskana avstrijska pomladna klasika, tokrat s kar nekaj slovenskimi tekmovalci in tekmovalkami. V članski razvrstitvi najvišje Rok Naglič, pri mladincih pa Nace Gnezda.

Četica Slovencev je nastopila na dirki razreda C1 in v močni mednarodni konkurenci so nanizali zelo dobre rezultate. Prave zimske razmere, sneg in blato so bile vsekakor izziv. Če je bila v mladinski konkurenci proga še nekoliko pomrznjena in je bil oprijem s podlago dokaj dober, je bilo v članskih kategorijah vse obrnjeno na glavo, saj je proga postala prava drsalnica. Letos bi morala biti že 30. ponovitev, a ker je lani 29. Kamptal Trophy zaradi koronavirusa odpadel, bomo na okroglo številko počakali še eno leto.

Čeh Ondrej Cink tudi letos vozi za poljsko ekipo Kross Orlen.

Moški elite in U23

Zmago si je s skoraj minuto prednosti pred najbližjim zasledovalcem zagotovil Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team). Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Poljaka Krzysztof Lukasik (JBG-2 CryoSpace) in Bartlomiej Wawak (Kross Orlen Cycling Team). Slednji je zaostal že za minuto in tričetrt. Na odlično osmo mesto se je uvrstil Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki je za zmagovalcem zaostal 3 minute in 45 sekund.

V elitni konkurenci so se dobro odrezali tudi mladci kategorije U23. Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) je osvojil 34. mesto (11. mesto pa, če štejemo samo tekmovalce kategorije U23). Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) je bil 36. (13. med U23), Matevž Lozar (MBK Črni Vrh) je osvojil 40, mesto (16. U23). Peter Vovk (Calcit Bike Team) je bil 43. (19. U23).

Vrstni redi

Rok Naglič po dirki

“Prva dirka v sezoni je vedno zanimiva, saj ne veš, kaj pričakovati. Od štarta sem šel lepo zraven v prvi skupini, dokler me na prvem spustu ni zbil en sotekmovalec. S krivo balanco sem hitro šel do tehnične cone, kjer mi je Korošec naravnal krmilo in veselo nazaj na delo.

Po par krogih sem imel top 5 pred nosom, dokler zaradi lastne napake nisem spet končal v grmovju. Nimaš kaj, če je na progi sneg, blato, a razmere so bile za vse iste. Na koncu sem si izboril končno 8. mesto, s katerim sem zadovoljen, saj je konkurenca v Langenloisu vsako leto zelo močna.”

Ženske elite in U23

Domačinka Mona Mitterwallner (Trek Vaude) je deklasirala konkurenco, saj je drugouvrščeno Ukrajinko Jano Belomojno (CST PostNL Bafang MTB Team) prehitela za dve minuti in 24 sekund. Na tretje mesto se je uvrstila Čehinja Jitka Čabelicka (GAPP System Kolofix MTB Racing Team), ki je zaostala tri minute. Edina slovenska predstavnica je bila Maruša Knap (Calcit Bike Team), ki je dirko končala v krogu zmagovalke in sicer na 18. mestu.

Vrstni redi

Zmagovalka ženske preizkušnje Mona Mittenwallner.

Mladinci in mladinke

V mladinski konkurenci se je najvišje uvrstil član MBK Črni Vrh Nace Gnezda, ki je z zaostankom 7 minut in 45 sekund osvojil 11. mesto. Tine Jereb je bil 19., Miha Smrdel (oba MBK Črni Vrh) se je uvrstil na 22. mesto, 23. mesto pa je pripadlo članu Calcit Bike Teama Nalu Auerju. David Jagodič (Calcit Bike Team) se je uvrstil na 30. mesto, Jure Rus (MBK Črni Vrh) dirke ni končal. Med mladinkami je slavila Čehinja Aneta Novotna (Adastra Cycling Team).

Vrstni redi

Start mladinske kategorije. V sredini Fran Bošnjak, desno Ivan Peruško.

Odlični Hrvatje

Vrhunski dosežek je zabeležil mladi Fran Bošnjak, ki je v mladinski konkurenci za samo 14 sekund zgrešil zmago. Hitrejši od njega je bil le Čeh Filip Konečky (Team Dukla Praha). Na šesto mesto se je uvrstil Ivan Okmažić, Ivan Peruško je bil štirindvajseti. Mladinka Anja Nadu je osvojila 12. mesto.

V članski kategoriji je bil Anthony Bilić uvrščen na 35. mesto, mesto za Kranjec Žagarjem. V ženski kategoriji se je Larisa Bošnjak uvrstila na 19. mesto. Hrvaški predstavniki so nastopali v reprezentančnih dresih.

Krajše poročilo najdeš na facebook strani BBK Šišmiš Samobor.

Na naslovni fotografiji Rok Naglič. Vse fotografije Martin Bihounek.

Preberi še

Andora Race Cup: Bil je svetovni pokal v malem

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam