11. maja 2015

Dva tedna pred začetkom svetovnega pokala se stvari pri naših dekletih jasnijo. Pri Gradcu na dirki C1 Tanja pred Evo Lechner in Blažo, v prvi deseterici tudi Tina.

Dva tedna pred začetkom svetovnega pokala v olimpijskem krosu se stvari pri naših dekletih jasnijo.

Proga v Statteggu pri Gradcu na avstrijskem Štajerskem je tehnično zahtevna in ponavadi razmočena. Na srečo tokrat ni bilo tako. Bila je lepo suha in zato na nedeljski dirki prve kategorije UCI pravo prizorišče za resno preverjanje forme pred začetkom svetovnega pokala. Za nas najbolj zanimiva je bila seveda dirka ženske članske kategorije elite. Tri naše predstavnice so imele možnost priti do točk UCI, od tega Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič polno košaro prav z vrha.

In tako je na koncu tudi bilo. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je startala rezervirano in ostala v prometu. Blaža Klemenčič (Habitat) in Eva Lechner (Colnago SudTirol) sta povedli od starta in zaključili prvi krog v vodstvu. Tanja ju je počasi ujela in v četrtem krogu povedla. Tako je ostalo tudi do konca. Eva je končala na drugem in Blaža na tretjem mestu. V deseterici je končala tudi naša tretja predstavnica Tina Perše (Calcit), ki se je uvrstila na zelo dobro deveto mesto in spet vknjižila nekaj točk za boljši startni položaj v naslednjih dirkah.

Tanja: “Začela sem na polno od starta in bila po prvem krogu četrta. Potem sem na spustu prehitela tretjo Jano Belomojno (BETCH Superior) in se dva kroga vozila na tretjem mestu. Nato sem pričela loviti ostali dve in ju proti koncu četrtega kroga tudi prehitela. V predzadnjem sem še enkrat napadla in do konca razliko še povečala.”

Blaža: “Na startu sem bila kar malo presenečena, kako dobro mi gre. Evo sem držala brez težav in tudi počutje je bilo dobro. Ko sem pozabila na koleno, ki mi ni povzročalo težav, sem zares začela dirkati. Poleg tega je bila to prva dirka na novem polnovzmetenem kolesu Felt in potrebujem še nekaj resnih treningov, da se nanj popolnoma privadim. Proti koncu sem sicer malo popustila, saj nisem dirkala polna dva meseca in se je to poznalo na vzdržljivosti. A forma je prava in do Novega Mesta na Moravi bo prišla tudi vzdržljivost.”

Tina pa pravi, da je za razliko od lani samo uživala na progi in tako prišla do lepega rezultata v močni konkurenci.

V moških kategorijah je bila naša zastopanost presenetljivo nizka. Mislili bi si, da bodo močne dirke v naši bližini privabile več naših tekmovalcev.

V dirki fantov pod 23 let sta nastopila Grega Krajnc (Calcit) in Rok Naglič (Ravne). Grega je z majhnim zaostankom prišel na osmo mesto, Rok pa s krogi zaostanka na triindvajseto.

V elitni konkurenci pa se je preizkusil novinec Luka Tavčar (Calcit) in s krogom zaostanka končal na solidnem osemnajstem mestu.

Vrstni redi na www.bike09.at

Na uvodni fotografiji stopničke dam v Statteggu, vključno z devetouvrščeno Tino na skrajni desni, foto Urban Ferenčak.

Sledite nam