20. avgusta 2010

Izgradnja nove mariborske BMX proge, kjer je za krmilom spet Tilen Frank, zdaj v vodstvu pred ljubljansko. Obe naj bi bili dokončani spomladi prihodnje leto.

Pesek na prvem objektu nove proge

Pesek na prvem objektu nove proge, foto TF/BSX

Pogled s štartnega griča

Pogled s štartnega griča

Delo na prvem objektu

Delo na prvem objektu

Veliko kubikov zemlje na koncu prve ravnine

Veliko kubikov zemlje na koncu prve ravnine

Oblikovanje prvega zavoja

Oblikovanje prvega zavoja

BMX zapuščina s konca osemdesetih ima v Ljubljani in Mariboru podobno usodo. Progi na idealnih zemljiščih v naseljih in nedaleč od središča mesta (pomeni, da tudi na dragih zemljiščih, ki bi jih marsikdo rad pozidal) sta v devetdesetih večinoma propadali. Nato so ju oživili gorski kolesarji, ki so dodali tudi skakalnice za prosti slog, in naposled so se v zadnjih letih nanju vrnili tudi BMX kolesarji.

Interes za čim boljša objekta torej je. Na obeh progah sta letos gradbišči, posledično lahko dirke BMX prirejajo le v Ribnici, a veliko bolje kaže za sezono 2010.

Maribor – steza spet v starih rokah

Tilen Frank, državni prvak v BMX dirkanju in gorkokolesarskem 4krosu, ki ga je z gorskega kolesa odmedlo bolj na BMX, se je gradnje prave BMX proge za 8 tekmovalcev na trasi stare lotil konec leta 2007. A v sezoni 2008 je progo v upravljanje dobilo “konkurenčno” društvo Den Devils in Tilen je dvignil roke. Pod “zlodeji” prav veliko dirkanja na progi nismo videli, za pravo BMX dirko je niso nikdar nafrizirali.

Tako se je urejanja steze spet udarniško lotil Tilen s svojo ekipo. Junija letos so začeli z izgradnjo BMX proge po pravilih UCI. Dolga bo 350 metrov s štirimi zavoji in štartno rampo UCI. “Računamo, da bo popolnoma dokončana do pomladi 2011, ker se vse dela prostovoljno in brez finančnih sredstev,” pravi Tilen, ki je imel po zlomu zapestja na DP v 4krosu v začetku julija nekaj več časa za progo.

Za precej globok konec sezone, 16. in 17. oktobra, so na (takrat še ne povsem dokončani progi) razpisali tudi dve dirki BMX pokala, prva bo tudi državno prvenstvo. Več >>

Prva ravnina je že skoraj dokončana, sledijo naslednje ravnine, načrtujejo tudi asfaltiranje ovinkov zaradi boljšega oprijema in lažjega vzdrževanja, a to pride na vrsto drugo leto.

“Letos imamo v načrtu urediti preostale ravnine in jih prekriti s peskom ter nato organizirati državno prvenstvo na pravi BMX progi!” pravi Tilen.

Tilen na progi že 3 mesece redno vodi BMX tečaje, tako da se v Mariboru obeta nov rod kolesarjev, ki jih bodo prvič videli dirkati oktobra.

Salomonska rešitev Športne zveze Maribor je, da odslej Tilen upravlja s stezo, Devilsi pa z dirti. Pri slednjih je prva lopata Marko Draguljić – Kardelj, ki je vodil tudi izgradnjo dirtov in dosedanje steze.

Ljubljana – Gradbinci so pridni

Gradnja bazena za meteorno vodo ob Linhartovi cesti, zaradi katerega je “padla” stara proga in nad katerim bo zrasla nova, poteka po načrtu. Že pred zimo naj bi nato opravili groba zemeljska dela za novo progo, nadaljevali pa spomladi, pravijo pri KD Rajd. Podrobnosti še niso znane in dorečene, vsekakor pa ima tudi tu prednost gradnja prave BMX proge za osem tekmovalcev.

Oba objekta bodo seveda lahko uporabljali tudi gorski kolesarji, čeprav bosta bolj prilagojena manjšim kolesom BMX.

www.tilenfrank.com

Sledite nam