9. julija 2024

“Korona bajker” najboljše sorte, fotograf v formuli ena in vse bolj v MTB, ambasador nekaterih znamk in še kaj.

V želji, da vam na verigo pripnem čim bolj zanimive like, smo se še enkrat zavozljali vanjo. Smo šli po novo 😉

Vid Voršič

  • Vzdevek: V bistvu ga nikoli nisem imel, me pa dosti folka kliče Videk
  • Kraj: Ormož je mesto
  • Starost: 40
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Pecikle/ Bike Alternative, plemenska skupnost Ormož …
  • @vvorsicphoto

Andrej D. za mtb.si: Fotografsko si povezan s formulo ena in Moto GP, s katerimi športi pa si se ukvarjal sam in kako te je prineslo v gorsko kolesarstvo?

Vid: Vedno sem bil nagnjen k športom, pri katerih je rizik kar velik in te filajo z adrenalinom (ADHD možgan, jbg). Kot pokavci smo redno gradili skakalnice in se lomili s kolesi, potem smučanje, blejdanje, skejt, bordanje, ameriški nogomet pa še bi se kaj našlo. Prineslo pa me je kaj pa vem, mislim da je blo 2008 na svetovnem pokalu v MB, za diplomsko sem delal kvazi spletni tv in smo z ekipico delali reportažo ki je bila precej gonzo, z Robijem (Oravecz , saj ga vsi poznajo, tak da nem s priimki sral) sma s flašo ruma v žepu z neko polomleno marelo za na plažo blatna do glave delala intervjuje z zmagovalci … Potem smo se pohaklali z lokalci iz Ormoža – Boris Pajek – Spyder – in smo začeli snemati mtb movie Saga. Po tistem sem nekak odletel iz te scene, ker sem se posvetil fotografiji in vmes spokal malo v Milano modo šklocat pa potem v F1 … O MTB-ju nisem sanjal, ker sem se odločil, da si nemrem v taki karieri privoščiti da obležim za več cajta. Tu je vletela corona in mi odsekala F1 za celo sezono, edini šport, ki pa se ga je dalo trajbati nekak, pa je bil pecikl.

Kaj te privlači pri gorskem kolesarstvu? Tistih nekaj vzporednic z dirkaškimi športi? Družba? Poganjanje navkreber?

Tu bo kar kratko, malo kera stvar ti pokrije tolko aspektov kot mtb. Nadelaš se v breg, nadelaš se v grabo, v naravi si pa adrenalin ti na uha špricka. Družba pa itak, mtb me je nahaklal z genialnim folkom.

vid voršič
Foto Luka Ploj

Kako gre kaj tvoja MTB “kariera”? Z objav je videi, da si kar divji, tudi na dirkah si se že poskusil, pa odležal si tudi že svoje.

V bistvu je iz zajebancije res ratala kariera. Tista prva Sorica 2021, ki je bla norost okoli tega, kak bi zgledalo pri 37ih, po tem ko furaš pecikl 3 mesce, iti na državno. Nadaljevanje pa je zakuhal Robi, ki je predlagal Funovcom, da bi me počli za ambasadorja na Trek, da prek zaebancije delam malo reklame. Par mescov po tem sem fasal ambasadorstvo od Dharco clothing pa Vivo mobilci, Mare mi je nahaklal Ethen in svoj B-23. 2022 so me Dharco ekipa povabili na svetovno v Les Gets, da smo sfurali nek event skupaj, tam pa sem se spoznal s Cathrom, Lalyjem in kupom drugih profijev, s kerimi smo ostali v kontaktu. Lani konec leta me je Kale “fehtal”, naj šaltam na Transition, pa mi pogoji niso najbolj dišali, je pa pogruntal, da me pozna tip, ki jim fura marketing, in je velik fan formule 1. tak da smo prišli skup trenutno. Evo pa lih čakam da se mi sfinišira nova čelada, katere pokrovitelj je Kodila, ki pa je bil že naš proteinski sponzor na nekaj dirkah. Pa valda Loose Cycles, ekipa, ki jo vsi obožujemo <3.
Kar ludilo, ko se znajde tvoja fotka med objavami po socialnih med reklamami med Myriam pa Pierronom, haha.

Imaš tudi nekaj poslovnih projektov v MTB. Zaupaj nam, kako se lotevaš dela z znamko DHaRCO. Pa Transition Bikes?

Se navezuje na zgornje vprašanje, ja. Dharco je začel iskati prodajne agente, pa sem dobil idejo, da sprobama z Robijem spraviti brand v štacune po državi. pa nama še kak cekin pade zraven, in se je kar prijelo. Po par mesecih pa je ob pivu s Kaleom, ker sam ni več sfolgal vsega, vletela ideja, da prevzamemo Bike Alternative. O tem pa več kdaj drugič, ker se lih apdejtajo smernice, delajo plani in finiširamo tranzicijo.

vid voršič
Foto Luka Ploj

Kaj pa fotografiranje svetovnega pokala v spustu? Včasih spust primerjamo s formulo ena, ti si verjetno najbolj kompetentna oseba, da to dvoje res primerjaš. Pa daj!

Fotkal sem bolj malo na svetovnem pokalu. Na hribu sem komaj fotko dve naredil, je pa mi užitek loviti obraze pred in po dirkah, tak da sem se bolj posvetil temu. Primerjava F1 s katerim koli drugim športom je nemogoča. Tudi moto GP je po sami hektiki in nivoju organizacije nekaj rangov niže. V F1 je težje priti do dirkačev (tudi tistih, s katerimi si kolega). Medijskih obvez imajo nenormalno dosti. Npr. z Ricciardom sem bil zmenjen po dirki, da mu pofotkam ekipo, iz dirkalnika je stopil ob 18:30, čakali pa smo ga do 22:45, da je končal z vsem medijskim sranjem. Je pa bistveno večji užitek na DH dirkah. Saj veš, sproščeno vzdušje, rivalstva so popolnoma druge narave kot pri moto športu, ker si sam proti štoparci. Prav užitek je videti, ko se veselijo en za drugega. Valli pa Rachel lani v Leogangu npr. Pa vse veselje okoli Pierrona med prvo zmago po tisti divji poškodbi … Pa valda še žurajo vsi po koncu, tak da win win. Upam samo, da ne zjebejo tega športa z novimi smernicami. Z F1 se je zgodilo točno to, ko so enkrat vključli Netflix in podobna jajca. Imam kar borbe, da se motiviram hoditi na dirke zaradi tega.

V objavi 1. januarja o slovenskih “MTB vplivnežih” smo te izločili (na IG imaš več kot 10k sledilcev) z lestvice, ker te imamo predvsem za fotografa F1. Boš za naslednjo lestvico vložil pritožbo?

Haha, valda, toplo brezalkoholno pivo dobiš naslednjič za kazen. Saj normalno, je pa res, da se mi je začelo počasi izenačevati razmerje bajk vs f1 …

vid voršič
Foto Daniel Ricciardo

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Jesenske fure s kolegi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Piknik s frendi … Piknik po ormoških standardih (divji vzhod pa to).

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Štrudle bi peko.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Nisem nekaj dosti peciklov sprobal. Je pa me šokirala razlika med bivšim Slashom in trenutnim Spireom.
Love at first bite je bla nova palačinkica, spimpana s Chromag pa Peaty’s kosi. Build pa ste že objavli nedolgo nazaj.

Glej Kolesarjeve sanje: Vid Voršič in njegov Spire

Tvoje prvo kolo?

Kekec, ki sem ga dal na pol pri ene petih letih.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Daniel Ricciardo. 2021 sma mela že done deal, da pride sem furat med poletno pavzo. Potem pa je podpisal novo pogodbo, ki pa mu več ali manj prepoveduje take športe med sezono. Tak da edino, kar sem od tega pobral, je njegovo kričanje po paddocku: “Vid, I’m jealous of the biking thing you’ve been doing,” haha. Saj mogoče pa še rata stvar enkrat, ko gre v penzijo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

The art of not giving a fuck.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

2022 mi je kombinacija Slasha in drevesa razbila medenico pa križnico na nekaj delih. Sem ti počil video na tubo, eto.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Tomo forever!!!

Naslovna fotografija Alen Hoheger, obdelava AD

Preberi še

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
Na verigi: Matej Mejovšek

Sledite nam