urška korasa
21. februarja 2023

Pred le dvema tednoma smo jo omenili kot predsednico novomeškega KD Zverinice, zdaj pa je le članica, ki okreva po operaciji rame. Ni dvoma, da bo spet hitra in drzna!

Urško je na verigo pripel Matej Sande, ki je žogico vrnil nazaj v Novo mesto.

Urška Korasa

  • Vzdevek: /
  • Kraj: Gabrje
  • Starost: 47
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : trenutno sem brez
  • @urskakorasa
Pokrovitelj Na verigi

Matej: Urška, kaj so zate največji izzivi pri vodenju uspešnega kolesarskega društva in s katerimi težavami se soočaš? Je težko krotiti krdelo?

Urška: Ker sem podala odstopno izjavo in so pred nekaj dnevi izvolili novega predsednika društva, bom odgovarjala v pretekliku. Društvo je meni in mojim somišljenikom pomenilo sproščeno druženje na kolesu in tudi brez. Zato je bil izziv dokaj enostaven in preprost. Pomembno pa je bilo, da si nismo dajali nobenih navodil, ampak smo se en dva tri zmenili in leteli “prosto po Prešernu”. Ob toliko stvareh, ki pa jih ima društvo zdaj na plečih, pa je potreben nekdo, ki je z dušo in glavo le pri tej stvari, da vse teče tako, da je zadoščeno primarni dejavnosti, strokovnosti in ustrezno z zakonodajo. To vse pa se grem v moji službi. Učimo se celo življenje in sami sprejemamo odločitve. Tako da …

Kakšne so tvoje tekmovalne ambicije v prihajajoči sezoni?

Ker je zadnja tekma prinesla dokončno poškodbo rame, sem trenutno v rehabilitacijskem procesu in kolo trajbam le po domačem dvorišču. Čakam, da začne šrauf v nadlahtnici sodelovati z mano, potem pa bomo videli. Zakaj pa ne?

Kje in kako se pripravljaš na tekme? Kaj ti je najtežje?

Mah, ni bilo ničesar najtežjega, kar se tiče kolesa. Zato pa je prišlo do poškodbe. Veliko sem bila na kolesu in veliko tudi v fitnesu. Vendar, kljub temu material ni zdržal. 🙂

mtb.si: Matej je že odprl temo, pa mi še malo bolj konretno vprašamo: leta 2021 si bila druga v razvrstitvi SloEndura, trikrat si bila na stopničkah. Lani te ni bilo na nobeni dirki. Se vrneš in zakaj DA/NE?

Urška: Mogoče, po perfektni rehabilitaciji in dobri telesni pripravi.

Kot “difovka” imaš verjetno izkušnje iz vrste športov, kako si začela svojo romanco s kolesi in z gorskimi kolesi?

Moj prvi šport je bil smučanje, potem atletika, potem rekreativno tudi tenis. V vseh športih sem tekmovala, zato mi tudi v SloEnduro ni bil problem dirkat. Zadnja leta imam odlično druščino deklet, na čelu z našo znano dolenjsko alpinistko, plezalko, dušo, Romano Tomšič – Romo, s katerimi se rada potepam. Samo, da sem v naraviiiiii. Moje prvo kolo je bil pony, potem pa sem dolgo časa le spremljala in navijala naše vrhunske dolenjske cestne kolesarje. Potem pa so mi starši v 2. letniku gimnazije kupili prvo gorsko kolo (ga še imam) v Novotehni na Glavnem trgu v Novem mestu. Geštel velikosti L. Pa sem dosegla balanco in pedala in vedno prišla na željeno destinacijo. 😉 To so bile bolj gorjanske cestne ture, ali pa bazen v Šm. Toplicah, pa v srednjo šolo, pa cel študenteraj je dal čez. Potem pa sem šla šeleeeeee leta 2018 s sposojenim trdakom k Macu na šnelkurs in nato še k Marču po polno vzmetenega Mondrakerja.

Nimamo veliko predsednic kolesarskih klubov – pa vendarle, v Novem mestu imamo dve (Mojca Novak je predsednica KK Adria Mobil)! Ob tveganju, da sami zvenimo seksistično – misliš, da ti je kdaj težje kaj opraviti, kot bi bilo predsedniku?

Glede zadnjega dela vprašanja je moj odgovor, da se mi zdi, da ni razlike moški/ženska. Če si dosleden, strokoven, se znaš prilagajati, sklepati kompromise in imaš enako misleče člane, ki stremijo k istemu poslanstvu, potem ne more biti razlike.
Lej, kot sem že omenila, težko grem mimo prej naštetega, ker pri svojih pedagoških izkušnjah in načelih v športu, menim, da se morata poklopiti dva faktorja: strokovnost in miselnost vseh članov, da gremo v isto smer. Glede posredovanja pedagoških izkušenj in učenja bilo katerega športa, sem pa tako tečna in občutljiva, da najmanjše malomarnosti ne prenesem. Tako da mogoče v bližnji prihodnosti odprem svoje društvo in bom spet predsednica. Haaaaaaaaa.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Urška: Sama, po naših Gorjancih in okoliških gričih. Na morju po otokih.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Smučanje ali sprehod v naravi.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Hodila, smučala, plavala, izdelovala karkoli iz lesa, pomagala starejšim.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Moj Trek Remedy 8 je super. Pa še lepe barve je. Ni me še pustil na cedilu. Zaenkrat ne potrebujem boljšega. Če bi imela preveč denarja, bi si sicer omislila elektriko.

urška korasa
Še zdaleč ne vedno le na kolesu

Tvoje prvo kolo?

Zelen Rogov pony.

S kom bi najraje furala? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Z E.T.-jem, da bi dejansko malo poletela.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Sposojena latinska fraza: Anima sana in corpore sano.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Prijeten spomin. Ena od začetnih tur. Spust z Matajurja v neko robidovje in šavje. Sicer počasni posnetek, je pa trajalo, da sem ven in gor splezala.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Preberi še

Na verigi: Matej Sande
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam