18. februarja 2020

Gorenjska korenina, ki je v prvem letu kolesarjenja izgubil 25 kg in prijatelje, dolga leta neprogrešljiv pri KK Završnica, dve desetletji pa je zvest eni znamki koles.

Rok Grilc je verigo obdržal na Gorenjskem, le dobra 2 kilometra proti severu jo je zalučal do soseda Sandija. Kadar ne lepša notranjosti avtomobilov, je Sandi strasten kolesar, maratonec, precej časa je posvetil tudi domačemu klubu.

Sandi Bertole

Vzdevek: nema ga
Kraj: Breznica, Žirovnica
Starost: 55
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KK Završnica

Rok: Sandi, živjo. Poznava se že dolgo časa, določene stvari pa ponavadi pozabimo vprašati, tudi če nas zanimajo.

Večina ljudi te pozna kot ljubitelja, hm, “bicikla”. Že dolgo časa si zvest le eni znamki (razkril jo bos najbrž kasneje pri vprašanju o najljubšem kolesu). Opiši, kako in zakaj se je začela ta ljubezen do kolesa …?

Sandi: Začel sem kolesarit leta davnega 1996 na rabljeni Univegi, železen okvir, ki sem ga kupil od kašarske legende Maksa, po katerem se imenuje tudi smreka ob štartu na začetku rudne poti na Valvazor. Prijatelji so me radi vzeli sabo na kakšno turo, saj sem bil zaradi svojih 106 kg vedno ˝metla˝. Po letu aktivnega kolesarjenja sem izgubil 25 kg in tudi prijatelje, ki so začeli zaostajati za mano 🙂 Ker pa mi to ni bilo dovolj, sem se odločil, da rabim še najboljše kolo. Po nasvetu prijatelja Nočkota, sem se odločil za S………, spoznal, da mi neverjetno ustreza, je hiter, vodljiv, predvsem pa najlepše kolo. In na tej znamki ostajam, letos bo okroglih 20 let.

Odfural si že nekaj mtb maratonov, doma in v tujini. Lahko opišeš kakšno doživetje, razlike med maratoni, morda razkriješ načrte za štart letošnjih?
Začel sem z maratonom Parenzana, mislim da je bil moj prvi leta 2001, zadnjega odvozil 2014, vmes sem manjkal le na enem. Eden najljubših mi je bil Wildoner maraton pri avstrijskem Gradcu. Najbolj so mi v spominu ostale feed zone na tem maratonu, kjer si izbiral med pravo kolesarsko hrano, domač kruh namazan z zaseko 🙂 S kolegi smo potem naslednja leta na tem maratonu delali le intervale od feed zone do naslednje, se podprli z domačimi dobrotami in 10 min v miru počili v travi … Vozil sem tudi maraton Hero, misli, da trikrat. Ta mi je definitivno najlepši. Vzdušje in številka tekmovalcev je ogromna, kar da temu maratonu poseben čar. Za letos planov še ni.

Tole me matra že dolgo časa. Idealna prilika za to vprašanje. Upam si trditi, da si treniral (in se ob tem živciral) skupino najbolj odbitih odbitkov v “NAJLEPŠIH LETIH” v zgodovini slovenskega mtb-ja. V XCO SIGURNO … 🙂 Bil si Mičotova (Mitja Zupan, glavni trener) desna roka, zaradi njegove službe, posebej pozimi, si bil z mulčki cel čas. Kozlarij ni zmanjkalo nikoli, zanima me, katera ti je ostala najbolj v spominu, zakaj? Če imaš težavo, jih lahko opišeš tudi več. 🙂
Kozlarij je bilo preveč, po eni strani sploh ne bi rad nobene izpostavil, ampak … Glavna akterja sta bila ponavadi Lukc in Pedzo. Spomnim se, ko smo se s kombijem peljali na tekmo slo.pokala v Prlekijo. Omenjena dvojica je na zadnji klopi tekmovala, kdo bo bolj zaplinil ozračje v kombiju. Ko je bila mera polna, sem ustavil na prvi črpalki in kupil največji osvežilec zraka, celega pošprical v kombiju, tako da so Lukca in Pedzota sotekmovalci na štartu spraševali, zakaj uporabljata isti parfum … 🙂 Naj bo ta dovolj.


Maraton Parenzana, foto Matej Damijanić

mtb.si: Kaj zlomka bi se moralo zgoditi, da bi razmišljal o drugi znamki koles, in po kakšnih kriterijih bi potem iskal novo kolo?
Sandi: Večkrat sem že razmišljal o drugi znamki, pa je na koncu vedno prevladal zdrav razum 🙂 Vozil bi tudi Scotta, vendar sem ga v preteklosti preveč šimfal. Prijatelji me ne bi več jemali resno 🙂 Sponzorski bi bil dober vsak.

Baje v tvoji delavnici nastaja notranjost nekega ultimativnega mtb vozila na štirih kolesih, pa o tem še ne smeš govorit. Kaj vseeno lahko poveš?
Ko bo gotov, bo vsekakor najlepši, jaz pa bogat 🙂 To naj bo vse, res še ne smem povedat kaj več.


Sandi grize z nasmeškom med Heroji na Selli Rondi

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Sandi: Po obronkih planote Jelovice, najraje sam, vedno, ko nas je več, postane dirka.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Počitek na kavču, ogled športa po tv in uživanje v brezdelju.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Več časa bi zapravil v delavnici, posledično bi bilo ultimativno mtb vozilo že davno gotovo.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Po letniku 2018 in prejšnjih je trenutno to Specialized S-Works Epic 2019.

Tvoje prvo kolo?
Univega letnik 1996, mislim da model alpina 509. Prej sploh nisem kolesaril.

Tvoj vzornik?
Občudoval sem Francoza Nicolasa Vouilloza, najbolj divji spustaš svoje čase.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Bom še jaz ponovil, MVP. Sploh, ker je edini, ki nažge Nina Schurterja 🙂

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Pametnega nič, vprašajte mamo Manko.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Zaenkrat nič posebnega, naj tako tudi ostane.

Preberi še
Na verigi: Rok Grilc
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam