Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
4. oktobra 2016

Še en graditelj, tokrat rezidenčni z Rogle. Njegova vizija gre onkraj flowa, band in skakalnic.

Graditelj graditelju. Peter Novak je verigo podal poletnemu in zimskemu “šejperju” na Rogli. Že šesti Peter na verigi je dokazal, da fantje z lopatami ne razmišljajo le o flowu in o tem, kam bo odtekala voda, ampak tudi o širši sliki furanja.

Peter Pregl

Vzdevek: Esse
Kraj: Fram
Starost: 32
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : ŠD Rajders, Unior, Bike park Rogla, Snow park Rogla

Pero Novak: Si strasten bajker. Kaj ti je pri tem tako všeč? Kaj je tisto, kar te žene?
Peter: Res je, na bajku sem, odkar pomnim. Všeč mi je svoboda in neomejene možnosti furanja. Ko sem na bajku, se mi čas ustavi in prav zaradi tega se mi je najtežje odrečt bajku. Sedaj, ko sem se znašel še v vlogi očeta, je usklajevanje časa kar zahtevno, ampak sem zelo srečen, da imam partnerko, ki me podpira in tudi kaj potrpi, samo da lahko grem na bajk. Veselim se tudi, ko bom lahko vzel sina zraven na trail, ga učil in vpeljeval v gorsko kolesarjenje. Žene me tudi to, ko vidim, kolk mladih se odloča za ta šport, ter hvaležnost ljudi, ki sem navdušil nad tem športom in načinom življenja.

Zakaj se Pohorci ne združite in postanete prepoznavna gorskokolesarska destinacija na Balkanu in v Evropi?
To se tudi sam sprašujem že nekaj časa … Videti je, da smo preveč trdoglavi, vsak na svoji strani Pohorja gleda, da bo preživel, ampak tako daleč nas je spravil kapital in pohlep posameznikov, skupin, navez, države.
Mislim, da je zadnji čas, da se zadeve uredijo na tem področju, kajti prikrajšani smo vsi.
Če gledamo Mariborsko Pohorje … ni ga takega hriba daleč naokoli, s toliko možnostmi. Občina bi morala sklicat sestanek vseh lastnikov zemljišč in si izpogajat pošteno ceno za obe strani. Treba se je zavedat, da ta strošek ni nič v primerjavi s pridobitvijo celotne regije, občine, posameznikov, servisov, rentov, vodnikov in še in še. Cela Evropa bi lahko hodila furat na Pohorje, a so interesi nekaterih premočni in pohlepni ter je skrajni čas, da se to spremeni.
Moja vizija za razvoj Pohorja bi bila sledeča:
1. En lastnik vseh centrov, nekdo, ki mu je mar za turizem, skrb za naravo, zaposlene, širšo družbo in podjetje samo.
2. MB Pohorje: Dh park – res na hard freeride traili (za izkušene kolesarje, tekmovalce, na nivoju Schladminga, pridobimo vse možne pokale in zadeva raste iz leta v leto). Obvezno povezava na Roglo.
3. Rogla: XC center, višinske priprave športnikov, super flowy trails, country traili za družine, začetnike, dobro počutje, razvajanje …
4. Kope: Slopestyle, freeride linije, odmaknjena destinacija med prelepimi smrekovimi gozdovi, bolj za avanturiste, freeriderje, mini coastal gravity.
Glede na to da vsi računajo, koliko je treba vložit denarja, si naj izračunajo koliko se ga bo zaslužilo s tem in pa kako bo regija zaživela.


Foto Miha Matavž mihamatavz.com

Kaj misliš, ali v Sloveniji potrebujemo nekoga ali nekaj (npr. reprezentativno MTB telo), ki bo na državni ravni stopil na gas in pomagal legalizirati poti za gorsko kolesarjenje ter poskrbel za prihodnost tega vznemirljivega in zdravega outdoor športa?
Mislim, da je skrajni čas, da v Sloveniji začne delovati kaj tekega, saj posameznik ne zmore veliko narediti. Ministrstvo je po mojem pogorelo na celi črti. Ali nimajo sposobnih ljudi, ki bi se zavzemali za legalizacijo poti, ali so zelo močno pod vplivom lobijev, ki gledajo izključno na svoje interese.
Če pogledamo statistike, ki so nadpovprečne glede na število prebivalstva, je lahko to dovolj dober razlog, da se skliče sestanek vseh akterjev (Ministrstvo, KSZ, GZS, PZS, graditelji, shejperji, vodniki, učitelji, trenerji …) ter se okvirno spiše kak pa kaj, nato se da v presojo državnemu zboru in se naredi že enkrat red na poteh, katerih lastnik je država.
Ne vem, zakaj odkrivamo toplo vodo, lep primer so Avstrijci ali Švicarji, ki jim uspeva. Naslednji korak oziroma nadgradnja tega pa bi bil, da se naredi združenje vseh privatnih lastnikov potencialnih poti za razvoj kolesarskega turizma.

mtb.si: Kakšen je na grobo načrt razvoja poti na Rogli?
Peter: Možnosti za XC je na Rogli neomejeno, kaj se tiče parka pa je nujno, da se DH park naredi na Jurgovem (res hudi breg), in se loči družinski del a flow traili od DH/freeride trailov.
Glede na to, da imamo sedaj 7 trailov, ki jih prevoziš zelo hitro, je prva stvar, ki jo potrebujemo, posodobljena sedežnica s po dvema držaloma za kolesa ter posodobljen vstop in izstop.


Peter v gosteh na Krvavcu

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Peter: Shuttle na Belvi z bando v park za 3 ure, pol pa potisnemo nazaj proti Zarji (Gostilna pod Arehom sredi gozda), potem pa gase po trailu do Frama. Pred koncem se ustavimo na platoju, kako rečemo, se nasmejimo, splaniramo kaj za jutri …

Tvoj popoln dan brez kolesa?
“Tamalega” v nahrbtnik in nekam v naravo.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Po moje bi se preselil v mesto in bi vsak dan fural BMX.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
V iskanju popolnega bajka, s katerim lahko odfuram vse, sem se ustavil pri SX trailu.

Tvoje prvo kolo?
Mali bmx.

Tvoj vzornik?
Gorazd Stražišar.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Moj sin Erik … hahahaha … mogoče pa res čez 10 let. Drugače pa Vid Peršak, ga lomi na polno ☺, cela vojska mladih bmxerjev in dirtjumperov. Nimamo se bat za prihodnost, zdaj je na nas, da jim omogočimo to, o čem smo sanjali mi kot otroci.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ne išči perfektne linije, drži krmilo kolk lahko pa gas / Bodi “true” ne glede na to, kaj delaš.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Uff kar nekaj je bilo hujših. Javornik, 31. 5. 2015, 15.36, padec na Hudi, gor odprto koleno s pogledom na pogačico, klinični center Lj, 12 šivov, 2 drenaži, tak da ne rabim tattoja. ☺

Preberi še
Na verigi: Pero Novak
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Na uvodni fotografiji Peter izvaja in Peter nadzira

Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam