Biznis, Kona
2. februarja 2022

Še ena kolesarska znamka v roke multinacionalke, bivši lastnik nazaj k znamki, ki jo je ustanovil pred 31 leti, veliki S v ZDA z direktno prodajo, zasebni konzorcij kupuje Accell Group, Čehi v iskanje novih prodajalcev, SRAM prevzema.

Kona

Outdoor Research je novi lastnik kanadske blagovne znamke. V svojem portfelju imajo že Dakine, Outerbike, Cascade in ostale. Jake Heilbron in Dan Gerhard še vedno ostajata srce znamke Kona, novi direktor pa je postal Ken Miedell. Novi lastniki ne bodo odpuščali zaposlenih, prav tako bodo ohranili vse poslovne in proizvodne prostore, so še zapisali v sporočilu za javnost. cog.konaworld.com.

Ellsworth

Potem ko je leta 2018 znamka prišla pod okrilje ASG Group, se je Tony Elsworth, nekdanji lastnik in oče znamke, ustanovljene leta 1991, popolnoma umaknil iz kolesarskega sveta, sedaj pa se je zopet znašel pred njenimi durmi. Ellsworth bo postal produktni vodnja, saj so pri ASG Group blagovno znamko prodali novemu lastniku RP Designs. Proizvodnja koles in komponent se seli nazaj v Združene države. Na bicycleretailer.com.

Specialized

Tudi velika imena spreminjajo svojo prodajno politiko. Tako so pri velikem S naznanili, da so s 1. februarjem pričeli z direktno internetno prodajo svojih izdelkov, tudi koles. Brez posrednikov in brez trgovcev. Lahko pa bodo vključeni tudi trgovci, ki bodo opravili dostavo koles na strankin domači naslov. Zaenkrat je takšna politika omejena le na Združene države, a se zna zgoditi, da jo uveljavijo tudi drugod po svetu. Klik.

Biznis: Bianchi nazaj v Italijo, Osprey pod okrilje velikana

Accell Group

Eno največjih podjetij, ki ima v svojem lastniškem portfelju mnogo kolesarskih blagovnih znamk, med drugim tudi Haibike, Winora, Ghost, Batavus, Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Babboe, Carqon in XLC, namerava prevzeti zasebni konzorcij Kohlberg, Kravis Roberts & Co. Njihova ponudba je kar vrtoglava, saj ponujajo kar 58 evrov na delnico oziroma kar 26 odstotkov nad trenutno ceno na borzi. Vrednost celotnega nakupa naj bi znašala več kot 1,5 milijarde evrov. bicycleretailer.com.

Leader Fox

Na Češkem ustanovljena znamka, ki je poznana tudi v slovenskih koncih, je pravi “bum” doživela s fokusom na segment e-koles. Ker je evropski trg lačen e-mobilnosti, se Čehi sedaj preusmerjajo tudi na države, kjer niso bili močno zastopani. Tako so začeli pospešeno iskati nove zastopnike v državah Beneluksa in drugod. Več na bike-eu.com.

Sram

Ameriški gigant je šel v še en nakup. Tokrat so pod svoje okrilje dodali znamko kolesarskih računalnikov Hammerhead, ki je s svojim zadnjim in morda najbolj priljubljenim izdelkom Karoo 2 dosegla velik uspeh na trgu. Hammerhead bo na trgu še vedno nastopal pod svojim imenom, le lastništvo bo odslej v domeni Srama. Več najdeš na tem mestu.

Na naslovni fotografiji ustanovitelja znamke Kona Jake Heilbron in Dan Gerhard. Foto Kona

Preberi še

Biznis https://www.mtb.si/?s=biznis

Sledite nam