peter pintarič
Pumpaj Slovenija Vrhnika
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
29. marca 2022

Veriga z veseljem zavija v nekaj povsem drugačnega. Peter iz Maribora je gonilna sila majcene slovenske bike polo scene.

Petra je na verigo pripel nekdanji igralec bike pola Andrej Blažina.

Peter Pintarič

  • Vzdevek: /
  • Kraj: Maribor
  • Starost: 30
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Bikepolo Maribor, Bikepolo Ptuj, Mariborska kolesarska mreža
  • @peter_pintaric, @bikepolomaribor

Pokrovitelj serije Na verigi

Grof Cycling Heli bike

Andrej: Spoznala sva se prek bike pola, sicer nisva nikoli igrala skupaj. Na Ptuju ste ravno začeli igrat, ko je v Ljubljani zmankalo vneme in je bike polo scena zamrla. Vidim, da sedaj igrate v Mariboru. Kakšna je trenutna polo scena v Sloveniji, koliko vas igra, kako pogosto igrate, kako je z igriščem?

Peter: Polo scena … je naveza Ptuj-Maribor-Graz 😊 Trenutno se polo igra samo na Ptuju in v Mariboru. Vsega skupaj nas je celih pet v Sloveniji. Žal nas ni niti dovolj za dve ekipi.
Bikepolo izhaja iz vrst bike messengerjev, te kulture žal v Sloveniji nimamo. Zato je tudi zanimanje zelo majhno. Pogosto imamo dneve za začetnike in predstavitev bikepola, veliko jih poskusi igrati, veliko jih reče “VAUU kak je to kul”, res redko kateri pa se vrne.
V Mariboru igramo 2x na teden, 1x na mesec v Športnem parku Ruše, kjer je nam najbližje in je najprimernejše igrišče za polo (inline hokej ring). Takrat tudi povabimo ljudi iz Graza, da vsaj enkrat na mesec igramo pravi polo.
Drugače imamo kar težave, kje igrat. Bikepolo namreč rabi ograjo, da žogica ne pobegne ven. V Mariboru žal ni nobenega primernega igrišča in zato migriramo z ene lokacije na drugo.

Poglejva še malo čez planko. Ko smo igrali, je delovala Monarchy League, ki je združevala ekipe z območja bivše Avstro-Ogrske. Spletna stran ni več dostopna. Je ta projekt končan? Kdo še igra v naši bližini? Dunaj, Graz, Zagreb, kako je na Madžarskem? Je Dodi še vedno najjaći?

Liga žal ne obstaja več. Zame je bila Monarchy League odskočna deska v polo sceno. Brez te lige ne bi nikoli prišel tako daleč v polu. Ta polo druženja so bila nekaj najboljšega za nekoga, ki je začetnik v tem športu.
Na teh ˝turnirjih˝ sem se veliko naučil o polu, kako se pravilno premikati po igrišču, streljati, braniti, soditi. Nenazadnje je bila ta liga v prvi vrsti namenjena promoviranju bikepola.
Bikepolo je žal zaradi pandemije povsod okrnjen. Trenutno blizu nas igrajo v Grazu in na Dunaju, kjer imajo zelo močno skupnost (30 ljudi). Z Zagrebom in Budimpešto smo izgubili stike.
DODI!!! OMG!!! 3x zaporedoma svetovni prvak, 2x evropski prvak, večkratni prvak Madžarske in še bi lahko našteval. Dodi je MAŠINA!

peter pintarič, bike polo
Na improviziranem domačem igrišču

Katero je najbolj bedno novo pravilo v polo igri?

Uffff … Ni novo pravilo, je pa vsekakor bedno. Kazenski prostor (crease), v katerem je golman BOG. Včasih si lahko golmana v tem prostoru motil, mu zbijal palico. Zdaj te izključijo za 30 sekund, če narediš kaj takšnega.

Na ulici se govori, da imaš največjo zbirko t-shirtov s turnirjev, od polo ekip in drugih akterjev na alter kolesarski sceni. Koliko majc šteje zbirka?

Haha, res je. Vse skupaj nekje 30. Nekaj jih imam uokvirjenih in na stenah, določene nosiva, nekatere pa zgolj krasijo notranjost omare.

mtb.si: Verjetno igralci pola tudi sicer kolesarite – v službo, po cestah, po hribih? Je splošna kolesarska spretnost in vzdržljivost pomembna ali gre le za stvar ravnotežja in zamaha?

Peter: Tudi polo igralci kolesarimo, seveda. Prej bi rekel, da je splošna kolesarska spretnost in vzdržljivost bonus in prednost na začetku.
Saj če si spreten in domač na kolesu, potem se lahko bolje posvetiš ravnotežju, zamahu in poziciji svojih soigralcev.

To bo zanimalo MTBajkerje in makadamkarje: Bi se dalo igrati na zemlji ali pesku?

Polo na konjih poznajo vsi, cycle polo pozna peščica. Hardcourt bikepolo (Bikepolo) pa poznajo zgolj posamezni ljudje.
Če lahko igrajo polo na travi, zakaj ne bi na zemlji. Če kdo naredi Dirtpolo na DH ali katerih koli bajkih, pridem jaz takoj igrat. 😊

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Peter: Nekam v breg (Pohorje) po makadamu s kolegi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Hmm, ker avta sploh nimam, si težko predstavljam dan brez kolesa. Kolesarim namreč na delo, delam v kolesarski trgovini in sem prostovoljec na Mariborski Kolesarski Mreži. Kolo predstavlja ogromen del mojega vsakdana.
Dolg sprehod v naravi in dobra skodelica kave.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Igral bi polo, haha … Kaj pa vem, moral bi prvo probat gorsko kolesarjenje.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Moje najljubše kolo je Surly Straggler, polno naložen za bikepacking. Po asfaltu se vleče kot stari gospod, po šodru pa leti kot mladenič.

Tvoje prvo kolo?

Rog Pony.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Mogoče ne ravno vozil, bi pa igral polo z Dodijem.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Od najboljše prijateljice: “MAŠ TI TO!”

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Na kolesu Rogu marathon, ki je imel zavore bolj za okras, sem se peljal v dežju, na neki točki stisnil po zavorah in pristal direkt v kandelabru … Buuum … Dobro, da nisem ničesar polomil na sebi. Kolo je bilo totalka.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Fotografije so iz osebnega arhiva Petra Pintariča.

Preberi še

Na verigi: Andrej Blažina
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam