perica kisicek
19. marca 2024

Hrvaški trener z izkušnjami na cesti, v triatlonu, smučanju, tenisu …, vodja Cro MTB Teama, oče dveh mladih tekmovalcev v krosu, tudi sam XCO tekmovalec, če je treba … in gotovo še kaj.

Perico je na Verigo povabil Andrej Vertačnik.

Perica Kišiček

  • Vzdevek: Coach Pete (ostal iz Kuvajta, kjer sem delal od 2016 do 2019)
  • Kraj: Zagreb
  • Starost: 38
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : CRO MTB/3MAX
  • @coach_pete_endurance

Andrej: Pero, vedno, ko grem na Hrvaško s kolesom (po večini na obalo), me (nas) dobim vedno kak tak pogled ali komentar v smislu “opet ovi ludi Slovenci došli na odmor, da se umore”. Kakšna pa je tvoja izkušnja kot trenerja za vzdržljivostne športe, kakšno je zanimanje Hrvatov za kolesarstvo?

Perica: Da, to je ponavadi fenomen po manjših vaseh na obali … hehehe. Ali pa komentarji “Vidi ovo opet mu vrag ne da mira …” ali “Stalo je na tom biciklu … “
Sicer je zanimanje za kolesarstvo vse večje, vse več je rekreativnih kolesarjev tako na MTB kot na cesti. Šport raste, kar je dobro. A mislim, da je prostora za razvoj še veliko, ni ravno kot pri vas v Sloveniji, zato pa se trudimo biti dober primer tega, kako dober življenjski slog je lahko kolesarstvo.

Vemo, da imate ugodne klimatske ter terenske razmere in tudi kar nekaj prireditev na najvišji ravni se je že odvilo na Hrvaškem tako na cesti, XC in pa DH Lošinj, toda to so bili več ali manj projekti posameznikov in ne neke nacionalne zveze. Pa če se usmerimo bolj v MTB, me zanima kako gledaš na razvoj tega športa v regiji?

Imamo nekaj super prireditev, ki so tudi dobro obiskani, a iz lokalnih okolij skozi te prireditve v kolesarstvo ne dobivamo prav veliko mladih. To, da mladim ponudijo najlepši šport na prostem, bi moral biti eden glavnih ciljev lokalnih okolij. Na to gledam kot na pomanjkanje stroke (izobraženih trenerjev) in klubov, ki bi prenesli strast in znanje na mlade. Pri nas ima trenutno cestno kolesarstvo največ prostora za napredek, MTB je v dosti boljšem stanju, a je tudi tu še veliko dela.

perica kišiček

Kaj so po tvojem naslednji pomembni koraki, ki bi jih morali narediti, da bi v bodoče lahko uživali tudi v kakšni nadgrajeni zimski ligi Kvarnerja ali pa morda kakšna enduro serija, DH … Je to zakonodaja, uvoz strokovnega kadra, sponzorji?

Vsekakor splet vsega naštetega. Mislim, da je vendarle najpomembnejša izobrazba kadra, da jim lokalno okolje ponudi dobre razmere za delo – infrastrukturo in plače, da v kolesarstvu ne ostane vse na prostovoljstvu – sicer se ti ljudje, če jim to ne zagotovi preživetja, počasi izgubijo.

mtb.si: Imaš izkušnje iz triatlona, cestnega kolesarstva, MTB, celo smučanja. Kaj bi rekel, da so najboljše kvalitete, ki jih nekdo iz drugih športov, ki jih poznaš, prinese v gorsko kolesarstvo? Vzdržljivost, moč, koordinacija, mentalni pristop …

Perica: Da, vsekakor imam več ljubezni, že zelo zgodaj, pri 24 letih, pa sem se vzporedno začel ukvarjati s trenerstvom. Ves čas sem razmišljal o tem, kako bi čim bolj kakovostno poučeval mlade športnike. To mi je bil izziv. Zelo rad sem imel triatlon in sem veliko vložil v svoje trenersko izobraževanje, leta 2020 sem bil tudi selektor triatlonske reprezentance. Prepoznal sem bistvene dele triatlona, smučanja in tudi tenisa, ki je bil še na fakulteti moj glavni šport. Tako sem se naučil analitično pristopati tehničnim športom, kot je MTB, in metodično bolj kakovostno poučevati mlade športnike.

V smučanju ste nas Hrvatje marsikdaj v marsičem “prešišali”, kdaj misliš, da nas to čaka v gorskem kolesarstvu? 🙂

Trajalo bo, da naši tekmovalci dozorijo, potrebujemo tudi večjo bazo mladih športnikov in več sodelovanja z naprednejšimi v teh športih, kot ste naprimer vi. Mislim, da imate dober trend, saj v slovenskem MTB rastejo izvrstni mladi kolesarji (Maruša, Meta, Eva in Lenart). Generacija, kot je še ni bilo in z zanimanjem bom spremljal njihov prehod v člansko kategorijo.
To je res lepo videti, zato bi prav rad slovensko MTB vodstvo povabil, da na naše MTB trenerje prenese kakšno informacijo, kako so prišli do takšnih dosežkov.

perica kišiček
Perica s svojima najbližjima varovancema – sinovoma

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Perica: Skoraj vsakodnevno s sinovoma Lenom in Lukom na MTB treningu, saj sem njun oče in trener. 🙂 Popoln bi bil v kakšnem brutalnem parku, kot je Saalbach.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Smučanje, prav tako z družino, ali kak lep pohod po Dolomitih ali Durmitorju, lahko tudi v baznem taboru pod Anapurnami, važno da so planine “ili kako vi kažete hribi?”

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Verjetno bi poleti ostal na cestnem kolesu ali v triatlonu.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Orbea OCCAM M Pro, popoln za vse traile …
Specialized Tarmac – custom paint iz 2018, tudi tega imam zelo rad.
Scott Spark 900 RC Team

Tvoje prvo kolo?

Gary Fisher hardtail, aluminijast, dobil sem ga v prvem letniku srednje! Ta je marsikaj preživel, pa je vedno dobro služil.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Thomas Frischknecht, morda ker razume XCO in je prav tako oče vrhunskega kolesarja, hkrati pa direktor Scott Sram Racing Teama. Da furava traile in poklepetava o MTBju.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

If your dreams don’t scare you they aren’t big enough…

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Na triatlonu 2022 za hrvaško tritalonsko ligo, v super formi sem bil, ne po svoji krivdi sem padel v skupini in si slomil radius (palčno kost) na nekaj delom, dobil sem tri titanske vijake. Takrat začneš ceniti zdravje in možnost vsakodnevnega treninga. Pustil sem cestno dirkanje, raje sem sam odgovoren za svoje padce, na cesti je več možnosti za poškodbe kot v MTBju.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Preberi še

Na verigi: Andrej Vertačnik
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam