30. julija 2019

Najbolj MTB jezdec daleč naokoli prihaja iz Idrije, začetkom v krosu pa je dodal še enduro, spust, skakanje, že dolgo pa tudi fotografira in snema videe.

Drago Kavčič je ustrelil iz Sp. Idrije v Idrijo k najbolj MTB jezdecu daleč naokoli, saj je takšna že kratica njegovega imena. Spoznali smo ga v krosu, ki mu je dodal še enduro, spust, skakanje … že dolgo pa tudi fotografira in snema videe.

 

Miha Tratnik Bajc

Vzdevek: M.T.B., Bajc

Kraj: Idrija

Starost: 22

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : MBK Črni Vrh, ZAKONcTEDNA

Drago: Miha, doma v garaži imaš kar nekaj koles za različne discipline gorskega kolesarjenja. Katera disciplina ti je v tem trenutku najljubša?

Miha: Že od nekdaj rad mešam različne discipline, tako ti na kolesu resnično nikoli ni dolgčas. Trenutno največ časa preživim na enduro kolesu, saj z njih lahko počnem praktično vse. Več bi se rad posvetil tudi dirtu.

 

Znan si kot ustvarjalec številnih filmčkov z gorsko kolesarsko tematiko. Imaš v delu kako novo akcijsko zgodbo?

Vedno manj časa imam za snemanje, a vseeno sem si zadal cilj, da na leto posnamem vsaj kakšen filmček. V kratkem prihaja nov video, posnet na sveže zgrajenih lokalnih trejlih. Upam, da nam uspe posneti še kaj s klubom. Tudi z Maticem Carlom bi rad še sodeloval. 

 

Mislim, da si eden od idejnih vodij za izgraditev pumptrack proge v Idriji. Ali se je zadeva že kam premaknila?

Ideja o pump tracku v Idriji obstaja že dolgo, načrtovali smo ga še preden so začeli množično rasti po Sloveniji. Bili smo blizu gradnje, a se je kot vedno zataknilo pri financah občine Idrija. Trenutno pa vso energijo kot predsednik usmerjam v društvo ZAKONcTEDNA, preko katerega se z ekipo zavzemamo za legalizacijo in gradnjo trejlov v Idriji. Upamo tudi na gradnjo kolesarskega parka, morda celo asfaltnega pump tracka. Samo vztrajati moramo in stvari se bodo premaknile.

 

 

mtb.si: Iz krosa v enduro in spust. Ali obstaja formula, kako narediti še bolj vsestranskega gorskega kolesarja?

Miha: Kaj naredi oziroma predstavlja vsestranskega gorskega kolesarja, bi se dalo dolgo razpravljati. Zame vsestranskost nekako predstavlja trikotnik med fizično pripravljenostjo, tehniko in izvajanjem trikov/stilom. Za dirkanje potrebuješ le prvi dve lastnosti, večji ˝car˝ si, če obvladaš tudi zadnjo.

 

Ravno si premlad, da bi vsaj kot otrok ujel zlata leta spusta v Idriji. Pa si vendarle Downhillu Idrija posvetil enega svojih filmčkov. Ali legenda te velike dirke ter domačih DH junakov v Idriji še živi?

Dobro leto sem imel ob zadnji izvedbi Downhilla v Idriji. 90ta so mi nekako pri srcu, zato sem tudi namenil kolesarski video temu obdobju, čeprav imam od takrat pravzaprav le letnico rojstva. Legenda o nori dirki z Rejcovega griča živi predvsem med tistimi, ki so kakor koli bili zraven. Upam pa, da nam kakšno podobno norijo uspe pripeljati nazaj v mestece.

Oglej si: Furanje v devetdesetih

 


Poletje v Idriji? Foto Marko Čuk

 

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Miha: Samo da sem na kolesu. Najraje s prijatelji na povsem prašnih ali povsem blatnih stezicah, obvezno s kakšnim skokom vmes.

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Pozimi do pasu v pršiču, poleti ob reki Idrijci. Drugače pa za volanom na makadamski cesti ali v gozdu z lopato.

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Morda bi še naprej rolal, ali pa bi me pritegnil kakšen podoben ˝nevaren˝ šport.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Verjetno enduro kolo. Predvsem cenim, da je kolo dobro narejeno in nimam nepotrebnih težav pri vzdrževanju.

 

Tvoje prvo kolo?

Oranžen Rog.

 

 

Tvoj vzornik?

Pravzaprav vsak, ki je v nečem boljši od mene.

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

V našem klubu je kar nekaj navitih mladih tekmovalcev v krosu. Upam, da se vsaj komu uspe prebiti kam dlje od slovenskega pokala tudi v elitnem razredu. Preveč tekmovalcev konča tam, kjer bi pravzaprav morali šele začeti oziroma nadaljevati.

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Uživaj življenje.

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

V vseh letih furanja sem zaenkrat imel veliko srečo s padci, upam da tako ostane. Največ posledic je pustil zadnji pred mesecem dni, 4 šivi. Sem pa nekajkrat letel v grapo ravno na kakšnem izpostavljenem terenu in enkrat z vso silo v avtomobil.

 

Naslovna fotografija foto Marko Čuk

 

Preberi še

Na verigi: Drago Kavčič

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

 

Sledite nam