11. junija 2011

Kolesarji ekipe Orbea Geax zmagoslavni na maratonu v Črni: na 84 km Kordež pred Budinom in Pristovnikom, na 60 km Žakljeva. Na 35 km Luka Pušnik.

V drugi izvedbi koroškega maratona Črna luknja, katerega tri trase štartajo in končajo v Črni na Koroškem, so približno 130 udeležencev pričakale povsem drugačne razmere kot lani v septembrskem terminu. Namesto dežja in mraza sonce in visoke temperature nad sicer še blatnimi stezicami. Zopet pa so bili na voljo tudi naslovi državnih prvakov v tej disciplini.

Na najdaljši, 84 km trasi z 2740 višinskimi metri, je bil tokrat najhitrejši lanski veliki poraženec, Korošec Robi Kordež. A tudi letos ni manjkalo veliko, da ne bi bil na koncu zopet razočaran. Tokrat ni premočen skoraj zmrznil, tudi on je bil med številnimi, ki so se izgubljali s trase in nehote naredili 100, 200 ali več višincev odveč. Na koncu je zadnje kilometre prevozil s prazno zadnjo gumo. A smola je spremljala tudi njegove tekmece: lanski zmagovalec Matej Lovše, ki je povedel v rudniški rov, je imel tam defekt, nato pa se je na lovu na Kordeža, ki ga je prehitel med popravilom, temeljito izgubil, nato pa še enkrat, ter odstopil. Podobno, le brez defekta, se je godilo prvemu državnemu prvaku v tej disciplini Lenartu Noču, ki je prav tako prikolesaril v Črno po svoji poti in ostal brez uvrstitve.

Kordežev naslov je rešil njegov klubski kolega Matjaž Budin, ki ga je ujel nekaj pred defektom in mu je naposled nudil pospešek do cilja in prečkal črto tik za njim. Tudi tretje mesto in bron med člani je osvojil član ekipe Orbea Geax Blaž Pristovnik, tretji mož iz ekipe, ki je prejšnji teden nastopila na etapni dirki Alpentour Trophy v Avstriji.

Napeto je bilo tudi med veterani. Denis Onuk iz kategorije master 1 je mešal štrene čisto pri vrhu, celo vodil, a se izgubil (sledil je puščicam lanskega maratona) in zaostal le za zmagovalno trojico Orbee Geax. Nekaj pozneje sta Peter Vesel in Milan Urbančič po štiri ure dolgem dvoboju šprintala za zmago, hitrejši je bil Vesel.

Na srednji, 60 km dolgi trasi, je bila najhitrejša predstavnica domnevno nežnejšega spola Tanja Žakelj (prav tako Orbea Geax), slabih sedem minut pozneje je bil v cilju prvi rekreativec Primož Antler (KK Djak).

Na najkrajši, 35 km dolgi trasi, je prepričljivo s prednostjo kar 16 minut zmagal mladi član KK Ravne Luka Pušnik.

Maraton se je še enkrat izkazal za kraljevsko vzdržljivostno disciplino, v kateri bi se moral poleg redkih specialistov vsaj enkrat letno poskusiti vsakdo, ki sicer morda nastopa v krosu, celo vzponu ali le dela dolge, naporne ture. Črna luknja pa je najbolj zahtevna tovrstna preizkušnja v Sloveniji, ki se poleg tega ponaša še s svetovno posebnostjo, vožnjo skozi rudnik. Zato ima sicer ne slaba udeležba še vedno veliko rezerve. Pri doseganju rezerv pa prireditelju Kalčiju s prijatelji ob vsemu trudu, prekrasni trasi in razvajanjem udeležencev (vsak je dobil kolesarski nahrbtnik Osprey) žal ne bo pomagal slab sloves, ki ga prireditev dobiva s številnimi zgodbami izgubljanja po poteh. “Morda bi bila povezava s slovenjegraškim klubom za orientacijo zadetek v polno,” je hudomušno pripomnil eden od tistih, ki so se izgubili tako malo, da so bili še pri vrhu.

Vrstni redi

absolutno 84 km – Črna luknja
1. Robert Kordež (Orbea Geax) 4;04:08
2. Matjaž Budin (Orbea Geax) +0:0,3
3. Blaž Pristovnik (Orbea Geax) +0:19
4. Denis Onuk (Ganesha team) +0:57 (1. master 1)
5. Peter Vesel (Uni team Lj) +17:28 (1. master 2)
6. Milan Urbančič (KRK Sova Kr) +17:28,5 (2. master 2)
7. Valerio Lutman (KK Djak) +19:06 (1. amaterji)
8. Rok Kolar (Enduro Maxxis Sram) +21:06 (1. master 3)
9. Uroš Breški (KK Djak) +22:52 (2. master 1)
10. Primož Lindič (Enduro Maxxis Sram) +22:59 (3. master 1)

DP člani elite
1. Kordež
2. Budin
3. Pristovnik

absolutno 60 km – Lipa
1. Tanja Žakelj (Orbea Geax) 4;01:25
2. Primož Antler (KK Djak) +6:50
3. Dejan Nemeček (Uni team Lj) +9:30
4. Matjaž Smovnik (MTB Gortina) +17:18
5. Toni Ban (MTB Koroška) +27:15

absolutno 35 km – Klasik
1. Luka Pušnik (KK Ravne) 1;54:18
2. Dejan Mohorčič (KK Izvir Vipava) +16:28
3. Rok Naglič (KK Ravne) +18:07
4. Tomaž Kotnik (KK Ravne) +18:07
5. Damjan Max Zorko (Celje) +28:52

Vsi vrstni redi (PDF)

www.blackhole-marathon.si

Na uvodni fotografiji Robi Kordež v rudniku, foto Miha Kolar. Fotogalerija in video sledita.

Sledite nam