matic plaznik
Freestyle luči
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
29. novembra 2022

Na verigo smo dobili uspešnega cestnega amaterja z nekaj MTB/ciklokros zgodovine, njegove prave korenine pa so v nordijski kombinaciji.

Matica je na verigo pripel Bojan Ropret.

Matic Plaznik

  • Vzdevek: Plazo
  • Kraj: Nemilje / Kranj
  • Starost: 32
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : ŠD Vitalgo
  • @matic_plaznik
Pokrovitelj Na verigi

Bojan: Bil si kombinatorec, sedaj si rekreativni kolesar, te je mogoče pričakovat v protouru kot Rogliča?

Matic: Vsi bi bili radi kot Roglič, ampak pri svojih letih in realni oceni nisem pripravljen niti za Continental nivo. Amaterske dirke za zabavo so mi čisto dovolj. Če pa bi prvo specialko dobil že pri 12, 13 letih, bi verjetno vsaj razmislil o menjavi športa. Sploh če pomislim, kako me je fasciniralo kolo pri osemnajstih. Takrat pa sem se odločil, da bom skakal naprej, za kar mi danes ni žal.

Letos si zmagal na dirki TOUR de TOUR, je naslednji odmeven rezultat amatersko SP?

Hm, če bo kdaj prvenstvo kje v bližini in primernejša trasa zame, bi poiskusil tudi na SP. Zatakne pa se mi že pri kvalifikacijah, saj zadnja leta vozim le malo Franjo. Na SP, kjer so tekmovalci res dobro pripravljeni, z mojimi 10 urami treninga na teden na tako težkih trasah nimam kaj iskati. Na vsaki dirki najdem motivacijo in izziv, tako da mi SP ni edina stvar, ki jo “moram” osvojiti.

Doma si z Besniške doline, od tam prihaja kar nekaj vrhunskih športnikov. Kaj je posebnega v vaši dolini, da ste tako uspešni?

Iz Kranja do Besnice ima vsak kolesar za zaključek treninga še malo klanca, ki z leti postane dolgočasen, in če želiš biti hitro doma, je najboljše, da ga fajn prtisneš. Je pa res, da imamo poleg Valjavca, Katrašnika in Mohoriča še Vesno Fabjan, Žigo Jelarja, skakalcev je bilo vedno veliko iz Besnice. Imamo tudi največ registriranih skakalnih FIS sodnikov na svetu.

matic plaznik
Zmagovalec Pokala Bleda 2022, foto prijavim.se

mtb.si: V gorskem kolesarstvu ne vemo čisto nič o tebi. Od Andreja Jezerška naprej pa vemo, da ste kombinatorci “živali” 😀 Si se že poskusil na kakem MTB vzponu, če drugje ne – glede na to, da greš odlično na klanec?

Matic: Tako odlično v klanec ne grem. Enkrat sem dobro odpeljal na Lubnik. Vseeno pa so mi dirke v vzponu malce dolgočasne. Nekakšen kronometer v klanec. Veliko bolj zanimive so mi cestne dirke ali MTB kros, kjer do izraza pride še kaj drugega kot zgolj telesna pripravljenost.

Če lahko še malo provociramo v to smer: bi šel na kak enduro, glede na to, da moraš tam veliko poganjati, pa še skačeš lahko navzdol grede?!

Na enduro bi šel, ampak bi najprej moral investirati v primerno opremo. Pa tudi nekaj teorije o MTB ne bi škodilo. Jaz se usedem na kolo in grem. Ne vem, na koliko barov se pumpajo gume, sedež imam sigurno previsoko, tako da preden bi se kazal javno, bi rabil nekaj vaje. 🙂

Na svojih kolesarskih začetkih si se nekajkrat poskusil tudi v ciklokrosu. Te še kaj zamika?

To mi je bilo pa všeč. Sicer sem vozil z MTB kolesom. Zamika sicer me vsako leto, ko se začne zimska liga, vendar ko se spomnim, da sem z zadnjega ciklokrosa, ki je trajal 50 min, nato doma porabil eno uro za pranje kolesa in eno uro za ročno odstranjevanje blata s cunj, preden sem jih upal dat prati v stroj, me hitro mine.

matic plaznik
Ciklokros 2016 na MTB, foto prijavim.se

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Matic: Nisem prezahteven. Skoraj popolno je, ko najdem čas, da se zapeljem malo dlje (4 h in več). Najraje z Berlotom, s katerim sva tekmovala skupaj že v kombinaciji.
No, res popolno: Korčula, kadar ni več kot 25 stopinj, s cestnim kolesom z ostalimi iz ŠD Vitalgo. To bi mi bilo popolno.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Kakšna lepa sončna nedelja na Pokljuki na tekaških smučeh. Brez športa pa nekje na morju z otrokoma in punco.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil kolesa?

Ne bi se sekiral, zakaj nisem začel voziti že prej. 🙂

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Zadnja leta sem razvoj koles in opreme malce prespal. Vozim 8 let starega Scotta Foila. Ta mi je zaenkrat najljubši. Se kar zlijeva in tudi po 10 urah me na njem še nič ne boli.
Če pa bi moral izbrati sanjsko, pa ne vem. Okvir mi je všeč Canyon aeroad, ali pa Factor. Z elektronsko grupo in diski.

Tvoje prvo kolo?

Moje prvo je bil nek mali BMX s 14-colskimi gumami, ki sem jih zlizal do zračnice. Zadnjo vožnjo z njim sem naredil na Dolenjskem, pri mami na vikendu, nato pa ga za kosilo pustil 2 h na soncu, zato je razneslo gumo. Potem sem dobil večjega.
Prva specialka je bila pa Spezzotto. Modela ne vem. Me je pa zasvojil s cestnim kolesom.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

S Petrom Saganom v najboljših letih, a to sem že zamudil, zdaj imam še nekaj časa, da ujamem Mathieuja van der Poela. Všeč so mi kolesarji za klasike ali sprinterji.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ko najbolj peče, zdrži še malo, sigurno je zraven nekaj fantov, ki jih peče še bolj.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

15. avgust 2005. Padec na skakalnici v Innsbrucku. Obrnilo me je v zraku in sem pristal ne vem kako. Zbudil sem se v bolnici z odprtim zlomom leve podlakti, zlomnjenim nosom in 3x nalomljeno podočesno kostjp, kjer imam še vedno vijake. To je bil tudi edini športni padec, v katerem sem se polomil, in naj pri tem tudi ostane.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Ne prav sveža naslovna fotografija je s flying-circus-forum.de

Preberi še

Na verigi: Bojan Ropret
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Parenzana gravel Race
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
Sledite nam