Matej Kainz
Casio GShock
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
14. julija 2020

Maratonec in etapni “čezalpski” plezalec, pobudnik in ustvarjalec vrste savinjskih in enega vseslovenskega projekta, ljubitelj velikega C in še kaj v čisto novi verigi.

Se zgodi, da se veriga kdaj strga. Tudi naša se ni prvič. XC zvezdniki so bili super, a tedne narazen in tretjega nismo dočakali. Ga objavimo, če odgovori kdaj padejo v naš nabiralnik. Mi pa gremo naprej s prvim členom nove verige, skupaj številko 250.

Matej Kainz sicer ob otvoritvi Bike Gverka Kotečnik ni bil velikokrat poimensko omenjen, a vemo, da je bil med bistvenimi igralci. Kot tudi pri projektih RuBike, Hops na kolo, Markiraj.si (oznaki za turnokolesarske poti), Prek Alp … Gotovo smo še kaj pozabili. Pri arhitektu mtb strast ne popušča, tudi nastopov na maratonih in etapnih dirkah je nanizal že lepo število – s poudarkom na čezalpskih, alpskih, dolomitskih …

Matej Kainz

Vzdevek: Keni
Kraj: Petrovče
Starost: 44
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Klubu ŠD Brez bremz, plemenu ŠD Vertikala, podjetju Cannondale (Lefty me je začaral).

mtb.si: Si igralec v nekaj zgodbah v Savinjski dolini in še kje, najbolj vroča pa je park Kotečnik. Povej, kako ste se vsi ujeli v tem špilu, očitno zelo marljiva ekipa iz ŠD Vertikala in lokalni kolesarji?

Matej: Kotečnik je trenutno res vroč … Boljše ekipe, kot je ŠD Vertikala, si človek ne bi mogel želeti, sami do ušes nasmejani obrazi z ogromno voljo do premikanja stvari. “Ujeli” smo se ene dve leti nazaj, ko sem iskal ekipo za pomoč pri markiranju. Lani smo začeli razmišljati o bajk parku na bivšem smučišču, letos pa smo naredili kar prvo flow linijo in imeli prejšnji vikend opening, ki ni bil nič kaj “soft” … S takim tempom smo čez 5 let večji od Whistlerja, le zajlo še potegnemo na Kotečnik. :)))

Kako je zdaj pravo ime? Bike park Kotečnik ali Bike Gverk?

Pravo ime je Bike Gverk Kotečnik. Včasih je bil tu rudnik – gverk. Zato imamo tudi Šusdrot, pa Oberštajgerja in Lerhaverja. Pa še kdo pride …

Kdaj bomo temu lahko rekli “trail center”?

S tem tempom nekje oktobra, haha. Resno planiramo letos še par učnih linij, v 2021 pa še progo za kros in trail z zahodnega grebena Kotečnika. Ampak s to ekipo in zagonom bo to verjetno tudi že letos – ravno danes sem izvedel, da jutri menda spet pride bager in kopljemo. Čakamo pa na spremembo OPN, da nam kmetijsko ministrstvo “posodi” na razpolago cel travnik.

Matej Kainz, Bike Gverk Kotečnik
Matej preverja bande na Gverku

Kako napreduje znamka spodnjesavinjskega kolesarskega turizma “Hops na kolo”? Je kaj kolesarskega počitnikovanja, tudi na bone? Je Gverk tudi kaj vključen?

Hops na kolo nas je s hmeljišči že narisal na kolesarski zemljevid Slovenije. Lokalni hotelirji in gostinci so pokazali veliko naklonjenost projektu, pripravljamo kolesarske pakete, eno- in več dnevne, za katere bo seveda možno uporabiti bone. Gverk je zaenkrat brezplačen, sprejemamo le donacije, bonov (še) ne.

Oznaka za turnokolesarske poti, ki si jo oblikoval, se lepo razmnožuje. Si zadovoljen ali bi morda videl več pravega gorskega kolesa vrednih poti s to oznako?

Seveda si želim pravih gorsko kolesarskih poti več. Le kdo od kolesarjev si jih ne? Ideja je, da se vse označene poti objavijo na portalu markiraj.si, še bolj pa si želim, da bi skozi vsak slovenski kraj šla vsaj ena modro-belo markirana pot, ki bi peljala po najbolj hudem trailu do najlepšega razgleda na najvišji okoliški vrh. S Planinsko zvezo Slovenije smo se dogovorili za uporabo modro-bele markacije, Kolesarska zveza Slovenije se s potmi ne ukvarja (pa bi se lahko, oziroma bi se morala), sem pa tudi v pogovorih z združenjem Slovenia Outdoor in morda se širimo. Morda pa jutri začnem klicati župane …

Kako pa kaj tvoji izzivi s štartno številko na kolesu? Kakšen nov etapni? Morda nazaj na 4Islands?

Štartna številka je bila nazadnje na kolesu lani v Cortini, kjer sem čisto slučajno med družinskim pohajkovanjem z avtodomom naletel na plakat Cortina Trophy. Izredno lep maraton, ne preveč zahteven, brez pretirane gneče. Ložar me je izzval na 4Islands 2021, jaz bom pa njega na Transalp 2021. :)))

Matej Kainz, 4Islands
Z nasmehom na 4Islands 2016

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Matej: Kjerkoli, s komerkoli, samo da sem na kolesu. Najraje prek alpskih grebenov, v baggyjih in majčki, v žepu anorak in dve čokoladici, minimalizem, z ultra lahkim bajkom in ultra močnimi nogami in brez oguljene riti.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Nekje nad 2000 s turnimi dilami ali pa s splitbordom.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Hči je rekla, da bi cele dneve sitnaril … Verjetno res, si sploh ne upam predstavljati. :)))

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Dolgo časa mi je bil najljubši karbonski Scalpel zadnje 26-colske generacije, ki sem ga predelal na 27 in pol, še vedno je pri bajti in ga žena fura. Zadnjih 5 let ga nadomešča 29-colski F-Si. Me je pa zelo navdušil novi 2021 Scalpel, o katerem ravnokar pišem test za Bicikel, saj je končno to spet tisti pravi, brezkompromisni skalpel. Verjetno ne rabim napisat, da so vsi trije Cannondale-i, ne? 🙂

Tvoje prvo kolo?

Oranžni tricikel, ene 8-colski, prvi gorski Rog Horizont z ovalno Ofmego, prvi resni gorski pa Corratec Race Bow, potem so prišli kenondejli …

Matej Kainz, Transalp
Transalp 2012

Tvoj vzornik?

Kaj pa vem … Mogoče Jeremy Jones, splitborder, “living a dream” okoljski aktivist, filma Deeper in Further si mora vsak outdoor športnik pogledat, nekajkrat. Nisem pa še pogledal novega Roadless.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Sin Jonas, ga že okužujem z Leftyjem. In hči Uma, ki pa se mi ne pusti, ona raje pleše. Ampak še bo …

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

“Pain is temporary, quitting is forever!” je rekel Mr. Livestrong, ki ga sicer ne morem, ampak tu ima pa prav, to drži. In ne bodi takšen kot so drugi, ker drugih je že dovolj.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Ne padam. 🙂 Na maratonu v Gradcu, na glavo, na zobe. Končal z luknjo pod brki, da sem lahko dihal z zaprtimi usti in zaključil maraton z mešanico krvi in zemlje razmazano po pol obraza … Spomnim se najbolj vzklikov šajze, šajze …

Preberi še

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
Bike park Kotečnik: Novost v Spodnji Savinjski dolini

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam