bike park kotečnik
Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
5. julija 2020

Z dovoljenjem NIJZ in z vsemi priporočenimi varnostnimi ukrepi so včeraj odprli zanimiv kolesarski park, skoraj prototip, kakšnega bi morala imeti ne vsaka dolina, ampak vsak slovenski kraj. Športno društvo Vertikala in somišljeniki so naredili odlično delo!

Četrti julij, otvoritev enega izmed takšnih kolesarskih parkov, kjer vsak kolesar svojo linijo najde, pa čeprav je od vrha smučišča nad Libojami, streljaj od Petrovč pri Žalcu, le kilometer dolga proga. To je Kotečnik, hrib, ki je znan po največjem športnem plezališču v Sloveniji.

Smučišče Liboje ima v tem delu Slovenije dolgo brado, a žal zadnje desetletje, morda kakšno leto več, ne obratuje. Pod smučiščem je bil rudnik rjavega premoga, tam so vse do leta 1974 kopali rjavi premog, Liboje pa slovijo tudi po znameniti keramični posodi, saj je leta 1815 tu začela obratovati prva industrijska tovarna keramike na Slovenskem.

bike park kotečnik

Začetki

V začetku leta 2019 se je v glavah treh gorskokolesarskih navdušencev porodila misel o obuditvi območja nekdanjega smučišča Liboje, ki je bilo pri lokalcih znano tudi po nočni smuki. Prvo idejno zasnovo kolesarskega parka Kotečnik so Grega Kotar, Matej Kainz in Blaž Ženko pripravili z zavodom Prek Alp, z njo navdušili aktivne člane Športnega društva Vertikala in začeli s projektom. Že marca so na občino poslali celoten načrt in na presenečenje vseh kaj hitro dobili zeleno luč.

bike park kotečnik

Park začne dobivati podobo

Januarja letos so zabrneli gradbeni stroji. Materialno in strojno podporo so dobili s strani Gradbeništva Požin, nad uresničitvijo vseh zamisli in elementov na progi sta skrbela David Kokol in Jernej Cokan. Vmes se je izmenjavalo na ducate prostovoljcev, ki so skrbeli, da je bil vsak zavoj “pošejpan v nulo” in vsak skok premišljeno odmerjen. Ob izteku proge je začel nastajati simpatičen lesen objekt z manjšo teraso, tik ob njem pa tudi pralnica koles. Ta se bo oskrbovala z deževnico, ki se zbira v cisterni ob vznožju parka.

bike park kotečnik

Na dan otvoritve

Od daleč gledaš travnik in si rečešpoezija … Levo, desno, hop, pa ga ne vidiš, lej, zopet se prikaže. Kolesar namreč. Dinamično oblikovan trejl z vsemi elementi. Zahteven za tiste, ki ljubijo zavoje in zaporedne neravnine, in prijazen do tistih, ki gredo v zavoj počasneje ter na grbinah ne skačejo, temveč le “pumpajo”. Res domiselno speljana linija, prijazna do kolesarjev, skoraj ne glede na znanje in izkušnje. Do starta tik pod vrhom nekdanjega smučišča prideš naokoli in vzpon je ravno tako dolg, da se dobro ogreješ. Lahko pa se odločiš za opcijo “peš”, se podaš ob trejlu in si spotoma ogledaš elemente na progi.

bike park kotečnik

Sproščeno in varno

Ne samo lokalci, priši so tudi od drugod. Otvoritev je minila v resnično sproščenem vzdušju in pohvale so deževale cel dan. Prvi občutki? Lepo zasnovana proga, ki bo v prihodnosti dobila nove linije, XC krog in poligon za najmlajše. Celoten kompleks, ko bo zasijal v polnem sijaju, bo zagotovo ena izmed bodočih postojank gorskih kolesarjev iz mnogih koncev in krajev.

Še enkrat bo bučno in zabavno v prvi polovici septembra, ko se obeta kolesarsko-tekaško-plezalni festival.

bike park kotečnik

ŠD Vertikala na facebooku.

Fotografije Kristjan Kotar

Preberi še

Kolesarski parki v nastajanju: Kotečnik

Casio G-Shock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam