marko bernik
Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
7. februarja 2023

Marko ni predsednik novomeškega društva Zverinice, imajo predsednico Urško, je pa zaradi direktorske funkcije pri enduro dirki na Gorjancih jako viden član plemena.

Marka je na verigo pripel Bogdan Fink. Imajo tudi enega Finka pri Zverinicah, ampak to ni ta …

Marko Bernik

  • Vzdevek: Berniči
  • Kraj: Novo mesto
  • Starost: rosnih 41
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : odkar pomnim, sem za Kolesarsko društvo Zverinice
  • @kdzverinice, drugače pa #Berniči NiNaSocialnihOmrežjih
Pokrovitelj Na verigi

Bogdan: Kdaj je pa tebe prijelo kolesarstvo? Te kot novomeškega mladeniča ni nikdar potegnilo na cesto?

Marko: Kolo kot sredstvo za prihod iz točke A do B se me je držalo od malih brestaniških nog ;-)) Cesta mi žal ni nikoli dišala, prej me je strašila. Še danes imam občutek tesnobe, ko se vozimo po prometnih cestah.

Kako ste kaj zadovoljni z Novim mestom kot kolesarskim mestom in s podporo vaši prireditvi?

Sodelovanje z Mestno občino Novo mesto je pohvalno in z njihovo podporo smo zelo zadovoljni. Zadeve na področju gorskega kolesarstva se vztrajno a počasi premikajo, saj manjka nas, zanesenjakov. V društvu smo vsi popolni prostovoljci, za kaj več bi se jih moralo nekaj zaposliti. Pogrešam predvsem več povezovanja, izmenjave znanj in sinergije med vsemi novomeškimi kolesarskimi deležniki.

Če bi tvoj prijatelj iz tujine, ki recimo da vozi cesto in MTB, vprašal, kakšna je kaj kolesarska scena v Novem mestu in kakšne so možnosti za kolesarjenje, kako bi mu jo opisal?

Za ogrevanje bi poskakala in odfurala “skill park” v Regrči vasi. Za kaj bolj resnega pa bi ga brez sramu odpeljal na Gorjance in tamkajšnje enoslednice. Do nedavnega (žal), bi se mu pozimi pohvalil predvsem z enkratnim velodromom v Češči vasi. Na cestno se res slabo spoznam, a Novo mesto in okolica sta čudovita in zagotovo imamo obilo krasnih asfaltnih in gravel poti.

mtb.si: Kaj počnete Zverinice te dni in kaj se nam obeta na Gorjancih letos? SloEnduro tako ali tako, pa tudi kakšen nov trail?

Marko: Januarja smo predvsem “furali” birokracijo. Prijave na razpise, ideje in projekti za 2023. SloEnduro – Enduro Gorjanci bodo letos preizkusili pripravljenost tekmovalcev takoj po poletnih počitnicah (2. in 3. september). Imamo opcije za nov trail, nekaj se že dogovarjamo in računam (upam), da ga zgradimo do dirke.

marko bernik, kd zverinice
Zima na Gorjancih z Markom in Zverinicami

Marča smo imeli na verigi v novembru 2021. Kako si se ti znašel med Zverinicami in naposled tudi kot vodja organizacije dirke v enduru?

Adrenalinska kri je od nekdaj tekla po mojih žilah. Plezanje, windsurf, kite in turno smučanje so me počasi (s pomočjo prijateljev seveda) pripeljali do gorskega kolesarstva. Čisto po slučaju sem nekega dne uletel k Marču v delavnico in ugotovil, da je to tisti starosta posavskega alpinizma, ki me je učil kot mladega plezalskega pripravnika. Potem pa prva skupna fura, druženja, skupne ture, gradnja trailov in vse bolj sem padal v novomeško MTB sceno. Organizacija in razvoj sta mi bila od nekdaj blizu. Tako sem za žezlo dirke zagrabil bolj po naključju kot planirano, a se je izkazalo, da mi zadeva odgovarja in se je z veseljem lotevam.

Gotovo se včasih nabere organizacijskih obveznosti, za katerih na koncu (zaradi kolesarstva) manj kolesariš. Takrat si rečeš … ?

Za trenutek si rečem, kaj je meni tega treba. A kmalu vidim rezultat, pozitivni premik, pomoč kolega … in zadovoljstvo je zopet tu.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Marko: Z družino in prijatelji po trailih s pogledom na morje.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Veter, morje, val in kite ob dobri družbi …

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Večkrat fural powder, plezal in kajtal.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Ni najljubšega, vsi dosedanji so zadovoljevali moje potrebe.

Tvoje prvo kolo?

Znamke se ne spomnim, vem, pa da je imel na balanci logo od nekaj a la BMW 🙂

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

S Harryjem Potterjem.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Nihče me ne more razjeziti bolj, kot mu dovolim sam.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Pri enem izmed spustov po asfaltu za domačo hišo se je kolesu iz vprašanja “Tvoje prvo kolo?” odvila balanca. Kolo je zletelo v sosedovo koruzo, Marko pa makadamsko bankino. Posledica je bilo večerno šivanje prebite brade in izbit zob (na srečo mlečni).

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Vse nedpodpisane fotografije so iz Markovega osebnega arhiva

Preberi še

Na verigi: Bogdan Fink
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Casio GShock
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
Sledite nam