manca mele
1. februarja 2022

Lahko rečemo, da je Manca frirajderka – rada skače in se zabava na kolesu. Strast in sestra Monika jo družita z ekipo BATT/Flat Out Days.

Manco je na verigo pripel Matic Lovko.

Manca Mele

  • Vzdevek: Menka, Manica, Mèl
  • Kraj: Brezovica pri Ljubljani
  • Starost: 17
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : BATT crew, FlatOutDays crew
  • @manca.mele

Pokrovitelj serije Na verigi

Pokrovitelj Na verigi

Matic: Nisi dolgo na bajku, pa ga odlično sendaš. Imas kake plane graditi kariero na bajku (tekmovanja, invitation scene, showi …) ali furat za lastni užitek?

Manca: Hvala 🙂
Kolesariti sem začela za svojo dušo, bolj kot načrtovano kariero imam začrtanih nekaj ciljev, kje in pa kaj si želim pofurat. Nekatere izmed teh zadev spadajo pod tekmovanja/invitation evente, ampak vse ob svojem času.

Dres ali srajca za furanje, zakaj?

Odvisno od dneva pa kaj ni v pranju. Je pa definitivno najbolj furat v party shirtu, ker me spomni, da je to čas, ki ga porabim za užitek in pozabim na vse ostalo.

Pozimi si bila v Španiji, kam planiraš/si želiš na naslednji bajk trip?

Najprej imam v planu naredit izpit za avto. Potem bi bilo pa zanimivo pogledat v Kalnico, če bo po Flat Outu ostalo kej časa.

manca mele, flat out days
Na Flat Out Days, foto Klemen Humar

mtb.si: Ženska “skakalna” scena ni prav velika, v nekaterih skupnostih in na nekaterih prireditvah pa se kar potrudijo za punce. Kako si ti predstavljaš, da bi moralo biti?

Manca Super vprašanje! Definitivno je to kar globalna zadeva, a se počasi nekam premikamo. Zdi se mi, da nekateri mislijo, da punce za sodelovanje potrebujemo “posebne prilagoditve”, pa temu vendar ni tako. Želimo si le enakosti in pa možnost za napredek. Dober primer tega sta po mojem mnenju eventa Future Ground na Novi Zelandiji (video) ter Red Bull Formation v Utahu (video 1 in video 2), ki sta res povzdignila ženski freeride. Punce lahko furajo na visokem nivoju, a je to malokrat prikazano.

V Sloveniji se mi zdi, da lahko govorim za celo sceno, punce in fante, ni ravno veliko infrastrukture, sploh glede na število kolesarjev in naravne možnosti, pa še ta je velikokrat le posledica dobre volje posameznikov in manjših skupnosti. Zdi se mi, da se freeride šele razvija in ima veliko potenciala, če se bo vanj vlagalo znanje in infrastrukturo za napredovanje.

Kako kaj motiviraš svojo sestro?

Verjetno večkrat ona mene. Res sem sem ponosna, ker toliko svojega časa, ljubezni in pa živcev vloži v FlatOut, brez nje sigurno ne bi stal use skupi.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Manca: Vsak dan, ki ga lahko preživim na kolesu, je super. Najbolj pa uživam na step up seshnih, vedno je dobra družba, pa vedno dobiš kakšen dober nasvet od Jona in Kralja.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Kombinacija sonca pa kakšnega jezera, reke ali pa morja.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Verjetno bi še naprej zbirala pretrese možganov na skejtu.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Sicer edino gorsko kolo do zdaj, ampak Intense Tracer ’18 AKA cat mobil, res zabaven, trpežen in playful bike. (Sta že gostovala v Garaži! Garaža: Manca fura Intensa)

Tvoje prvo kolo?

Mavričen treking bajk neznane znamke, podedovan od Monike.

S kom bi najraje furala? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Veronique Sandler.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

“Pejt kr s kolesom” – moja mami.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila? Tudi, če si ga v resnici nisi …

V Kočevju na step upu. Prvi poskus sem bila kar konkretno prekratka in sem vrgla kolo od sebe, jaz sem se pa usedla na landing. V drugo je pa šlo 🙂

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Klasik

Naslovna fotografija Monika Mele

Preberi še

Na verigi: Matic Lovko
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam