Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
28. januarja 2020

Mariborska alpinistka, ki je hiperaktivna tudi na kolesu. Zadnje čase sicer brez nastopov v SloEnduru, a lani s kar pol milijona višincev!

Grega Nagode predaja verigo Maji Lobnik, na prvem mestu alpinistki, celo že alpinistki leta, ki jo je ob tej prvi strasti zelo resno zasvojilo tudi kolo. Pri vsem, kar počne, jo njen vzdevek še najbolje opisuje, saj je lani seštela za več kot pol milijona višinskih metrov vzponov!

Maja Lobnik

Vzdevek: Hiper
Kraj: MB
Starost: 40
Klub: Alpinistični odsek TAM Maribor, Ganesha Team

Grega: Si gorska kolesarka, alpinistka, plezalka, gorska tekačica in verjetno še kaj … Od kod jemlješ energijo in voljo, da letno v vseh športih narediš 500.000+ višinskih metrov, 15.000+ km? Za nas povprečneže so to nekajletne številke!
Maja: Energija in volja-taka pač sem! To mi je fajn, to mi daje energijo, bolj se je treba potruditi, večje je zadovoljstvo. Ni mi težko zjutraj ob petih na kolo!

Kako je s prehrano? Kaj posebnega? Ker si ne znam predstavljati, kakšne količine hrane je treba dati vase, da vsak dan lahko narediš 2000 v.m. Regeneracija, ali jo sploh potrebuješ?
Jem vse, ne pazim na prehrano, res pa je, da se tudi jaz ne smem prenažirati s čokolado, ki jo imam ful rada, saj so kilogrami še kako pomembni. Po kaki turi se rada pregrešim s kokakolo, čipsom, pico, tudi kakim pivom. Telo je navajeno na vsakodnevno aktivnost, če bi se regenerirala, bi bila bolj hitra! 🙂

{loadposition inside}

Dve leti nazaj si že hodila na dirke Sloendura, lani te ni bilo. Razmišljaš kaj v tej smeri za letos? Punce so vedno zaželjene, ker so bolj ogrožena vrsta na enduro tekmah.
Lani me ni bilo, ker ko sem hodila na dirke, je šel ves prosti čas za kolo. Pogrešala sem hribe in alpinizem. Vrnem se, ko bo spet domači Merjasec!


Maja na smučeh

mtb.si: Je pretežko vprašanje, če te vprašamo, kateri od tvojih športov ti je najljubši?
Maja: Še zmeraj na prvo mesto postavljam alpinizem. Zimski in letni alpinizem, alpinistično smučanje, športno plezanje kot trening zanj.

Kako je šla tvoja evolucija kolesarke do (verjetno rekordne) zbiralke višincev in udeleženke svetovne enduro serije? Trdak, makadami, kaj ceste?
Kolo je bilo že prej sredstvo za nabiranje kondicije (trdak). Potem sem veliko bila na kolesu v nosečnosti in ko je bil moj tamali v kolesarski prikolici – takrat sem bila najbolj v kondiciji, saj ima prikolica plus dojenček čez 40 kg! In nato je prišla revolucija! Polnovzmeteno kolo! Čisto se mi je odpeljalo, mi odpiralo nova obzorja in višinci so se kar sami vrteli … Tudi plezanje ni bilo zanimivo kakšni dve leti. Sedaj se je spet uravnotežilo: kolo za dneve, ko ni možnosti plezat, kolo za dan brez stresa, kolo je super, da čuvam stara kolena. Je pa kolo prisotno še vedno v vseh oblikah – polnovzmeteno enduro kolo, trdak, gravel bike in cestak! Kako potem ne bi bilo kilometrov in višincev, če je pa fajn na biciklu!


Enduro Krvavec 2018, Maja ni veliko videla, se je pa smejala. Foto Ma Tej/SloEnduro

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Maja: Sproščen dan s prijatelji kje v Istri, ko ni treba zvečer domov, ali kaka odpičena snežna zimska po postanku v koči s tremi borovničkami.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Dolg poletni dan v kakšni veliki severni dolomitski steni.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Plezala bi in smučala.


EWS Peca/Jamnica 2018, trening z Nejcem Huthom, foto Urosh Grabner/Black Hole Bike Fest

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Nisem še našla najljubšega kolesa. Najbrž me čaka v E-obliki. 🙂

Tvoje prvo kolo?
Plavi poni, ki se je dal razstavit v dva dela.

Tvoj vzornik?
Nino Schurter.


Enduro Merjasec 2018: V svoji edini enduro sezoni je bila Maja redno na stopničkah SloEndura, foto Ma Tej/SloEnduro

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Moj sin.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Nasvet: manj je več!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?
Padec preko balance v čemaž, ko sem imela še ves dan vsa vonj po česnu.

Nepodpisane fotografije so iz Majinega osebnega arhiva.

Preberi še
Na verigi: Grega Nagode
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam