4. februarja 2020

Platinasti kolesarski velikan iz Maribora, ki se je iz tekmovalca v krosu prelevil tudi v cestnega kolesarja in na koncu v trgovca, doma pa je na prav vsakem kolesu.

Maja Lobnik verigo predaja, citiramo, “svojemu najljubšemu (in najbolj pogostemu) serviserju Luki Rakuši”. Luka je nekdanji reprezentant v krosu, nekaj časa celo cestni kolesar, še zdaleč pa mu niso tuja kolesa za enduro, spust … Večni umetni blondinec in orjak med kolesarji (Vanilla Gorilla) se je po športni poti srčno zagnal v trgovski posel in je v Mariboru in širše prepoznaven s trgovino Luka’s Bikes.

Luka Rakuša

Vzdevek: Pipi
Kraj: Maribor
Starost: 34
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Luka’s Bikes

Maja: Tvojo vlogo v kolesarstvu vidim (vsaj) trojno: serviser & prodajalec (Luka’s Bikes), nekoč tekmovalec (… mogoče v prihodnosti trener mlade obetavne ekipe?), sedaj rajder. Kako vidiš/ocenjuješ mariborsko kolesarsko sceno skozi oči enega in drugega? Koliko se fu*ajo Scotti in zakaj v Mariboru nihče ne “brca” na breg?
Luka: MB mtb scena, enduro je in, tudi elektrika prihaja! Vsi hočejo furat enduro bajke, kar je za nas prodajalce, mehanike dobro. Problem je samo, da je furanja premalo, vsi bi se slikali, snemali, študirali forume …
Kar se tiče mariborske dirkaške scene, pa je ni. Ja na žalost ni več nobenega v katerikoli kolesarski disciplini, ki bi lahko dobro dirkal v članski konkurenci, pa tudi podmladka ni in na žalost tudi kluba ne več.
Zakaj noben ne brca, ker imamo gondolo! Večina kupuje enduro kolesa, da se vozi z njimi na gondolo (namesto DH), tudi industrija je to ugotovila.
Scotti v MB, po moji zaslugi vedno več, vendar še premalo!
Trener mlade ekipe v prihodnosti, žal ne. Vem, kaj to potegne za sabo in vedno bolj občudujem Jauka, da nas je naredil.


DP Črni Vrh 2005, foto Grega Stopar

Če bi bil trener, katera tri dekleta bi uvrstil v svoj team in zakaj? Lahko različne kolesarske panoge, tudi svetovnega ranga.
Marine Cabirou (DH), Kate Courtney, Jenny Rissveds (obe XCO). Vse tri še relativno mlade, z že vrhunskimi rezultati, veliki obeti za prihodnost.

Pa še eno malo provokativno vprašanje: letos boš “prešaltal” na elektriko … Zakaj? Kaj so po tvojem prednosti/slabosti ter pasti e-bajka? Zanima me tvoje mnenje, ali kupiti 6-letniku električno kolo ali ne?
22 let se že vozim po skoraj isti poti na Pohorje, zakaj se ne bi peljal po trailu(gor), pri tem užival in se enako mučil? – Zato. Prednost je definitivno, da lahko spraviš ljudi s kauča v gibanje.
Pasti, hmm, mogoče ni več poti nazaj?
6-letniku e-bike, velika dilema tudi za mene. Po eni strani lahko gre z mano na kolo, kamorkoli in uživa skupaj z mano, kar je
point vsega. Po drugi strani ga ne bi rad preveč razvadil. Sam se še nisem odločil.


Tudi “kozo” je vrtel v dresu PP, foto Perutnina Ptuj Cycling

mtb.si: Na temo fame nabiranja izkušenj tekmovalcev v krosu v cestnih ekipah. Kaj je to prineslo tebi v času pri Perutnini?
Luka: Po moje je prej obratno, lahko s ceste preneseš več v kros. Sicer je bilo meni ljubše dirkat na cesti, bolj zanimivo.

Enduro bi ti bil pisan na kožo, saj nekje si se poskusil, te bomo še kaj videli?
Enduro sem probal, ko sem šel v dirkaško penzijo, in hitro ugotovil dve stvari. Prvič, ko pridem na štart, hočem zmagat; drugič, da je za to treba trenirat, naštrudirat progo, za kar rabiš čas, ki pa ga trenutno nimam.
Mogoče me vidite še na kakem Enduro Trans Julius ali kaki 24- oz. 12-urni dirki, bolj za hec, da se zvečer popije pivo, dve, 6 …

Saj ne “šaltaš” 100-odstotno na štrom, ha?
Ni panike, imam še gravel kolo!


Barvno usklajen sredi Pohorja

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Luka: S starimi XCO dirkači, ki so preklopili na enduro kolesa, runda na Ribniško kočo – iz Maribora.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Z otrokoma nekje v naravi.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi bil pilot.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Scott Ransom 900 Tuned.


Še dve stari. 26” res ni bila prava mera …

Tvoje prvo kolo?
Prvo ne vem, nekaj iz Metroja, prvo resno kolo Sunn Vertik 2.

Tvoj vzornik?
Miguel Martinez, Jan Ulrich.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Mathieu Van der Poel.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Otroci, pustite telefone in računalnike, bodite zunaj in delajte pizdarije!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Z DH kolesom na stari ilegalki, ko mi je vzelo krmilo pri veliki hitrosti, sicer nič zlomil, edino listje je bilo v vseh luknjah.

Naslovna fotografija foto Luka’s Bikes

Preberi še
Na verigi: Maja Lobnik
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam