enej vitrih bikebro
28. decembra 2021

Ime Enej Vitrih v MTB krogih ne pomeni veliko. BikeBro pa dosti več. Gobcavi Primorec v Ljubljani in poglavar malo bolj poredne MTB skupnosti.

Eneja je na verigo pripel Martin Goršič. In res ga je temeljito izprašal.

Enej Vitrih

  • Vzdevek: bikebro, bro, kolobrat
  • Kraj: Koper/Ljubljana
  • Starost: 33
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Perversion Trail crew, Črnuče trails
  • @bike.bro

Pokrovitelj serije Na verigi

Pokrovitelj Na verigi

Martin: Od kod ti ideja za tvojega super junaka Bikebro-ja? Kje je razlika med Enejem in Bikebrojem?

Enej: Lažje mi je bilo, ker me je bilo manj sram ‘v živo’, sploh dokler ni nihče vedel, kdo je bikebro (Enej). Še vedno me je sram ko psa, ko kdo pozdravlja, se začne pogovarjat, ker si mislim, ‘koji klinac sem zdaj jaz nek amaterski kolesarček, da trošim tvoj čas z mojim življenjem’ :D. Introvert life. Zdaj je to postala ena in ista ‘oseba’.

V osnovi sem želel nabijati memeje o kolesarjenju in mogoče komu pomagati začeti kolesariti. Sploh, ker sem na začetku Bikebroja bil le kake 2 leti na kolesu in sem tudi sam imel veliko vprašanj, je ta Bro del bil (je še vedno) namenjen svetovanju iz lastnih izkušenj. Nato se je to razvilo v nekakšen ‘brand’, kar mi je bilo ok z vidika nalepk, hoodijev ipd. Potem pa je postal tudi kot nek community manj resnih kolesarjev, kar je bilo sploh top.

Preden si začel gorsko kolesariti, si vozil motokros/enduro. Kako to? A te še mika iti nazaj?

Oče me je na Yamaho PW80 postavil pri 6 letih. Od takrat do selitve v Ljubljano nisem niti vedel, da obstaja kaj drugega kot motorji, mopedi in pogon na bencin. Šele pri 25 letih sem spoznal, da obstaja gorsko kolesarstvo, s skoki in spusti. Prej sem mislil, da je to pedaliranje v klanec po gramozu in mi ni bilo zanimivo. Ko sem se preselil v Ljubljano, sem žal moral prodati motor, ker ni bilo prostora in financ, da bi se za vikende s prikolico nekam vozil. Sledilo je nekaj let depresije in potem mi je kolega Gašper pokazal staro freeride linijo na Golovcu in zaljubil sem se v mtb.

Ja, seveda, imel bi motor, žal sem brez garaže v Ljubljani in bi me moja res zaštihala, če bi v sobo poleg dveh koles pripeljal še motor. 😀

Si eden med najbolj prepoznavnimi obrazi med slovenskimi gorskimi kolesarji, pa vendar zadnje čase objavljaš samo hrano in tihožitja? Kaj se dogaja? Pogrešamo akcijo.

Počutim se, kot pri psihiatru, Martin, ampak ajde … 😀

Tudi jaz pogrešam akcijo. Po nekaj padcih in zabijanjih z glavo v tla, službi, ki me je cele dneve odvlekla od trailov, še nisem našel pravega flowa do užitka. Rad bi prišel spet na velike, že poskakane skoke, in ko mi pol manjši delajo probleme, se kar ne morem motivirati, da bi fural oz. snemal. Mislim, da noben noče videti, kako 20x porivam in se spustim do lipa in na koncu bajk čez skok porinem v jezi, lol.

Kot designer logotipa in kot avtor najboljših fotk na instagram profilu Črnuče Trails se vidi, da imaš res smisel za estetiko in design. Komu še urejaš oziroma si uredil zunanjo podobo?

Ej, hvala, v povezavi z MTB trenutno nobenemu, ostali pa so poslovni partnerji, tako, da ne morem tu govoriti. Tako slikanje kot ‘oblikovanje’ (sori pravi designerji) je zame še en od mnogih hobijev, moj ‘core business’ je marketing, digitalni marketing predvsem za nastanitve oz. v povezavi s turizmom, kjer imam največ izkušenj. zeh

Kaj pogrešaš v Črnuče Trails? Kaj ti naredimo?

Veš, kaj res pogrešam? Kakšen lesen objekt à la widow maker, ampak za ene 40 % manjši, da ga greš skočit v nedeljo, zmačkan, v blatu, brez težav in psihičnih priprav. Umeščen lepo v trail (mogoče en odsek Črne riti). Pa en hud rock garden nekje, pa spodaj pipica za pivo na placu, pa foam pit, pa … Karkoli boš načaral, bo itak top!

enej vitrih, bikebro
Svetovni pokal Maribor, foto Toni Glavina

Če bi ti nekdo pripeljal en starejši avto po tvojem izboru, bi mu ga preuredil v bikebrovan v recimo treh mesecih?

E, da mi je imeti garažo. Po mojem izboru? Ojoj, če se hočeš furati v nekem obskurnem francoskem, ruskem, japonskem ipd. kombiju, komot sem takoj za haha (hobi št 69). Bolj je čuden, boljše je. Moj sanjski shitbox, v katerem lahko spiš, bi (trenutno) bil Citroen 2cv AZU (furgon), s hudo patino, na krampih, dvignjen. Največji užitek je predelati lastno kanto, tako da ti priporočam, da se kar sam lotiš procesa.

Večkrat si bil speaker na prireditvah kot so Flatoutdays, MTB vikend (vstavi po želji). Kako ti uspe govoriti cel dan? Kako se pripraviš?

Kava in pivo. Na Flatoutih, sem letos izgubil glas 2. dan, še 4 dni sem moral govoriti in je bilo kar zabavno. Dekleva mi je v soboto neke tablete v usta porinil in je pomagalo, se ne spomnim nič, zbudil sem se pa v njegovem vanu (ne, hec). Problem je, da se rad derem na tekmovalce, ker si ne predstavljam, da pride na največjih skokih v tem delu Evrope v ‘areno’ in je tam tišina, ko človek reskira življenje, seveda izgubim glas zaradi tega. Leta nazaj (ko sem prvič začel skakati okoli z motorko pri nas) sva s kolegom šla na iXS v Maribor, tekmovalci so dirkali in folk je ob trailu stal v tišini in to mi je bilo tako grozno, zato smo v naslednjih par letih investirali glasilke in energijo v to, da tudi pri nas začnejo gledalci malo bolj navijati in delati galamo. To se je potem razvilo do te mere, da je pri nas že par skupin, ki namenoma hodi na dirke navijati v podporo (Cheer or die team ipd.). Ta ‘trening’ mi očitno pomaga zdržati cel teden.

Ponavadi se ne pripravljam veliko, vse je improvizacija, razen poteka dogodka in urnika. Pomembno mi je, da vem, kaj se dogaja čez dan, katere sponzorje je potrebno omeniti in kje se dobi pivo. Glavno je, da so tekmovalci sproščeni in uživajo, publika bo to čutila, če pa ne, se pa še na njih derem in je.

Za npr. Rampage se pa prej pripravljaš, ko spremljaš vse tekmovalce tistih par tednov prej, ko že kopljejo in testirajo.

Kje se da dobiti recept za tvojo pico?

Haha, faking pizza, na Instagramu @bike.bro v ‘zavihku’ Pizza. (hobi št. 86) Za vsa vprašanja sem na voljo na IG. 😀

Kdaj gremo v Whistler? Julija, avgusta ali septembra?

O ja, septembra, itak, je cenejše, avgusta bom res jedel samo riž in tuno.

Komaj čakam, da bomo od vseh nešteto trailov spet nabijali A-line cele dneve, yeaboii!!

Če ne bo do takrat že AlfaNuAlfaLambda različica v obtoku …

Če bi bil Dedek Mraz fair in bi ti res prinesel, kar mu napišeš, katero kolo oz. kolesa bi bila to?

Uf, rad bi imel:

– Transition Patrola mullet, v eni lepi custom barvi za all mountain bike
– Jeklenega raw&rusty trdaka s 150 hoda, na skinwall 27.5+ gumah, rjav Brooks usnjen sedež za dneve, ko rabiš nekaj trdega
– Norco Shore Park, za DH/Bikepark dni.

Glede barv se lahko še slišimo.

Kaj svetuješ novim/mladim gorskim kolesarjem, ki ne mislijo dirkati ampak samo uživati v hobiju?

1. Če se vidiš na trailih s posnetkov, kjer so skoki, bande, dropi ipd. in imaš tako željo, začni pri osnovah, z inštruktorjem ali online tečajem. Najtežje je spremeniti slabo tehniko, ko si že 5 let ‘ufuran’. Oziroma, če si že 5 let not, si priznaj, da je mogoče tehnika problem in pojdi nazaj k osnovam in jih izpili.
Jaz sem hobi, amater, samouk, nisem tekmoval in nikoli ne bom, rad pa uživam ob furanju in sem že večkrat moral nazaj k osnovam, ker sem zajebal proces in nisem užival na spustih.

2. Poservisiran bajk z dobrimi gumami ti bo dal bistveno več užitka kot pa nov TLD dres.

3. Ne obremenjuj se z drugimi na trailu, vem, sploh na obljudenih trailih imaš občutek, da te vsi gledajo in analizirajo tvoje furanje, ni res. Noben te ne ocenjuje in vsak je zaposlen s svojim furanjem. Če ti paše 30x ponovit 1. bando, jo daj. Samo ne ovirat drugih.

4. Pejdi furat, več kot furaš, boljše ti bo.

Kakšni so plani za naslednje leto, naslednja leta?

Ja, očitno malo več objavljanja haha, rad bi posnel več podcastov, naredil več videev za Youtube in spet kaj barval bajk.

Bistveno več furanja in mtb izletov, zdaj je mala že dovolj stara, da je lažje kam iti za par dni.

In une tvoje jebene skoke bo treba poskakat že enkrat, da ne bom edini tam spodaj na nezasluženem pivu.

Največ dela imam pa s psiho in to debilno blokado pred določenimi skoki, ki se mi je pojavla.

mtb.si: Martin ti je res zastavil veliko vprašanj. Mi te vprašamo le … BikeBro podcast, WTF? Verjetno gre odgovor v smer tistega na tretje Martinovo vprašanje?

Enej: Ja, rad bi še kakšnega posnel, veliko ljudi mi piše na IG in si želi novih podcastov. Ker mam samo en mikrofon in nobenega primernega prostora, se kar ne lotim, če sem iskren. Očitno se bom moral, haha.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Enej: Stari dobri sessioni na Perversion trailu, veliki skoki, hype in pivo po furah z boisi. Ni lepšega, ko preživiš tisti trail na ful speed mode, brez fizičnih poškodb. Za možganske pa poskrbi druženje s prijatelji.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Roadtrip, kamorkoli, z mojimi ženskami po Sloveniji in okolici, z boisi do bike destinacij, ali po kak nov avto, ki komaj preživi pot do doma. Več ko je vožnje, boljše je.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Glede na to, da na letni ravni najdem še 5 hobijev, ki me not potegnejo, težko rečem kaj bi najraje delal. Šravfanje avtov je kot neka meditacija in mislim, da bi večino dni preživel pod kakšnim mastnim, čudnim shitboxom.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Moj Fuzz, prvi DH bajk, res sem zadovoljen že nekaj let z njim, preživel je let z odprto škatlo v Whistler, prebarval sem ga in ob njem imel že veliko koles. Vsakič, ko se peljem z njim, me preseneti, kako tih in zabaven je. Moram ga več furati.

Tvoje prvo kolo?

Prvo kolo, preden sem pozabil na kolesa, je bil Rog Bmx. Vem, da sem že takrat z njim direkt na glavo padel z ene škarpe. Prvi v MTB renesansi pa Lapierre Froggy, tisti, ki so mi ga potem ukradli.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Fural bi s Cartmanom is South Parka. Zakaj? Ne vem, mislim, da bi bilo zabavno poslušati, kako pizdi v klance in potem odpre svoje podjetje z ebajki za debele osnovnošolce in valda naredi globalno pizdarijo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Bajk je orodje za tvoj užitek na trailu, ni modni dodatek.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Javornik, ko sem zmečkal fullface čelado in si 2x nos zlomil ter porezal usta od znotraj s šipico od gogglov na kr neki bandi brezvezni.
Dodaten bonus je bil to, da punca na vstopu dol ni vedela točno, kaj narediti, in sem se moral sam v klinični v Ljubljano odpeljati s Fiesto 67 letnik, z odprtim izpuhom, s pretresom možganov. Gor me je med. sestra seveda najprej napizdila, šele nato so me začeli flikati.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Moram dati to klasiko, za prijatelje.

Preberi še

Na verigi: Martin Goršič
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam