17. marca 2020

Še tretji krog na Goriškem s pionirjem tamkajkšnjega furanja, dirkanja v spustu, tudi kopanja. Zdaj živi čez mejo in premalo fura, a se že še kdaj vrne.

Še tretji krog na Goriškem. Tadej Štrancar je (naravnost iz novogoriške civilne zaščite) z verigo segel čez mejo in pripel svojega mentorja (za furanje in kopanje) iz mlajših dni, torej smo šli še za eno generacijo nazaj med pionirje lokalne scene. Denis Tabaj je bil član ekipe rumenih iz Bišporta, ki je po Sloveniji trgala v spustu, dvoboju …

Denis Tabaj

Vzdevek: Tabaj
Kraj: Nova Gorica-Gorizia
Starost: 45 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : lastna režija

Tadej: Denis, skupaj sva začela že 20 let nazaj gradit “pišto” na Kapeli. Po nekaj letih si opustil gradnjo trajlov in vožnjo z MTB-jem. Kaj zdaj počneš, se nameravaš vrnit k MTB-ju, sin Loris je bil kar na BMX-u, opazil sem tudi, da veliko tečeš. Povej mi kaj več o tem.
Denis: Bili so lepi časi, ko smo rili kot krti po Kapeli in gradili prve drte. Za tem je pa leta 2003 prišla družina in se je moj čas za MTB skrajšal. Tri leta kasneje pa sem zaradi nakupa nepremičnine moral kolo popolnoma postaviti ob stran. Zaradi časovne stiske sem iskal drug šport, ki bi ustrezal mojemu prostemu času in si zato izbral tek, s katerim sem se resno ukvarjal vse do leta 2018, dokler mi niso poškodbe tega preprečile. Kot si že ti omenil, imam dvanajst letnega sina Lorisa, kateremu sem prenesel svojo ljubezen do kolesa. Trenutno fura BMX, ampak že razmišlja o MTB-ju.

Kot zelo dober mentor in motivator si me spodbudil k gradnji trailov in predvsem preživljanju prostega časa na prostem, v gozdu. Se slučajno še kdaj vidiš, da bi se nam pridružil in zgodbo iz pred dvajsetih let nadaljeval v Društvu TCS?
Rade volje. Obljubim, da bo prišel dan, ko se bom ponovno prikazal na trailih.

Stara garda spuštašev iz Nove Gorice (ti, tvoj brat Bojan, Sebo Stubelj, Bojan Rusjan itd …) ste bili pionirji na Goriškem. Zanima me, kako ste spremljali sceno MTB-ja po svetu, razvoj in predvsem kako je bilo z nakupom komponent ker se jih verjetno takrat ni dobilo. Si imel kdaj idejo, da bi se dobili zgoraj navedeni in naredili eno kvazi DH tekmo s Kekca v Solkan? 🙂
Sceno smo, kar se je dalo spremljali preko revij in časopisov. Komponent pri nas res ni bilo, ampak smo na srečo živeli blizu Italije, kjer smo dobili večino materjala. Drugače smo si pa pomagali sami. Do zdaj o tem nisem še razmišljal, ampak se mi ideja zdi zelo zanimiva.


Na Summer bike trial & dirt v Trstu leta 2002, foto Silvio Lecci

mtb.si: Moramo še malo brskat po spominih … poleg zgornjih še Saša Merljak in brata Bizjak, kakšni so tvoji spomini na to klapo?
Denis: Z njimi je bilo vedno zabavno, ker ni nikoli zmanjkalo neumnosti.

In kako šmenta lahko človek neha furat?
Z glavo nikoli, drugo je pa čas in denar.

Moramo vprašati glede aktualne situacije, saj živiš v stari Gorici, čeprav verjetno pri vas ni niti približno tako hudo kot v Lombardiji – ali se kolesari?
Ko so se zaprle meje, je kolesarjenja zamrlo. Ljudje so se začeli zavedati resnosti situacije, saj če pride to kakršne koli poškodbe, kradeš čas zdravnikom, ki bi ga morali posvečati resnejšim stvarem. Našim nonotom so ukazali v vojno, nam pa, da ostanemo doma, kjer nam nič ne manjka. In še tega se ne upamo držati. OSTANITE DOMA! Še bo čas za furat, traili nam ne bodo ušli.


Ena malo bolj sveža in “cover boy” v reviji Sokol z Bike fighta za začetku tisočletja, foto Grega Stopar

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Denis: Z družbo po okoliških krajih.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Odteči lep trail.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi se podil po gorsko-tekaških trailih.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Scott Genius 930 z nekaj predelavami; kolo je ustrezalo vsem mojim trenutnim potrebam.

Tvoje prvo kolo?
Rdeče cross kolo, kupljeno v Italiji.

Tvoj vzornik?
Shaun Palmer, pravi tipo.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Moj sin Loris, če ga ne bo lenoba prekrila z mahom.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Le trdo delo obrodi sadove, pero mora biti vmes še veliko sreče.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Ko smo testirali drte na Kapeli, sem prvič zagledal zvezde.

Naslovna fotografija Kristjan Kobal

Preberi še
Na verigi: Tadej Štrancar
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam