Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
14. avgusta 2018

Jugi, pri 33 letih že stara, stara šola BMX dirta in parka. Tudi na 26 palcih je že poskusil marsikaj. Vransko represent.

Ostajamo v klicni številki 03, ali pa ne, glede na to, da mož zadnje čase bolj sliši na 0049. Tomaž Ogradi je iz Konjic ustrelil proti Vranskem in BMXu. Davor Jug je pri 33 letih že stara, stara šola fristajla na 20 palcih. Če imamo pri nas že kaj BMX legend, je tudi to. Rajder, graditelj, organizator. Pa tudi s 26 palci se je pečal.

Davor Jug

Vzdevek: Jugi
Kraj: Vransko/Luče/Nemčija
Starost: 33
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : EvolutionBmx, Dok7 shop

Tomaž: Če se spominjam leta nazaj, ko smo še skupaj vozili mtb kolesa, kaj se je zgodilo, da si začel razmišljati o teh otroških kolesih – BMX?
Davor: Ko sem bil še majhen, se spominjam bratrancev, kako so skakali s pony kolesi. Kombinacija zidaka in deske. Temu je sledilo malo premetavanja s starim Rogovim bmx-om. Nekje leta ‘99 sem malo presedlal na mtb. 4 leta downhill in freeride. Potem spet bmx. Nekako so me bolj pritegnili triki. Dirt, park, street. Pa tudi kolo je bilo bolj vzdržljivo za vsakodnevno premetavanje.

Si eden prvih samograditeljev, ki jih poznam. Spomnim se prvih malih jumpic, ki so prerasle v velike. Od kje volja in inspiracija za tvoje delo?
Ko me je zasvojilo kolo, preprosto ni bil problem karkoli zgraditi. Če ti je mar do neke stvari, potem ni preprek. Ali ti je ali ti ni. Preprosto. Za to ni bil nikoli problem z bmxom prekolesarit 30 km do prvega skate parka. Ali cele dneve premetavati zemlje za en skok.


Fufanu, foto Uroš Rojc

Tomaž: Mulci gledajo X Games in vidijo potrebo po BMX kolesu. Pa so vseeno nihanja za zanimanje tega športa vsako leto velika. Kaj po tvojem mnenju otrokom preprečuje, da po nakupu kolesa nimajo več ambicij ukvarjati se z njim?
Davor: Velik del je vzgoja. Otroci preprosto ne odraščajo s tem prepričanjem, da se moraš truditi za katerokoli stvar. Od majhnega so dobili vse, iz preprostega razloga, ker so si to zaželeli. Potem se to prenese v življenje, kjer vidijo, da ne moreš imeti vsega, kar si zaželiš. Enako je s športom. Vsaka stvar zahteva trud in požrtvovalnost.

Kako združuješ delo in kolesarjenje, glede na to, da delaš v tujini?
V tujini ni časa za takšne bedarije ? Ko pridem domov, se še občasno zapeljem po kakšnem parku. Za dirt sem že preštorast. Street je ista zgodba. Kosti niso več to, kar so bile.

Samohvale pri tebi ne poznam, zato imaš zdajle priložnost, da našteješ svoje najboljše trike.
Uffff, najboljši triki. Kaj pa vem. Nekaj jih je bilo. Mislim, da je 720 to fakie v trboveljskem mini rampu prvi na spisku. 360 s tribun v Rijeki. Potem 540 tailtap to footjam tailwhip. Tailwhip 180 čez spine. Fufanu na največjem quarter pipu v ljubljanskem skate parku. Ti so prvi iz glave. Mogoč je kak pretres kakšnega izbrisal.


No foot can can, foto Alen Tomše / euro table, foto Uroš Rojc

mtb.si: Prišlo nam je na ušesa, da se na Vranskem spet nekaj gradi. Težko, če boter ne bi kaj vedel o tem …
Davor: Ja, nekaj mladih rok je bilo pridnih to poletje (Žan Kuder, Domen Kandare). Upam, da Jugijevi dirti spet zablestijo v vsej svoji veličini. Drugo leto praznujejo 20 let. Tako da upam, da se bo tradicija nadaljevala. Tako da peba hvala vama. Častim gajbo.


Foto dokaz, da je bil na 26 palcih – wallride, Kranjska Gora 2004, iz Jugijevega arhiva

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Davor: En dober bmx/skate park. Poln transferju, hipu. Ravno dovolj veliki objekti za mojo nerodno rit. Zraven pa seveda Gagi, Krebl, stara Evolution Bmx ekipa, Obc ekipa, Korošci, Mariborčani, Ljubljana bmx crew, mladina Kuder, Kandare, Režabek … V bistvu vsi bmx sešni iz starih časov. Z dodatki mladine. Sam da dogaja.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Zjutraj nekje v hribih. Nad 2k. Če ni par klinov in jeklenic, je brezveze. Potem pa kosilo. Druženje z boljšo polovico. Zvečer film, serije. Kakšno pivo. Ležerno.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil BMX kolesa?
Verjetno bi še vedno sestavljal lego kocke. Ampak sigurno nikoli ne bi spoznal toliko novih ljudi. Ter prepotoval pol Evrope.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Fit Vh3 okvir. GSport peste. Primo Hollowbite gonilke. Odyssey obroči. Dovolj lahek, dovolj težek. Prenesel je vse. Največ trikov je padlo na njemu. Potem pa še Specialized BigHit, mislim da 2001 letnik. Skratka prva serija BigHitov. 24-palčni obroč zadaj. To je bila freeride zverina.

Tvoje prvo kolo?
Rog bmx ali Pony. Vrstni red je uganka.


Z BMX facami na Pannonianu – Jugi, kje imaš kolo? Foto iz Jugijevega arhiva

Tvoj vzornik?
Moja mama. Vedno me je brezpogojno podpirala pri kolesarstvu. Čeprav je kdaj zaradi tega škripalo v šoli. Kar se tiče bmx-a pa verjetno Ryan Nyquist in Mark Webb. Ryan še vedno prevladuje, ne glede kakšne velikosti obročev ima pod sabo. Webby je pa pač Webby. Bombica.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Sem tako izven scene, da ne poznam več nobenega. Vsaj kar se mladine tiče. Samo naj fura in uživa. Mogoč malo tekmovalnosti ne škodi ?

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ko si v zraku in vidiš, da se bo slabo končalo. Ljubi bog, spusti kolo. Ne se držati balance kot klop. Verjemite, telo vam bo hvaležno. Rama bi bila še danes original na mestu, če bi mi to kdo razložil.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Najbolj mi je ostal v spominu padec v Kamniku. Neki demo na stari metallesovi rampi. Zadnji skok, tailwhip. Nekaj ni bilo v redu v zraku. Ne spustim kolesa. Padem in skoči ven rama. Naravnamo na mesto. Ter nadaljnih 6 let problemi. Spustite kolo!!!

Uvodna fotografija foto selfi + tailwhip, foto Uroš Rojc

Preberi še
Na verigi: Tomaž Ogradi
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam