Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
27. aprila 2019

V članskih kategorijah najhitreje Tracey Hannah in Mark Wallace. Spremenljive razmere ter večja ali manjša smola ostalih Slovencev.

Za nami so kvalifikacijski nastopi prve dirke v spustu letošnjega svetovnega pokala. Na Mariborskem Pohorju sta bila v članskih kategorijah v malce spremenljivih razmerah najhitrejša Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) in Kanadčan Mark Wallace (Canyon Factory Racing).


Mark Wallace


Tracey Hannah

Pri članicah sta Avstralki sledili Britanki Rachel Atherton (Atherton Bikes) in Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc-Off), nato pa na 4. nemška prvakinja Nina Hoffmann in na 5. Monika Hrastnik (Dorval AM), ki je za Hannahovo zaostala 7,14 sekunde.


Monika Hrastnik

“Zadovoljna sem. Prvi vmesni časi so bili v redu, zadnji z rezervo,” pravo Monika. “Preveč sem bremzala, ko sem videla, kako se bande svetijo. Upam na suho jutri, ampak bomo videli, kako bo.”


Špela Horvat (primerjaj razmere s sliko Tracey Hannah)

Špela Horvat (BeFly World Team) je vozila v težjih razmerah, ko se je dež okrepil in je bila proga bolj drseča. S padcem je dosegla 19. čas in zgrešila jutrišnji finale najhitrejše petnajsterice.

Pri članih sta Wallacu sledila Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing) z zaostankom 1,85 sekunde in rojak Finn Iles (Specialized Gravity) +2,20.

Šele s številko 136 se je na progo podal Jure Žabjek, ki si je z lanskimi poškodbami precej pokvaril položaj na lestvici, in ob navdušenju navijačev priletel na 8. mesto! Za Wallacom je zaostal 5 sekund in pol, osmo mesto pa je njegova najboljša uvrstitev v kvalifikacijah doslej.

“Nisem vedel kaj naj pričakujem na progi, razmere so se spreminjale. Dal sem vse od sebe, a imel sem občutek, da se vozim počasi. Rezultat je res fantastičen,” je povedal Jure.

V finalu nastopi 60 najhitrejših. Jan Cimperman (MTB Trbovlje) je bil 88., Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) 118. in Matic Kvas (DH Visit Pohorje) 144. med 146 uvrščenimi.


Marko Niemiz

Med mladinci dominacijo nadaljuje lanski skupni zmagovalec, Francoz Thibaut Daprela (Commencal Vallnord), vsi trije Slovenci pa so imeli smolo. Marka Niemiza (Sinter Brakes Team) so ustavili na progi, ob ponovljenem štartu je v veliko slabših razmerah dosegel 38. čas. Njegov kolega v ekipi Žak Gomilšček je po vmesnih časih v prvi deseterici in po  pred ciljnim skokom padcu prišel v cilj s 54. časom ter šel naravnost v bolnišnico. Ob pretresu možganov so kosti ostale cele. Gašper Jurečič (Rajd Ljubljana) je odstopil.

Med mladinkami, kjer ni bilo domačih predstavnic, je bil najhitrejša Avstrijka Valentina Hoell z več kot 9 sekundami prednosti.

V nedeljo se finale začne ob 9:45 z mladinkami, ob 10:15 začnejo mladinci, nato pa po premoru za trening ob 12:30 članice in ob 13:30 še člani.

Vrstni redi kvalifikacij in štartne liste za nedeljski finale najdeš na uci.org

Fotografije Andras Oravecz @andras_oravecz
Na naslovni je Jure Žabjek

Preberi še
Spoznaj progo svetovnega pokala v Mariboru
Svetovni pokal Maribor na TV

Furam zase
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam