28. maja 2024

Parakolesar, tudi gorski, pa oče mladega tekmovalca v krosu Tita, strokovnjak za marketing in direktor Zavoda Vozim.

Davida je v verigo povabil Filip Utranker.

David Razboršek

  • Vzdevek: Dadek
  • Kraj: Braslovče
  • Starost: 46
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Zavod VOZIM, Parakolesar.si, KD Celje 2 Simpl,
  • @parakolesar.si; @ZavodVozim

Filip: Kaj ti osebno pomeni šport oziroma predvsem kolesarjenje?

David: Filip, hvala za nadaljevanje verige, da bralci spoznajo tudi moj način kolesarjenja.

Kolesarjenje mi pomeni možnost gibanja v naravi, se povezati z njo in z družbo ročnih ali klasičnih kolesarjev. Pa užitek ob premikanju na lastno moč in tisti občutek, ko se ob vrnitvi s ture vedno bolje počutiš.

david razboršek
Ena cestna

Ali si bil kdaj na dirki z ročnim kolesom in če si bil, kako je šlo?

S cestnim pred leti kar pogosto, ko sem zelo aktivno treniral. Šlo je vedno na polno. Od Evropskega prvenstva v Beogradu, državnih prvenstev v kronometru in cestni dirki, pa do Berlinskega maratona 2016, z izjemnim vzdušjem s preko 140 ročnimi kolesarji. Sam pa sem kljub manjši nesreči končal na 40 mestu. Pa mala Franja, ki ja za nas ročne kolesarje odlična cestna tekma in preizkus pripravljenosti … Se že veselim letošnje.

Kateri so najlepši kraji, ki si jih kdaj prevozil z ročnim kolesom?

Juliana bike trail z gorskim ročnim kolesom. Cestna pa je težka odločitev med Lanzarote (po otoku čez n.p. Timanfaya) in Malorca (Cap de Formentor).

david razboršek
Na Juliana bike trailu

mtb.si: Pred nesrečo si bil tudi gorski kolesar, razumljivo te je tudi na ročnem kolesu vleklo z asfalta. Povej kaj o gorskih ročnih kolesih (gotovo dovolj materiala za več člankov). Verjetno je dandanes tudi elektro pomoč dobrodošla? Kaj zmorejo navzgor in navzdol oziroma ali si uspel že kdaj pretiravati? Spustaški štirokolesniki za drvenje po parkih so gotovo čisto nekaj drugega, si/bi poskusil?

David: Pristnejši stik z naravo mi nudi gorsko ročno kolo in nadomešča mi hojo, tako sem lahko v hribih in gorah. Sam imam gorsko in cestno kolo. Gorskih je več tipov. Sam vozim klasičnega, ki ga lahko primerjamo z XCO. So pa tudi DH ekstremna kolesa – spustaški štirikolesniki. Še nisem vozil, bi bilo pa super poskusiti, najbolje v Franciji, domovini le-teh. Gorska ročna kolesa so ravno z elektriko doživela bum, ker nam omogočajo, da gremo z vsemi vami na turco in pridemo dlje in višje …

david razboršek
Naslovna terja ponovitev v celoti

Gorski kolesarji marsikdaj nosimo svoje hrbtenjače naprodaj. Ali kaj drugače gledaš na to, zlasti kot starš mladega tekmovalca?

Tako kot povsod, je žal tudi na Uri Soča vedno več kolesarjev. Sina sem že od malega učil, da se iz hiše na odpravi na kolo ipd. brez čelade. Pa četudi samo do soseda po ulici. Tudi meni je varnost najpomembnejša – zato uporabljam kakovostne luči, zastavice, tako na gorskem kot na cesti. In to bi priporočil čisto vsem.

Z Zavodom Vozim se osredotočate predvsem na ozaveščanje v prometu. Ste že razmišljali o kakšni iniciativi o varnosti pri športu in rekreaciji? Recimo v povezavi z vse številnejšimi pump tracki, kjer se lahko mladi in manj mladi hitro spravijo v nevarnost.

Morda pa je to res priložnost … Preizkušanje mej, nepazljivost, hitrost. Tudi pri enostavnih, skoraj rutniskih aktivnostih, kot je lahko vsakodnevno kolesarjenje. Takrat, ko se zavedamo, da situacija ni ekstremna, smo prepogosto premalo zbrani. In ravno to nam je, poškodovanim v športu pogosto skupno. In morda ravno okoli tega kaj naredimo … Pa o odnosu avtomobilistov in kolesarjev.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

David: Lanzarote s svojim sinom po cesti na Timanfayo.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Težje popoln dan brez kolesa. Verjetno večerjica z Anjo.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil ročnega kolesa?

Verjetno še več tekel na prilagojenih tekašklih smučeh.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Gorsko ročno kolo Schmicking, narejeno po meri.

Tvoje prvo kolo?

Prvo “pravo” kolo je bil Rog MTB s konca 80 ih. Prvo ročno pa Quicki, 2 leti po nesreči.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Z Nelsonom Mandelo, na počasni turi ob pogovoru.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Na koncu bo vse OK. Če ni OK, še ni konec.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Na snegu seveda ta, ki mi je zaradi poškodbe hrbtenjače ročna kolesa pripeljal nasproti. Pred to nesrečo pa s klasičnim MTB kolesom, zdrs na asfaltu pri spustu s Paškega Kozjaka.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Odlični Slovenki Freekind – Made it.

Preberi še

Na verigi: Filip Utranker
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam