Andreja Mali
Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
1. decembra 2020

Olimpijka v smučarskem teku in biatlonu, leta 1998 državna prvakinja v gorskokolesarskem krosu. Andreja Mali zdaj trenira žensko reprezentanco v biatlonu, kolo pa je še vedno med njenimi najljubšimi hobiji.

In za njene varovanke je verjetno bolje, da tudi rade kolesarijo. Andreja je odgovarjala naravnost z otvoritve svetovnega pokala v biatlonu na Finskem.

Andrejo je na verigo pripel Klemen Bauer.

Andreja Mali

Vzdevek: Malči
Kraj: Finska, Jouensu
Starost: 43
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : plemenu pogumnih žensk

Klemen: Pred leti si se vzporedno s smučarskim tekom preizkusila tudi v tekmovanjih z gorskim kolesom. Se še spomniš tistih občutkov (kakšni so bili)? Je bilo to samo za zabavo ali si kdaj razmišljala bolj ambiciozno?

Andreja: Seveda se spomnim. Bilo je zelo zabavno. Imela sem preveč energije in sem jo morala posvetiti še v bolj adrenalinski šport. Tekme so bile kar naporne in hkrati zelo zabavne. Priznam, da sem malo pogledovala tudi za bolj resne tekme in mogoče celo OI.

Andreja Mali, Petzen flow
Andreja na … saj verjetno spoznate ovinek

Kako zelo si še vpeta v kolesarstvo oziroma kako pogosto še voziš kolo? Koliko treninga na kolesu nameniš dekletom v reprezentanci? Se jim pogosto pridružiš na teh treningih?

Kolo je še vedno eden mojih najljubših športnih pripomočkov, tako gorsko kot cestno. Poleti posvetim kolesu približno do 4x na teden, redno menjavam med cestnim in gorskim kolesom.

V poletnem času veliko treninga naredimo tudi na kolesu, predvsem na cestnem. Seveda se dekletom na teh treningih tudi velikokrat pridružim. Še vedno sem dovolj “fit”, da jim sledim in tako z njimi naredim tudi kakšno 100-ko.

Kam bi med svojimi številnimi “hobiji” uvrstila kolesarjenje?

Kolesarjenje je še vedno med top tri mojih naj hobijev.

Andreja Mali
Biatlonsko slovo, natančneje selitev med trenerje

mtb.si: Je Klemen že kar dobro zastavil prvo vprašanje, zato še malo obrnemo: imela si lepo kariero v teku in biatlonu, tako da je malo verjetno, da si se kaj dosti spraševala, kako bi bilo, če bi se bolj prijela kolesa. Pa vendarle, si ob uspehih le malo mlajše Blaže kdaj pomislila, da bi bila lahko njena predhodnica in tekmica?

Andreja: Sem bolj adrenalinski tip, tako da se spustov nisem bala, vzdržljivosti mi pa tudi ni manjkalo. Mislim, da bi lahko tekmovala tudi na višjem nivoju in bila uspešna. Z Blažo sva, če se prav spomnim, že skupaj tekmovali.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Andreja: Gorsko; ker živim v Ljubljani, je to Golovec. Všeč mi je teren, gor-dol, vmes se pa ustavim na novo urejenih “trejlih” sredi Golovca in naredim nekaj spustov.

Pri cestnem mi je najbolj všeč, da si določim en kraj oz. cilj, do katerega potem prikolesarim. Na daljše ture imam rada družbo, da mi ni dolgčas, pri krajšem gorskem kolesarjenju pa rada kolesarim sama. Imam tudi svoje “runde” LJ-Trebeljevo-Janče-LJ, ki jih potem prevozim parkrat na leto. Pri kolesarskih treningih poskušam vsako leto določiti nove kraje, ki jih prekolesarimo. Letos smo s tekmovalkami kolesarile po Dolomitih in obkrožili Sella Rondo.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Brez športa je dan izgubljen. Tako da če piha, izkoristim dan za kajtanje, če je časa dovolj, grem v hribe, če ga je manj, samo teči, vsekakor pa grem migat.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Mislim, da je odgovor v prejšnjem vprašanju.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Trenutno je to gorsko kolo, ki sem ga kupila od Tanje Žakelj, Trek (fully).

Tvoje prvo kolo?

Verjetno je bil kakšen tricikel ali skiro, se ne spomnim, kasneje pa “dirkalc” na prestave.

Tvoj vzornik?

Ufff, to je že mimo.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Trenutno jih imamo v biatlonu kar nekaj, tako da ne bi nobenega posebej izpostavljala.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

“Ne sekiraj se preveč.”

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?

Šprint v Milanu, leta 1998 v teku na smučeh.

Fotografije so iz osebnega arhiva Andreje Mali.

Preberi še

Na verigi: Klemen Bauer
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam