Klemen Bauer
Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
24. novembra 2020

Biatlonec, ki ga v športu poleg njegove “službe” zanima še marsikaj, kar se da početi na prostem. Čisto pri vrhu ima tudi kolesarjenje.

Za letos je s kolesom sicer zaključil, ta konec tedna na Finskem začenja sezono svetovnega pokala. Februarja bomo zanj navijali na svetovnem prvenstvu na Pokljuki.

Klemna je na verigo pripel Aljoša Martinjaš.

Klemen Bauer

Vzdevek: v biatlonu za nekatere Bob
Kraj: Ihan(sterdam)
Starost: 34
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : SK Ihan (for life) 😊


Aljoša: Glede na to, da se rad spuščaš s kolesom, te je kdaj prijelo, da bi se preizkusil na DH tekmi?

Klemen: Če bi se še enkrat rodil, bi med kolesarskimi disciplinami izbral spust. Zdaj je prepozno za tekmovanja, uživam pa v vsakem spustu.

Klemen Bauer

Spoznal sem te na turi s cestnim kolesom, med najinim prijateljevanjem pa sva bila večkrat na MTB biciklu. Na katerem bolj uživaš?

Večna dilema … rezultat je neodločen. Tako kot se ne bi mogel odločit med jadralnim padalstvom, kajtanjem ali kolesarstvom na sploh. 😊

Vem, da si športni odvisnež. Če ne bi tekmoval v biatlonu, kateri šport bi si izbral? Kaj te zmotivira toliko kot biatlon?

Že od mladosti me zanima (pre)več stvari, kar je včasih lahko moteče za profesionalnega športnika … Glede na to, da se v prvi vrsti smatram za vzdržljivostnega športnika, bi verjetno izbiral med slednjimi.

Klemen Bauer
Foto GEPA

mtb.si: Kolesarski trenerji pozimi priporočajo trening na tekaških smučeh. Koliko ste pa tekači in biatlonci na kolesih? Bolj za zabavo ali je to resen trening, kdaj celo trpljenje?

Klemen: Že vsaj 15 let je tako gorsko kot cestno kolesarjenje del sistematskega treninga, predvsem v pomladnih in poletnih mesecih. Z jesenjo se količina močno zmanjšuje. Povprečno naredim med tri do pet tisoč kilometrov na cesti in z mtb-jem in prav noben od teh po navadi ne predstavlja trpljenja. Prej obratno.

Kako zaenkrat kaže, da bo videti tvoja biatlonska sezona?

Zaenkrat kaže obetavno. Smo tik pred začetkom in na programu so zaenkrat vse tekme. Bo pa to loterija s testiranji na novi virus, saj bodo le-ta “vstopnica” za nastop.

Kaj pa … mtb biatlon, puška na kolesu? Ali potem morda raje lok?

V tujini obstaja disciplina in tekmovanja “mtb biatlon”. V stilu XC tekmovanj, s krajšimi krogi, kjer te puška čaka na strelišču. Zanimiva zadeva …

Klemen Bauer
Foto Matic Klanšek

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Klemen: Pozna pomlad, zgodnje poletje oziroma, samo da so ceste suhe in da je temperatura zraka nad dvajset stopinj. 😊 Navajen sem, da kolesarim sam, uživam pa tudi v družbi zagnanih rekreativcev. Obožujem kombinacije tur s cestnim kolesom od točke A do točke B, po stranskih, neodkritih in neprometnih cestah, kot tudi prečenja gorskih predelov po enoslednicah. 😊

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Če ni kolo, je verjetno zima ali pa “predober dan za kolo” in grem rajši letet s jadralnim padalom. Razen če ne piha preveč … Takrat grem kajtat. 😊

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

To si težko predstavljam.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Vrhunski karbonski okvir, konkurenčni obroči in srednji rang komponent …
Zadnja leta prisegam na znamko Lapierre. Cesta: Xelius Ultimate, mtb: Zesty.

Klemen Bauer

Tvoje prvo kolo?

Rog BMX?

Tvoj vzornik?

Z vzorniki sem verjetno opravil nekje do 18. leta. V kolesarskem svetu pa občudujem mojstre, kot so Danny, Fabio, Peter, Primož, Tadej …

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Naši mladi biatlonci.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Uživaj v tem, kar počneš, in počni to, v čemer uživaš.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Nesreča med treningom, na cestnem kolesu leta 2008. Sicer pa na srečo ni bilo veliko hujših …

Nepodpisane fotografije so iz Klemnovega osebnega arhiva.

Preberi še

Na verigi: Aljoša Martinjaš
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam