Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
26. februarja 2019

Mehanik najhitrejših spustašev Črnega trna, ljubitelj piva in punka, ki fura in sovraži plastična kolesa. In če ne bi bilo MTBja, bi bil morda … eh, beri dalje.

Ajdovcev iz Črnega trna v resnici še nekaj časa ne bi zmanjkalo (Štajercev je že skoraj). Naslednji na verigi je namreč Andrej Vrčon, ki je znan bolj iz ozadja nekaj dirkaških zgodb kot klubski mehanik. Pa šofer, mama, ata in psiholog včasih, to pač pride s službo. Najbolj ga poznamo po sodelovanju z najhitrejšimi spustaši Črnega trna: Zarjo, Mirijem, Moniko in Vidom Kovačem, ki ga je tudi izbral za naslednika na teh straneh. Pa tudi z reprezentanti.

Seveda je tudi kolesar.

Po hitrem štetju je že kar 16. od vseh pripetih, ki so kdaj nosili majico ajdovskega kluba, zagotovo pa je deveti Andrej v seriji.

Andrej Vrčon

Vzdevek: Vrčo
Kraj: Ajdovščina
Starost: 38
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Črn trn

Vid: Vedno rad priskočiš na pomoč, velikokrat v vlogi mehanika. Kako to, da se tako dobro razumeš s kolesarskim orodjem?
Andrej: Kaj pa vem, veselje. Malo pa tudi dejstvo, da sem preveč lomil svoje prve bicikle in ni blo druge kot začet popravljat. Ni pa vedno res, da se z kolesarskim orodjem vedno dobro razumem – večkrat se prav z njim tudi skregam (recimo ko dobim v roke zelo cenene izdelke znanih proizvajalcev …).

Bil si na številnih svetovnih pokalih v spustu, videl si veliko prog, dirk, pro rajderjev. Kakšna se ti zdi world cup scena v tem trenutku, kako ocenjuješ trend spreminjanja prog v “bike park stil” in ali imaš svojega favorita, za katerega navijaš?
WC scena? Hmm, pisana. Trend? Bolje rečeno marketing in (takoimenovan oz. nam predstavljen) “razvoj koles”, ki spreminja proge v avtoceste … To smo si pa sami krivi, mi to kupujemo.
Osebno nimam favorita. Navijam pa za vse divjake ki to vozijo/vozite …

Ali greš raje na punk koncert ali na shuttle v Ajdovščini?
Ne smem povedat … obojega pa je premalo!

mtb.si: Mehanik, ki gre s tekmovalcem na štart, mora biti tudi vsaj malo psihologa, tekmovalec pa mu mora že zaradi priprave kolesa stoodstotno zaupati. Kakšne prijeme imaš v napetih trenutkih?
Andrej: Odvisno od tekmovalca/ke. Nekdo npr rabi na štartu telefon, da dela selfije in je čisto sproščen, drugega moraš zamotit z debato o dekletih, tretji rabi na štaru dve facki ali zaušnico, pa je … To je poslovna skrivnost.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Andrej: Lokacija niti ni tako pomembna (povsod je lepo), shuttle ali kakršnakoli vzpenjača, dobra družba, brez gledanja na uro …

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Mrzlo pivo, rock and roll …

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Šraufal cestna kolesa? Bi bil jagr? Vegetarijanec? Mogoče bi bil gej? Nimam pojma.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Težko rečem. Trenutno mi je “najljubše” to, kar vozim, čeprav v dobrem letu nisva še čisto vsega razčistila med nama. Saj me dobro uboga in mi pomaga pri mojih podvigih, ampak ne morem mimo dejstva, da je plastično! Mogoče sem staromoden, vseeno pa mislim, da bi morali to zakonsko prepovedat (in to s kakšnim močnim korejskim ali xxxxx zakonom).

Tvoje prvo kolo?
Se mi zdi, da je bil plav pony od none. Z bratovo pomočjo je hitro podlegel …

Tvoj vzornik?
Schley, Berrecloth, Vink je psiho.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Naja S., Rovtar, tamali Koren …

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
……… (kdor molči, devetim odgovori).

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Tega je (bilo) kar dosti. Mogoče to, ko sem v Udinborštu padel na rit. Vzelo mi je sapo in to je to. No, jaz sem tako mislil. Nekaj me je ščipalo v hrbtu in sem po štirih dneh šel na RTG. Ni mi blo prav jasno, zakaj kar naenkrat nisem smel več hodit. Sedaj razumem, da ni dobro hodit okoli z (dobesedno napol) zlomljenim vretencem …

Vse fotografije Klavdij Blažko @klavdij7blazko

Preberi še
Na verigi: Vid Kovač
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam