Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
26. julija 2016

Mladi vizionar in graditelj z beljaškega konca, ki razmišlja še o marsičem drugem, ne le o linijah in bandah.

Serijo Na verigi so ugrabili ustvarjalci bajk destinacij! Kolmanov Mare je vprašanja poslal čez mejo soustvarjalcu gorskokolesarske ponudbe v beljaški regiji. Andi je mlad vizionar in graditelj, ki razmišlja tudi o čezmejnem povezovanju.

Andreas Holzer

Vzdevek: Andi ali “Trailbuilder Honse”
Kraj: Osoje/Ossiach (avstrijska Koroška)
Starost: 26
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Turistična organizacije beljaške regije – Region Villach Tourismus

Marko: Lahko v nekaj stavkih predstaviš projekt Kaernten MTB, pri katerem sodeluješ?
Andreas: Pripravljamo celovit gorskokolesarski koncept naše regije. Osredotočamo se predvsem na razvoj novih tur, ki jih kombiniramo z legaliziranimi in novo zgrajenimi traili. Želimo si razviti več poti v all-mountain in enduro slogu, saj se kolesarji želijo spuščati po takšnih poteh. Imamo še nekaj zanimivih ciljev, a je še prezgodaj, da bi govoril o njih.
Pred le nekaj tedni smo odprli “areone – Mountainbike Skill Center Villach-Kumitzberg”, skill center s šestimi kratkimi potmi za tri različne nivoje znanja ter še enim območjem za učenje – skill area. Ljudem je všeč in potrjujejo, da delamo v pravo smer. To nas motivira za nove projekte.

Kaj so glavne težave, s katerimi se srečujete, ko skušate uveljaviti novo MTB regijo?
Mislim, da to, da ljudje z različnimi interesi premalo cenijo drug drugega. Tako gorski kolesar ne razume naprimer interesov lastnika, pohodnika, gozdarja in tudi obratno. Če bi bili ljudje bolj odprti za interese drugih, jih sprejemali in spoštovali, bi bilo dosti lažje. Po mojih izkušnjah s pogovorom z lastniki in spoštovanjem njihovih interesov lahko skupaj z njimi dobiš najboljše poti.

Kakšna pa je podpora turizma in dežele Koroške? Si želiš boljše? Kako financirate projekte?
Zdaj imamo zelo dobro podporo lokalnih turističnih organizacij. Prav tako občin in deželne vlade. Vse uradne inštitucije si želijo kakovostnega razvoja gorskega kolesarjenja in pri tem želijo vključiti vse interesne skupine.
Dosti vlagajo lokalne turistične organizacije in pri dražjih projektih in pri takšnih sklepamo partnerstva z lokalnimi skupnostmi. V prihodnje bi bila gotovo zanimiva tudi kakšna skupna marketinška vlaganja s Slovenijo in Italijo. A morata obe sosednji državi še razviti svojo infrastrukturo, da bomo imeli skupaj močno gorskokolesarsko destinacijo.

Imaš poleg te trenutno še kakšno službo?
To je moje glavno delo in sanjska služba, saj lahko razvijam kolesarske produkte za beljaško turistično regijo. Imam pa še svojo agencijo za športno fotografijo in produkcijo športnih filmov.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Andreas: Začne se brez kolesa, ob zajtrku z dekletom in prijatelji. Odpeljemo se na začetek ture, se ob klepetu vzpnemo do prve žičnice in dosežemo prvi vrh, kjer uživamo ob razgledu na Koroško in Julijce. Spustimo se v prvi spust, se fotografiramo in zabavamo. Sledita še dva vrhova, nato na kosilo, dan pa se zaključi ob ognju ob reki.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Na potovanju z dekletom ali šport s prijatelji – plezanje, wakeboardanje ali smučanje – zabava, pojedina ob tabornem ognju v naravi.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi dosti več plezal. Ampak hvala bogu, da si ga nekdo je.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Enduro kolo, saj z njim prideš na prekrasne kraje, se hitro vzpenjaš in se zabavaš ob spustu, z nasmeškom.

Tvoje prvo kolo?
Spredaj vzmeten GT, ki sem ga še kot otrok dobil od staršev. Odlično je bilo in na njem sem začel dirkati v krosu.

Tvoj vzornik?
Nimam pravega, imam jih več na različnih področjih. Pri svojem delu sem srečal človeka, ki ima zanimiv pogled na to, kako bi se morali vesti do narave in virov v Millstättskih Alpah. Je lastnik koče Alexander Hütte. Velik mož.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Haha, gotovo moj najboljši prijatelj Armin! Fejst poba, tesar. Nadarjen je za veliko stvari in mislim, da bo dosegel še veliko. Izvrsten kolesar in človek odprtega srca. Ponosen sem nanj in si želim še več takšnih ljudi.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ponavadi ne delim nasvetov, saj si mora vsakdo sam napisati svojo knjigo. Dam pa lahko svoje mnenje, če ga kdo želi slišati. Na osnovi izkušenj pa … Bodi iskren in sledi svojim sanjam, da lahko postanejo resničnost.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Veliko jih ni bilo, kar je odlično! Nekoč sem na kolesu za dirt obračal 180 na 1,6 m visokem wallu in se mi je ob pristanku zlomila vilica. Vse se je zgodilo zelo hitro, v tla sem šel najprej s krmilom in nato še z obrazom najprej v tla in nato v oporo krmila … Zelo je bolelo, a si nisem ničesar zlomil.

www.region-villach.at/en/cycling-en

Fotografije so iz Andijevega arhiva

Preberi še
Na verigi: Marko Kolman
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam