Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
20. februarja 2018

Vrhunski ledni plezalec, ki nemara s cepinoma v rokah pogreša hitrost, pa jo lovi s kolesom.

Gorski vodnik Mitja Šorn je prejšnji teden sanjal, da bi bil rad tudi mtb vodnik, pa ne utegne … in je verigo podal nekomu, ki je našel čas za oboje in tudi veliko vodi kolesarje. Aljaž Anderle je član svetovne elite lednega plezanja, nekdaj na tekmovanjih in zdaj izven njih. Verjetno si ju s Klemnom Premrlom videl bingljati z ledene gore v promocijskem filmčku za GoPro, pa še veliko je tega.

Ker je že od malega sanjal, da bi bil pilot, in se navdihova tudi pri Ayrtonu Senni, nemara Aljaž pri plezanju pogreša tisti občutek hitrosti, ko okolica šviga mimo tebe. Zato je odlično, da je odkril tudi kolo. Morda tako razbije kakšen avto manj.

Aljaž Anderle

Vzdevek: Ali ali Aljo. Ponavadi me tako kličejo tujci, ki jim Aljaž predstavlja logopedistični vrhunec.
Kraj: Tržič
Starost: 44
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : velikemu kosmatemu Mammutu

Mitja: Kje najdeš vzporednice med plezanjem na visokem nivoju in gorskim kolesarstvom?
Aljaž: V psihofizičnih izzivih, v raznolikosti in v dejstvu da nikoli ni konca učenju, napredku.

Kaj bi v Sloveniji še morali narediti, da bi se gorsko kolesarstvo še bolj razvilo kot turističen produkt?
Vzpostaviti dolgoročno strategijo razvoja, ne rabimo še več ad hoc razdrobljenosti. Urediti zakonodajo glede problematike vožnje s kolesi. Povezano, osredotočeno promoviranje in zagotavljanje vrhunskih storitev. Preprečiti, da postanemo predvsem budget destinacija, pač pa butična.

Ali najdeš kake vzporednice med obema svojima poklicema – gorskokolesarski vodnik in gorski vodnik?
Pravzaprav ga jemljem kot en poklic z dvema licencama. Vzporednic je več kot razlik, širina dela je velika, spekter aktivnosti tudi, prisotna je relativna izpostavljensot tveganju, izrednim dogodkom, zahtevana je odlična psihofizična in tehnična pripravljenost.


Foto Robert Niedring/bike-magazin.de

mtb.si: Tržiška mtb scena je nekaj posebnega. Kaj bi rekel, da je njena glavna sestavina? Da ste tam že tako z rojstvom okuženi s hribi, pa naj bo to peš, na smučeh ali zdaj še s kolesi?
Aljaž: V Tržiču se rada zmeša ravno pravšnja kombinacija genetike, socializacije, geografije, topografije in športne indoktrinacije, ki je osnova za razne zanimive pojave, dosežke, smeške in presežke. Kaj prevladuje … mislim, da gorniška tradicija, ki je vpeta v programe in dejavnosti vseh ustanov od vrtcev do doma upokojencev. Ko je napočil čas, je del te energije pljusknil tudi na MTB področje.

V lednem plezanju je tvoje ime vendarle še bolj znano kot v kolesarstvu. Morda vseeno lahko primerjaš, v kateri industriji se kot “influencer” lažje potržiš pri proizvajalcih opreme, pri plezanju ali pri kolesarstvu?
Vsekakor pri plezanju … Z Mammutom, Petzlom in Adidasom sodelujemo že 18 let, predvsem na področju razvoja in testiranja opreme. V nekoliko manjšem obsegu pa v neposredne promocijske aktivnosti. V te odnose je bilo vložene veliko energije, izkušenj, razmišljanja. V kolesarstvu nimam nikakršnega tekmovalnega ali kako drugače izpostavljenega pedigreja, ki bi odpiral vrata neposredno pri proizvajalcih. Mogoče se kdaj odpre kak kanal. Zaenkrat se pa da shajati tudi s sponzorskimi popusti.


V še malo bolj strmem … Foto Tony Lamiche

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Katerikoli dan, kjerkoli, s komerkoli, ko se na spustu poklopi vse – od pocarske sreče do utišanega ega – da padeš v malo zamegljen flow in ti na koncu ni jasno, kdo je šofiral. Si pa malo bolj živ kot prej in naslednjič greš lahko še malce dlje. Več kot je vmes spolzkega, drsečega, za las zgrešenega in kotalečega in boljši kot je DeMolen na balkonu zvečer, bližje popolnosti smo prišli.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Vsak dan, ki se tekom samega sebe spremeni v lastno nasprotje in ti da lekcijo, ki je nikoli ne pozabiš.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Manj bi hodil na urgenco.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Je lepe črne in bele barve. Cena? Sitnica!

Tvoje prvo kolo?
Nekaj majhnega, rdečega s polnimi gumami, ki se jih ni dalo prebosti.

Tvoj vzornik?
En tak, malce samosvoj galeb.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
(Za)Upaj si.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Prvi northshore skinny poskus z malim rdečim kolesom pri štirih letih, ki se je nepozabno končal s poletom v gnojnico.

Preberi še
Na verigi: Mitja Šorn
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija foto Sara Glavina

Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam