Pumpaj Slovenija Vrhnika
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
8. julija 2019

Tokrat smo gosta rubrike našli izven slovenskih meja. A ga ne bi, če ne bi bili odvisni od kanala youtube. Frirajder, spustaš, v naših očeh pa kar lokalni ambasador gorskega kolesarstva.

Zopet obujamo rubriko med kolesarji. Na lov za novim gostom smo se odpravili kar daleč stran od naše južne meje, pa še to ne z avtom ali s kolesom, našli smo ga kar preko kanala youtube. Njegovi POV filmčki so nas pritegnili že konec lanskega leta, ko smo za pokušino objavili video kolaž z nasovom Andi Qyqja in albanski trejli.

Gremo v Albanijo!

mtb.si: Kdo je Andi?
Andi: Sem Andi Qyqja (poskusi prebrati kot “Kikdža”), gorski kolesar, ob enem tudi licenciran trener s strani Mednarodne kolesarske zveze UCI, konec koncev tudi kolesarski vodnik. Med prostim časom odkrivam najbolj divje in odmaknjene dele Albanije.

Od kod prihajaš?
Iz Albanije, natančneje, doma sem v Tirani.

Kako dolgo se že ukvarjaš z gorskim kolesarstvom?
Reciva, da že od otroštva, le nekaj let vmes sem igral nogomet, sedaj pa zadnjih deset let izključno posvečam gorskemu kolesarstvu.

Tvoje najljubše kolo?
Mmmm, imel sem že veliko koles, preizkusil še več, a moje najljubše kolo je Giant Glory.


Tudi na dirkah in tudi čez drope.

Tudi tekmuješ, ali voziš le za osebni užitek?
V bistvu oboje. Najprej vozim predvsem zaradi osebnega zadovoljstva, a ker se je tekmovalna scena v Albaniji začela razvijati, tudi tekmujem, najraje v enduru in spustu. V zadnjih sedmih sezonah bolj resnega kolesarjenja sem nastopil na skoraj vseh dirkah v spustu in enduru, celo na pumptracku in bil vedno na stopničkah. Če bi želeli vedeti, kolikokrat sem zmagal, pa raje ne povem, ha, ha.

Gorsko kolesarstvo v Albaniji? Kako bi ga na kratko opisal?
Je v razvoju, ne samo kot šport, zadnje čase predvsem kot oblika turizma!

Kako je z dirkami, s pokali, oziroma tekmovalno sceno?
Če pomislim, koliko nas je bilo gorskih kolesarjev pred desetletjem in koliko nas je danes, lahko rečem le to, da se število iz leta v leto povečuje. Pozna se, da je zapihal nov veter, vsaj kar se rekreacije tiče. Kar se tiče tekmovalnega gorskega kolesarstva – do lani smo imeli kar poln koledar in smo na leto organizirali do petnajst različnih dogodkov v različnih disciplinah – kros, maraton, enduro, dh, celo tekmovanja na pumptracku. Letos smo brez koledarja in edina uradna dirka, ki se je odvila, je tradicionalni maraton, ki se prireja v mesecu januarju.


Samo da se fura in uživa na kolesu. Pa skoraj povsod je legalno.

Kako je z gradnjo namenskih poti pri vas?
Odkar pomnim, pri nas ni še nihče nič delal z namenom, še posebej ne za MTB. Vsi trejli, ki jih najdeš, so pohodniške poti in poti, ki so jih naredili pastirji, ko so gnali živino v hribe. Morda se zna v kratkem nekaj spremeniti, vsaj v okolici Tirane, oziroma na pobočju gore Dajti. Formira se majhna MTB skupnost, ki namerava zgraditi nekaj poti, namenjenih predvsem kolesarjem.

Je gorsko kolesarstvo povsod legalno, ali so kakšni kraji, kjer je prepovedana vožnja s kolesi?
Ah, v Albaniji so prepovedana samo e-kolesa, ha, ha, ha. Ja, v bistvu je nekaj krajev, kjer je kolesarjenje prepovedano. To so opuščena vojaška območja, drugače pa lahko resnično voziš, kjer te je volja.

Imaš tudi svoj kanal youtube in instagram, kjer konstantno obavljaš POV filmčke iz lokalnih in malo bolj oddaljenih krajev. Kaj je namen tega? Vemo namreč, da se je na youtubu zbralo že prek 100 tovrstnih posnetkov.
Res je. Pred nekaj časa sem odprl profil instagram, kjer objavljam kratke “klipe” in jih opremiim z nekaj besedami o samem trejlu. Kanal youtube pa imam že zelo dolgo in trenutno sem pri epizodi številka 121.

Filmčki so dejansko iz skoraj vseh krajev Albanije, parkrat tudi čez mejo. Moj namen je, to tudi vedno dopišem pod video, da želim s tem izobraževati in razširjati obzorja lokalnim gorskim kolesarjem. Da imamo v Albaniji res dobre poti, pa čeprav ne namenske, a še vedno dovolj dobre za razvoj gorskega kolesarstva. Moj moto in moto videov je – zgrabi svoje kolo in pojdi vozit ta trejl. Sedaj sem zadeve naredil še nekoliko lažje, saj sem vse poti, ki jih obiščem, začel vrisovati tudi na Trailforks.


Andi in Gaspi

Lahko za konec podaš še sporočilo našim bralcem, zakaj je lahko Albanija zanimiva tudi za slovenske gorske kolesarje.
Mhm, če še nikoli nisi poizkusil “splezati” na goro, ki je višja od 2000 metrov in to brez gondole, žičnice ali avtomobila in si želiš okusiti neokrnjene stezice, potem me kontaktiraj in verjemi, da si več kot dobrodošel! Na zdravje 😀

Bonus in video za pokušino


Andi je bil eden izmed lokalnih vodičev v filmčku Richarda Gasperottiija, ko je ta obiskoval kolesarske destinacije na Balkanu. Od druge minute dalje.


Takole so videti njegovi POV videi, kjer nemalokrat razkaže neokrnjeno naravo.

Andiju lahko slediš na kanalu youtube in na instagramu

Fotografije so iz njegovega osebnega arhiva.

Casio GShock
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam