Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
2. oktobra 2012

Tokrat je vzdevek v naslovu čisto dovolj, pove več kot njegovo ime in priimek. Korošec je pionir slovenskega mtb turizma.

Matej Obu je za naslednjega v verigi izbral Dixija, ki je pred sedemnajstimi leti naredil prve korake v slovenskem (gorsko)kolesarskem turizmu. Danes v družinskem podjetju upravljajo s kolesarskim hotelom in vodijo goste na ture po vsej Sloveniji ter tudi čez mejo.

Dušan Štrucl
Vzdevek: Dixi
Kraj: Jamnica
Starost: 54
Klub: bikenomad

Matej: Glede na to, da si eden redkih, ki se lahko v Sloveniji preživlja s kolesarskim turizmom, me zanima tvoje mnenje, zakaj ob vseh naravnih danostih takšnih podjetij, kot ga vodiš ti, pri nas ni več?
Dixi: No, tudi jaz ne živim le od kolesarskega turizma, je pa to res najpomembnejši del prihodkov našega malega družinskega podjetja.
Problem v Sloveniji je predvsem to, da si sami postavljamo  probleme (npr. da smo prepričani, da kolesarska ponudba ni razvita, kar sploh ni res) resnica pa je, da  nimamo toliko sredstev za promocijo, da bi tekmovali z uveljavljenimi destinacijami in zato nimamo dovolj kolesarskih turistov za vse.

Če te nekdo, ki ne pozna Slovenije vpraša, zakaj bi prišel k nam na kolesarski dopust, kaj po navadi odgovoriš?
Zaradi pestrosti pokrajine in  pristnosti ter prijaznosti lokalcev.

S kolesarskim turizmom se ukvarjaš že skoraj 20 let … je v Sloveniji danes več tujih kolesarskih turistov kot jih je bilo, ko si začel s tem poslom?
S kolesarskim turizmom se ukvarjam 17 let in takrat smo v Sloveniji začeli z nule. Sedaj je kolesarskih turistov veliko, le da ji ne znamo – zmoremo prešteti. Kolesarski turisti  so predvsem individualci in so razpršeni po celi Sloveniji, mi pa “znamo šteti” le avtobuse in druge množične oblike turizma.

Ali je po tvojem sobivanje med ponudniki kolesarskega turizma, lokalnimi prebivalci, gozdarji, lovci in pohodniki v Sloveniji v tem trenutku mogoče na tak način, ki bi omogočal razcvet gorskokolesarskega turizma?
Seveda!!!

Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Jih je bilo toliko, da se ne morem odločiti kateri. Ključne pa so te sestavine: lepa panorama, neznan teren, single traili in dobra družba.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Na turnih smučeh ali potovanje po neznanem.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega (bmx …) kolesa?
Potoval ali pa se vozil s kajakom po rekah.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
Vsa kolesa, ki sem jih imel do sedaj (Rog, Scott, Cannondale in nazadnje Specialized Stumpjumper) so bila moja najljubša – vedno težko zamenjam staro kolo z novim !

Tvoje prvo kolo?
Rogov Pony, ki sem ga predelal za vožnjo po terenu.

Tvoj vzornik?
Ne vem, za vsako področje jih imam več.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Sin Anej.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Kar naprej mi kdo deli nasvete, kaj in kako bi bilo potrebno še narediti, da bi … zato se najboljšega ne spomnim.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Ko sem se poizkusil, kako hitro lahko speljem downhill Divja jaga (seveda brez zaščitne opreme), sem v zadnjem ovinku poletel s proge.

www.bikenomad.com

Na uvodni fotografiji Dixi s Suzano in Lajko na mtb ranču, eko hotelu Koroš. Foto Grega Stopar

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam