Parenzana gravel Race
Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails Freestyle logo
9. novembra 2016

Dejan Gorenc, glavni tlačilec na portalu Pumptrack Slovenija, se je pogovarjal z ameriškim graditeljem poligonov Leejem McCormackom.

Lee McCormack, tisti Lee, ki ga mnogi poznate po spletni strani Lee Likes Bikes, kjer deli izkušnje pri gradnji kolesarskih poligonov in je avtor kar nekaj knjig s kolesarsko tematiko, je spregovoril za spletni portal pumptrack.si. Z njim se je pogovarjal Dejan Gorenc.

Dejan: Pozdravljen Lee, bi se nam lahko na kratko predstavil? (kdo si, kaj počneš in zakaj)
Lee: Moje ime je Lee McCormack in rad imam kolesa. Sem kolesar in učitelj ter uživam v predajanju znanja (osebno, na spletu in prek knjig). To počnem, ker mi je všeč. To je moj osebni cilj.

Kaj ti pomeni pumptrack?
Tlačilni poligoni so sinonim za zabave in Tekočnosti. Uporabil sem veliko začetnico, ker govorim o tisti pravi Tekočnosti – tisti, kjer se čas ustavi in se tvoje telo odziva instinktivno ter si fizično, mentalno in emocionalno na vrhuncu. Vsi gorski kolesarji vedo, o čem govorim!

Komu bi priporočal vožnjo po tlačilnih poligonih in zakaj?
Poligoni so odlični za vsakogar. Na njem se zabavajo tudi tisti, ki sicer ne kolesarijo. Začetniki se učijo osnovnih prvin. Naprednejši kolesarji poskrbijo za svojo formo in izboljšajo svoje spretnosti. Sem že omenil, da se vsi zabavajo?


Koliko tlačilnih poligonov si že zgradil, oziroma si pri tem pomagal?
Uh, presneto, ne vem. S svojo spletno stranjo www.leelikesbikes.com in e-knjigo “Welcome to Pump Track Nation” sem pomagal več tisočim ljudem po svetu zgraditi tlačilne poligone. Sam sem jih zgradil na destine, še mnogo več pa sem jih pomagal oblikovati – za različne stranke po vsem svetu. 

Si kdaj sodeloval tudi s znanimi športniki? Katerimi?
Zanimivo vprašanje. Delal sem s približno 5.000 kolesarji z različno stopnjo znanj in izkušenj. In veš kaj? Gorsko kolesarjenje je velik in pomemben del vsakega od njih. Ti, tvoji prijatelji in družina ste najpomembnejši kolesarji na tem svetu. Sam vse kolesarje obravnavam enako. Sodeloval sem s tekmovalci visokega razreda v spustu, krosu, enduru in avanturističnih tekmovanjih. Nekateri so nosili tudi mavrične majice, ampak vsi so le kolesarji – tako kot mi.


Na domačem poligonu. Foto Boulder SporTraits

Kaj je “Pump Track Nation”, ki ga večkrat zasledimo v tvojih zapisih?
 “Welcome to Pump Track Nation” je naslov knjige, ki sem jo napisal o gradnji najboljše proge na svetu – tvoje. “Pump Track Nation” predstavlja tudi naraščujočo skupnost kolesarjev, ki se vozijo po tlačilnih stezah. Pred desetimi leti, ko sem začel, nas je bilo malo, danes nas je več tisoč. 

Kaj bi priporočal nekomu, ki bi rad zgradil čisto svoj tlačilni poligon in ne ve, kje začeti?
Kot čisto majhen podjetnik bi mu predlagal, da prebere mojo e-knjigo “Welcome to Pump Track Nation”. Cena knjižice je zgolj 10 ameriških dolarjev in v njej bo našel ideje in načrte, ki jih bo potreboval za izgradnjo svojega poligona.

Rekel bom tudi sledeče:
– Načrtuj trikrat. Preveri, ali skice poligona ustrezajo tvojemu znanju in lokaciji.
– Izmeri dvakrat. Razlika med “kar ok” in odličnim tlačilnim poligonom je v podrobnostih.
– Gradi enkrat. Ko zaključiš načrtovanje in merjenje, bodi metodičen. Ne troši po nepotrebnem svojega časa (in denarja).
– Vozi večno. To!
 
Kaj posameznik potrebuje, da bi postal dober “tlačilec”? Je potreben talent?
S pomočjo talenta lahko lepo začneš, vendar te samo talent ne pripelje daleč. Več boš dosegel, če se boš s predanostjo priučil potrebnih spretnosti ter dobro natreniral telo. Idealna kombinacija je, če trdo delaš in si poleg tega vsaj malo talentiran!

Kako se pump track razvija v ZDA/svetu? Kje vidiš ta šport v prihodnosti?
Iz prve proge v ZDA, zelo majhne proge v Boulderju (Kolorado), se je razvil v svetovno gibanje. Posamezniki, klubi, podjetja in vlade gradijo proge po vseh ZDA in po svetu. Na Islandiji, v Južni Afriki, v Ekvadorju, v Sloveniji … povsod. To je šele začetek. V ZDA ima večino mest “skate parke”. V kratkem bodo imela tlačilne steze. Pa še to: moje mnenje je, da bodo tlačilne steze postale večje kot skate parki, ker je njihova izgradnja cenejša in ker služijo širši populaciji.


Samo, da so valovi …

Bi za konec delil še kakšno misel s kolesarji v Sloveniji?
Veliko potujem v povezavi s poučevanjem in gradnjo poligonov in želim, da veste: povsod po svetu, v vsaki skupnosti obstaja skupina ljudi, kot ste vi, ki radi furajo in počnejo to, kar počnete vi. Dejansko obstaja Pump Track Nation … in Mountain Bike Nation!

Hvala za intervju Lee! Uživaj in upam, da se kdaj srečamo na katerem od naših poligonov v Sloveniji!
Hvala! Tudi jaz upam, da bom kdaj fural in učil pri vas v Sloveniji.

Naslovna in zadnja fotografija Leslie Kehmeier

www.leelikesbikes.com
www.pumptrack.si

Preberi še:
7 korakov do pumptrack poligona
Pumptrack: Hočem valove!

Parenzana gravel Race
Freestyle logo Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails
Sledite nam