10. aprila 2017

Sezona SloEndura 2017 se je začela z dirko Enduro Grozni Grožnjan v Istri, prav tam, kjer se je končala lanska. Med 153 uvrščenimi iz devetih držav najhitrejša Avstrijka Petra Bernhard in Slovenec Vid Peršak.

SloEnduro, slovenska mednarodna serija v gorskokolesarski disciplini enduro, se je pred slabega pol leta za sezono 2016 zaključila prav tu, kjer se je minuli vikend začela sezona 2017. V Grožnjanu v hrvaški Istri, kjer domači klub BBK Grožnjan prireja Enduro Grozni. Letos je pritegnil rekordnih 168 kolesark in kolesarjev iz devetih držav.

 

Po kratkem sobotnem večernem uličnem prologu in nedeljskih petih hitrostnih preizkušnjah na približno 40 km trasi s 1350 višinskimi metri vzponov in spustov sta na vrhu končali isti imeni kot v lanskem oktobru: Avstrijka Petra Bernhard in Slovenec Vid Peršak, ki sta letos tudi kolega v novi avstrijski ekipi Team Dorrong. Petra je le ponovila lansko zmago, saj se je po spustaški karieri šele lani začela ukvarjati z endurom, Vid, tudi skupni zmagovalec serije v zadnjih dveh letih, je v Grožnjanu slavil zmago že tretjič zapored.

Oba sta bila najhitrejša tudi v prvi etapi Sv. Juraj, ki je štela za posebno razvrstitev Kenda SuperEtapa.


Petra Bernhard

Petra je za zmago ugnala drugouvrščeno Gorano Težak iz puljske ekipe Adrenalina MTB Team, sicer hrvaško prvakinjo v maratonu, tretja je bila Italijanka Giulia Albanese (UC Caprivesi).

 

Vid je imel za nasprotnika lanskega tekmeca za skupno zmago, Avstrijca Gerda Skanta, prav tako člana ekipe Dorrong. Gerd je na koncu zaostal skoraj 23 sekund, tako da lahko govorimo o prepričljivi zmagi. Tretji je bil še en Avstrijec Manuel Gruber (URC Bikestore.cc), še lani tekmovalec svetovnega pokala v spustu, ki si je po članstvu v močnih ekipah zaželel sezone, v kateri bo vozil in dirkal, kot in kolikor se mu bo zahotelo. Enduro mu gre očitno odlično, čeprav je bila to šele njegova tretja dirka po festivalu na Gardi in lanskem avstrijskem DP v Leogangu. Za Vidom je zaostal 32 sekund in pol.


Gerd Skant

Gruber je prav v zadnji etapi za dobre tri sekunde prehitel Matjaža Isteniča (Energijateam.com) v boju za stopničke, saj se Matjaž, ki prvo leto nastopa med člani in je lani tu zmagal še kot mladinec, niti ni zavedal nevarnosti iz ozadja. Dobesedno, saj je Gruber nastopal s številko 153 in hitrostne preizkušnje začenjal skoraj uro za Isteničem. V deseterici najhitrejših sta končala še Isteničev klubski kolega Nejc Huth na petem in Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) na 8. mestu. Ana Zupan (Energijateam.com) je s 4. mestom med ženskami prekinila enoletno slovensko odsotnost v tej kategoriji.

 

Izjavi zmagovalcev

“Nisem preveč tvegal, vse etape sem speljal podobno dobro,” je po zmagi povedal Vid. “Poti so bile vrhunske in ni se mi zdelo nevarno. To je zame dober začetek sezone, zadovoljna je tudi ekipa,” je še dodal Vid, ki se bo do naslednje dirke nad Trstom konec meseca posvečal predvsem študiju.

 

“Hitro je šlo in v prvi etapi sem bila še malo živčna, saj je to prva dirka sezone,” pa je dejala Petra Bernhard. »Storila sem nekaj napak, nato pa mi je tekoča vožnja bolje uspevala. Letos bom nastopila na vseh dirkah SloEndura,” je še povedala kandidatka za skupno zmago. Lanska skupna zmagovalka, Petrina rojakinja Yana Dobnig, je dirko izpustila zaradi maturantskega plesa.

 

Kategorije

Čeh Michal Prokop (Ghost Factory Racing), zmagovalec prologa in skupno 7., je zmagal v veteranski kategoriji master 1 pred Poljakom Marcinom Motyko (Enduro 24), tretji je bil Sebastjan Stres (Kamplc). V kategoriji master 2 je zmagal Slovak Peter Drabik pred Robertom Kordežem (Black Hole Enduro Team) in Avstrijcem Crijem Maierhoferjem (Team Dorrong). V razvrstitvi mladincev je zmagal Avstrijec Philipp Freudenberg (Radlager) pred Istranom Ivanom Bašićem (BK TNT Pazin) in Italijanom Davidom De Sabattom (ASD Team Granzon).


Michal Prokop, zmagovalec prologa

Proge, štiri že znane in ena nova, so bile suhe in hitre. Druga etapa je bila za nekaj časa prekinjena zaradi poškodbe Maksa Trobca, po prvih podatkih si je pri trčenju v drevo zlomil nogo.

 

Druga dirka serije SloEnduro bo tržaški Enduro 3 Camini 30. aprila na novi lokaciji v Bazovici.

 

Vrstni red – skupno

Vrstni redi po etapah

Preberi še
Enduro Grozni Grožnjan: Video
Na Enduru Grozni dobili skupne zmagovalce SloEndura 2016

Na uvodni fotografiji je Vid Peršak. Vse fotografije Matej Damijanić, ki še več galerij niza na svoji facebook strani.

Sledite nam