Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
5. novembra 2018

Res šele čez pet let, toda svetovno prvenstvo v kolesarstvu, ki bo združilo (skoraj) vse panoge, bo brez dvoma atrakcija. Nekaj informacij od Simona Burneya.

Ko bomo leta 2023 preživeli svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici, se nam bo že bližalo prvo svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Res, tako so že zdaj nekateri egocentriki rekli svetovnemu prvenstvu v cestnem kolesarstvu. Toda “UCI Cycling World Championships” bo nekaj drugega – do 19 dni trajajoč dogodek bo vsake štiri leta, v predolimpijskem letu, združil VSE kolesarske panoge, v katerih podeljujejo mavrične majice svetovnih prvakov. S 120 državami udeleženkami, 2600 kolesarkami in kolesarji elitnih kategorij, 6000 amaterskimi kolesarji …

Zadnjič sem o tem malo povprašal pomočnika koordinatorja za gorsko kolesarstvo pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI, Britanca Simona Burneya, ko je obiskal Maribor. Ob članku Predstavnika UCI obiskala Pohorje je o drugi temi nastal še tale kratek pogovor:

Kaj je doslej znanega o prvenstvu in kdo bo gostil prvo?
Simon: Naš novi predsednik (David Lappartient, op. p.) si je zamislil, da bi leto pred olimpijskimi igrami priredili skupno svetovno prvenstvo za vse kolesarske panoge. Na enem mestu oziroma regiji. Prvo takšno prvenstvo bo leta 2023, prizorišče in podrobnosti naj bi obelodanili na sestanku predsedstva v januarju.

Sliši se kot velika prireditev!?
Velikanska, sam si niti ne morem predstavljati. Nedavno cestno svetovno prvenstvo v Innsbrucku je bilo že samo ogromno. Potem je tukaj še dirkališčno kolesarstvo, BMX, gorsko kolesarstvo s krosom, spustom, maratonom … To bo velik projekt in ni veliko mest s primerno infrastrukturo. A imamo že nekaj kandidatur, mesta imajo interes.

Ob jesenskem terminu bi morda lahko poleg stisnili še ciklokros?
Da, haha.

Združeno prvenstvo s koristmi za vse discipline, bi lahko rekli …
Da, če recimo na cestno dirko pride četrt milijona gledalcev, si ji gre gotovo nekaj ogledat še BMX ali spust.

Je to povezano z olimpijskimi igrami, da se recimo tudi spust pokaže širšemu občinstvu in da se ga nekega dne pripelje na olimpijske igre?
Mislim, da ni povezano. Vedno pa se trudimo spraviti več kolesarstva na olimpijske igre. Vse je zelo politično. IOC najbolj skrbi skupno število športnikov, zato je težko na OI spraviti nove discipline, ne da bi izgubili kje drugje. Zdaj, ko bo na igrah BMX prostega sloga, smo izgubili nekaj mest v krosu in na cesti. Težko je. A ves čas se borimo in če bomo dobili priložnost za spust ali kaj drugega, jo seveda zagrabimo.

Kako dolgo bi potem trajalo prvenstvo?
Sporeda še nisem videl, a bo moralo kar nekaj časa trajati. Cestno SP zdaj traja devet dni, MTB le za spust in kros šest dni, če dodamo še maraton … BMX je ves teden. Pa še dirkališče … Nekaj dogodkov se bo pokrivalo, a prvenstvo mora biti dovolj zgoščeno. Tako da ugibam, da bi lahko trajalo čez tri vikende. Tudi odvisno od tega, koliko narazen bi bila prizorišča. Težko se spomniš mesta, ki bi imelo blizu dirkališča še možnost za organizacijo spusta. Najprej moraš misliti na dirkališče, saj ga ne postaviš kar za šalo in poceni. Možna prizorišča se najdejo, a ko pomisliš, kaj vse rabiš na kupu, ni tako lahko. Zanimivo bo.

Če pozabimo na samooklicana kolesarska svetovna prvenstva, s katerih sicer radi poročamo, a na njih ne podeljujejo mavričnih dresov – naprimer singlespeed ali pumptrack – najdemo še nekaj zvrsti in disciplin, ki jih zgoraj nismo omenjali, pa sodijo poleg. Od samostojnih znotraj UCI (parakolesarstvo, trial in pri nas malo znani “indoor” z akrobatskim kolesarstvom in ciklobalom), pod cestnim kolesarstvom poleg cestne dirke in vožnje na čas še amaterski “gran fondo”, v gorskem kolesarstvu pa disciplini štirikros in eliminator. Vse to bo na skupnem SP.

Enkrat v letu 2023 nas torej čaka nekaj pestrih tednov. Poleg bodo že kolesarji naslednje generacije. Do januarja pa lahko ugibamo o prizorišču.

Preberi še
Svetovni pokal z Red Bull Media House do 2021
Na verigi: Simon Burney

Fotografija Grega Stopar

Casio G-Shock
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam