26. novembra 2016

April je idealen mesec za obisk novih krajev. Če se zraven še dirka, je pa toliko boljše. Tokrat na Portugalskem.

Portugal MTB dirka je precej nova v druščini etapnih preizkušenj. Naslednje leto bo na sporedu tretja izvedba. Traja 6 dni, ima ravno toliko etap, ter se odvija centralnem delu Portugalske.

Dirka bo na sporedu med 10. in 15. aprilom 2017.

Gre za klasično dirko dvojic. Omejitev prijavljenih je 150, kar pomeni 300 tekmovalcev. Posebnost dirke je v tem, da so etape vsako leto trasirane na novo in se ne ponavljajo. Na ta način dirka pokaže vedno nove znamenitosti in lepote centralnega dela Portugalske. 400 kilometrov in 10000 višinskih metrov dolga trasa vodi skozi najlepše in navdihujoče pokrajine v okolici mest Viseu, Castro Daire, Vouzela in S. Pedro Do Sul.

Osnovni podatki

Razpisanih je sedem kategorij:
– UCI elite moški
– UCI elite ženske
– elite moški / amaterji: starost 19+ (rojeni ped 1998)
– elite ženske / amaterke: starost 19+
– master 30
– master 40
– master 50
– mešani pari

Startnina:
– 200 do 300 evrov Basic
– 350 do 400 evrov Premium

Razlika med Basic in Premium je v prenočevanju. Premium vključuje hotel in zajtrk, medtem ko je Basic pomeni prenočevanje v lastni režiji.
Obrok po dirki je v ceni, za večerjo je potrebno doplačilo.

Nekaj malega o dirki

Kot rečeno ima dirka šest etap. Prva je prolog, vse naslednje etape pa so maratonske preizkušnje v dolžini med 60 in 100 kilometrov in 1500 do 3000 višinskih metrov.

Posebnost dirke je tudi ta, da ima dve elitni kategoriji. To pomeni, da tekmovalci, registrirani pri mednarodni kolesarski zvezi UCI, tekmujejo med seboj in se za mlajšo kategorijo amaterjev, oziroma kategorije elite, vodi posebna uvrstitev. Privlačnost virtualnega dirkanja z velikimi imeni ostaja, rezultat pa se šteje v svoji kategoriji.

Portugal MTB je prireditev v vzponu in hkrati tudi v mednarodnem koledarju UCI. Kljub mladosti ima dirka že ogromno prepoznavnost, saj vedno več profesionalnih kolesarjev dodaja dogodek v svoj koledar.

Dodatne informacije najdeš na spletu in na uradnem facebook profilu.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še:
Alešev vodič po etapnih dirkah: Ciper Sunshine Race

 

Sledite nam