1. novembra 2009

MBK Orbea je po prvi sezoni poleg Luke Mezgeca izgubila tudi Luko Kodro in Blaža Žnidaršiča. Mlada upokojenca in športni direktor MBK Orbea Primož Štrancar spregovorijo o razlogih in novih ciljih.

MBK Orbea je po prvi sezoni poleg Luke Mezgeca izgubila tudi Luko Kodro in Blaža Žnidaršiča. Mlada upokojenca in športni direktor MBK Orbea Primož Štrancar spregovorijo o razlogih in novih ciljih.

Kodretti, Mezgolino in fotograf Bajček, ki se igra s širokokotnim objektivom (foto Blaž Žnidaršič)

Kodretti, Mezgolino in fotograf Bajček, ki se igra s širokokotnim objektivom (foto Blaž Žnidaršič)

Stopničke članov elite na letošnjem DP: na sredini Kodra, ki ga bosta v MBK Orbea zdaj poskušala nadomestiti Budin (levo) in Kordež (desno)

Stopničke članov elite na letošnjem DP: na sredini Kodra, ki ga bosta v MBK Orbea zdaj poskušala nadomestiti Budin (levo) in Kordež (desno)

Prestop državnega prvaka med mlajšimi člani Luke Mezgeca iz edine slovenske gorskokolesarske ekipe UCI v minuli sezoni MBK Orbea v cestno Radenska KD Finančna točka je bilo presenečenje. Le nekaj manjše je že malce prej objavljeno slovo drugih dveh obetavnih članov iste ekipe. Državni prvak med člani elite Luka Kodra in lanski mladinski prvak Blaž Žnidaršič gresta po poti Luka Homovca, ki se je po sezoni 2008 posvetil študiju in je letos že pridno nabiral ure letenja na poti do svojega sanjskega poklica.

MBK Orbea, ki se je pred letošnjo sezono borila z izgubo glavnega pokrovitelja Hidrie, tako ostaja brez treh najobetavnejših kolesarjev v moški konkurenci discipline olimpijski kros. V prvi ekipi ostajata dekleti Tanja Žakelj in Nina Homovec, spustaš Nejc Rutar, v krosu pri moških pa Matjaž Budin in nova pridobitev, Korošec Robi Kordež.

Oglej si video izjave Kodre, Žnidaršiča in Štrancarja >>


Luka Kodra

Za 23-letnim Kamničanom Kodro je enajst sezon krosa in pet naslovov državnega prvaka v krosu. Znan je tudi po tem, da je nastopil na etapni dirki Cape Epic, mimogrede pa se je poskusil tudi v 4krosu in spustu. Je študent 4. letnika Fakultete za elektrotehniko.
“V krosu preproste ne uživam več. Količina treninga, ki bi ga moral vložiti, ni več sorazmerna z mojo motivacijo. če bi hotel naslednje elto tekmovati, kot se spodobi, bi moral temu spet posvetiti celo zimo. Raje bi počel kaj drugega,” pravi Luka.

“Kljub temu, da smo bili v MBK Orbea dobro organizirani in dobra družba, sem o koncu razmišljal že nekaj časa. Letos že pred državnim prvenstvom, po DP pa sem se odločil. Tudi zdaj sem se s tem ukvarjal le za veselje, od tega nisem imel nič. Če pa ni več veselja, ni razloga za nadaljevanje. Odločitev vseeno ni bila lahka.”

Luka se v zadnjem času več ukvarja s športnim plezanjem, še bolj pa ga je zasvojilo padalstvo. Ima 115 skokov iz letala, letel le že z obleko za letenje in slej ko prej se bo vrgel tudi kakšen B.A.S.E. “Ne mudi se mi z base skakanjem, lepo počasi.” Letošnjo zimo bo končal s padalskimi počitnicami v Kaliforniji.

Blaž Žnidaršič

19-letni Cerkničan je osvojil en naslov državnega prvaka pri mlajših in enega pri starejših mladincih, lani je bil na SP med mladinci 14. Letos se je prvo leto boril pri mlajših članih. Po dveh polnih sezonah na cesti pri kranjski Savi je na gorskem kolesu začel dirkati v sezoni 2005 pri Uni teamu, nadaljeval pri Calcitu in končal v Orbei. Je študent prvega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer vizualne komunikacije – fotografija.

“Že ob prestopu v Calcit sem imel manjšo krizo, a sem bil še vedno dovolj motiviran. Prerastel sem otroško obdobje dirkanja. V MBK Orbea sem našel nov zagon, a sem že pred letom povedal, da je to lahko moja zadnja sezona. Želel sem poskusiti, če lahko uskladim kolesarstvo in druge obveznosti. Težko je in ne bi hotel dirkati polovično. Ekipa pa je bila res dobra, razumeli smo se.”

“Študij in vse okrog tega je zdaj na prvem mestu, še vedno pa se bom čim več ukvarjal s športom. Plezanje, tek, smučanje in seveda kolesarstvo. Odkupil sem tekmovalno Orbeo, imam še Cannondale Chase, bolj za dirt, želim si še kaj polno vzmetenega. Morda se še kje pojavim ljubiteljsko, ne le v krosu, tudi v bolj zabavnih disciplinah. Do 4X proge v Ribnici imam blizu.”

 

Primož Štrancar

Športni direktor MBK Orbea seveda ni navdušen nad izgubo najboljše trojice. “Videti je, kot da se je konec leta vse podrlo. A ni tako, ekipa je dobro delala in gremo naprej. Pač z nižjimi mednarodnimi cilji v krosu pri moških. Z moškimi v tej disciplini ne bomo nastopali v svetovnem pokalu. Zato pa bomo na vseh svetovnih pokalih nastopili s Tanjo, Nino in Nejcem. Tanja štarta na uvrstitev med prve tri v razvrstitvi svetovnega pokala mlajših članic, obe med prvih 25 v skupni razvrstitvi, Nejc pa na uvrstitve v finale in na osvajanje točk.”

“Blaž se že med sezono ni stoodstotno posvečal kolesarstvu. Spoštujem njegovo odločitev, bolje kot da bi obljubljal kaj neuresničljivega. Svetoval sem mu, naj ohranja osnoven stik s kolesom. Tako mlad je, da se lahko še vrne.”

“Kodra odhaja iz zdolgočasenosti. Težko je reči, da je v krosu zanj premalo izzivov, to morda lahko reče Absalon, prej so mu najvišji izzivi preveč daleč. V sezoni 2008 zaradi poškodbe ni dirkal, zato je škoda, da odhaja po eni sezoni po vrnitvi. Zanima ga veliko stvari, dela tudi izpit za trenerja, tako da si očitno želi ostati v kolesarstvu.”

“Odločitev Mezgeca težko komentiram. Na gorskem kolesu gotovo ni pokazal, česa je sposoben. Lahko se zgodi, da se bo še spraševal, kaj bi lahko dosegel, ker se bo težko še vrnil na gorsko kolo.”


Oglej si video >>

Sledite nam