4 Islands, Alban Lakata
21. aprila 2023

Alban Lakata, legenda ABSA Cape Epic. Simpatični Avstrijec, ki obožuje maratonske preizkušnje in bo konec junija dopolnil 44 let.

Eden tistih tekmovalcev, ki ne manjka na skoraj nobeni etapni dirki v Evropi, je redni udeleženec južnoafriške preizkušnje, pod pasom pa ima tudi nekaj vrhunskih dosežkov!

Alban Lakata

Prvo ime ekipe Team BULLS za maratonske preizkušnje, trikrat svetovni pravak v gorskokolesarskem maratonu, dvakrat evropski prvak v tej disciplini, trikratni zmagovalec ameriške dirke Leadville 100 in tekmovalec, ki je končal kar štirinajst preizkušenj največje etapne dirke na svetu ABSA Cape Epic. V letih 2015 in 2018 je dirko končal na drugem mestu, leta 2010 pa je bil tretji.

Lakata, ki je prisoten na skoraj vseh evropskih etapnih dirkah, tokrat nastopa z Nemcem Simonom Schnellerjem.

Leteči reporter Mah ga je presenetil s par vprašanji

Mah: Zagotovo si eden najbolj prepoznavnih tekmovalcev na letošnjem 4 Islands. Je to tvoja prva dirka po štirih otokih?

Alban: Ne, to je moja tretja dirka tukaj. Vedno z istim partnerjem, ampak nikoli nama ni šlo dobro na tej dirki. Prvič, ko sva nastopila na dirki, sva šla bolj na ogled same trase, a se Simon ni počutil najbolje, tako da dirka ni bila najboljša za naju. Drugi poizkus sva izvedla lani, a takrat je Simon na dirko prišel nekoliko prehlajen in je na dirki potem zbolel ter po drugi etapi odstopil. Letos sva poizkusila tretjič in na drugi etapi sva se uvrstila na tretje mesto, skupno pa sva med elito na trenutno na četrtem mestu. In upava, da se bo do cilja še kaj spremenilo.

Na dirki se je v zadnjih letih kar nekaj spremenilo. Sedaj je del serije Epic in etape so nekoliko drugačne. Se ti zdijo lažje?

Etape se mi zdijo zanimive, res je, da manjka nekaj tehničnih delov na Krku in tudi na Rabu, ampak smisel dirkanja je, da se etape vedno nekoliko spremenijo. Nikdar niso lahke, vedno si jih lahko sam narediš težje. Imam občutek, da je letošnja dirka takšna, kot si jo narediš. So deli, kjer se lahko pelješ izredno hitro, in so odseki, ko se vse dogaja zelo počasi, in so precej tehnični. Tudi na Rabu sem imel defekt, a se mi zdi nekaj povsem normalnega, da imaš na vsaki etapi vsaj enkrat prazno pnevmatiko.

Kako se soočaš s podlago?

Zadnja dirka pred 4 Islands je bil Cape Epic. Vse je drugače. Od klime pa vse do podlage. Tudi tam je zahtevna, ampak tukaj dirko težko naredijo skale, kamenje, predvsem pa moraš imti tudi nekaj sreče. Kot sem že prej povedal, vsaj en defekt na etapo mora biti.

Spadaš med legende Cape Epica. Katere dirke serije si še odpeljal?

Štirnajstkrat sem dirkal na Epicu, tretjič sem na Hrvaškem. Preizkusil sem se tudi na Andorra Classic in to je zaenkrat to, kar se tiče dirk v seriji Epic.

Je Simon Schneller tvoj redni partner na etapnih dirkah? Ali skupaj tudi trenirata?

Glede na to, da je Simon Nemec, sam pa prihajam iz Avstrije, skupni treningi tako niso najbolj pogosti, se pa udeležujeva trening kampov, ki jih organizira naša ekipa, pa pred dirkami se navajava eden na drugega. Poleg tega bova letos vozila tudi svetovni pokal v maratonu, ki je sedaj pod okriljem serije UCI MTB. Simon, ki je precej mlajši od mene, je zelo dober na tehničnih delih in sam se lahko še vedno učim od njega, on pa lahko pobira moje dolgoletne izkušnje glede tekmovalne taktike in ostalega.

Hvala in obilo sreče do konca dirke!

Albana najdeš tudi na Instagramu: @alban_lakata

Foto 4 Islands

Preberi še

4 Islands

Sledite nam