9. oktobra 2023

Pumptrack v Zrečah je v soboto privabil na državno prvenstvo v pump tracku rekordno število udeležencev, najhitrejša pa sta bila Rovtar in Homar. Dirka je štela tudi za serijo državnega pokala Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije, ki se zaključi to soboto v Vipolžah.

Zreče so gostile pump track dirko prvič in se izkazale kot odlično prizorišče najpomembnejše tekme v sezoni. Organizatorja LTO Zreče-Rogla in Občina Zreče sta se ob podpori Kolesarskega kluba Rogla in lokalnih gasilcev izkazal z odlično pripravljenim dogodkom. Ob tekmovalnem delu je Kolesarska zveza Slovenije v sodelovanju z Olimpijskim komitejem – Združenjem športnih zvez pripravila spremljevalni program Grbine so fine in dobrodelno tekmovanje En krog za razvoj.

V močni konkurenci brez presenečenj na vrhu

Prizorišče v krasnem, neverjetno toplem oktobrskem vremenu skoraj ne bi moglo biti boljše. Zreče se lahko pohvalijo s pump trackom površine 500 kvadratnih metrov. Zaradi dolžine proge se je izkazal za zahtevno preizkušnjo, na kateri je poleg koordinacije in fizične moči odločala tudi koncentracija. Skozi dan smo tako videli precej napak, le najhitrejši pa so prevozili krog v manj kot 17 sekundah.

Tim Rovtar
Tim Rovtar

V kategoriji 17+ so pričakovano kraljevali trije reprezentanti v tej disciplini. V kvalifikacijah je Tim Rovtar (KK Črn trn) s 16,31 za 34 stotink prehitel moštvenega kolega Luko Baruta in za 43 stotink Nejca Herica (Bikehanic Lumar), zmagovalca zadnje preizkušnje v Zagorju ob Savi. Še vedno hitri veteran Tilen Frank (BSX Racing Team Maribor), gonilna sila mariborskega BMX-a, je na četrtem mestu zaostal že več kot sekundo.

Rovtar je ostal nepremagan. V finalu je z najboljšim časom dneva 16,16 sekund premagal Herica, ki je predtem v polfinalu izločil Baruta. Ta je v malem finalu v boju za bronasto medaljo premagal Franka. Med najboljšimi je sicer le Barut nastopal z gorskim kolesom.

Homar zanesljivo ubranila naslov

tamara homar
Tamara Homar

Med ženskami 17+ se je serijska zmagovalka Tamara Homar (ŠKD Super potencial) edina spustila pod mejo 19 sekund. Na vseh nastopih. V kvalifikacijah je z 18,46 za več kot pet sekund prehitela Klaro Podlogar (KK Zagorska dolina), Majo Turk (Cycling Pocket) za več kot šest sekund.

V finalu je Homar suvereno premagala Turk, ki si pred državnim prvenstvom ni priskrbela tekmovalne licence in po pravilih KZS ni mogla konkurirati v državnem prvenstvu. Tako je srebrno medaljo osvojila Klara Podlogar, ki je v malem finalu premagala bronasto Aleksandro Radosavac (ŠD Supersnurf).

Igra stotink med mlajšimi mladinci

Katja Stupar (ŠKD BSX Racing Team Maribor) je bila v odsotnosti klubske kolegice Pie Palčnik brez konkurence zmagovalka med mlajšimi mladinkami. Naslednje leto bo imela Stupar, reprezentantka v BMX dirkanju, več dela v starejši kategoriji, v kateri bi s časom 19,69 za približno sekundo zaostajala za Tamaro Homar.

Napeto je bilo med izredno hitrimi mlajšimi mladinci: Izak Štrubelj (Bikehanic Lumar) je s 17,02 za pičlo stotinko v kvalifikacijah prehitel Jana Manfreda (KK Zagorska dolina) in za sedem stotink Vala Trinle Lampiča (Bikehanic Lumar).

V izločilnih vožnjah se je vrstni red premešal. Lampič je v polfinalu premagal Manfreda, tako da se je v finalu pomeril s Štrubljem. Ta se je v vseh izločilnih vožnjah spustil pod 17 sekund, najhitrejši pa je bil v finalu (16,54 s). Lampiča je prehitel za vsega 6 stotink! V malem finalu je Manfredo opravil z Martinom Markom Milarjem (Rajd Ljubljana), ki je tako zasedel nehvaležno četrto mesto.

Trinajstletni Ložar s časom, kot ga dosegajo člani

jošt ložar
Jošt Ložar

Tudi med dečki pod 15 let so se veselili Ljubljančani. Jošt Ložar (Bikehanic Lumar) je v kvalifikacijah za stotinko prehitel Tima Pećanca (ŠKD BSX Racing Team Maribor), potem pa vožnje stopnjeval in do finala svoj najboljši čas popravil na neverjetnih 16,81 sekund. Tako je Pećanca premagal za skoraj šest desetink. Tretji je bil Tine Dovžak (KK Črn trn) pred Juretom Kuharjem (Rajd Ljubljana).

Tudi dečki pod 13 let so se borili za naslov državnega prvaka. Osvojil ga je Klemen Dečman (Rajd Ljubljana), srebro je domov nesel Matija Krečič (KK Črn trn), bron pa Gaber Kuhar (Rajd Ljubljana).

Resno so se pomerili tudi v mlajših kategorijah, kjer so izmerjeni časi pokazali na odličen potencial mladih, zlasti tistih, ki dirkajo v BMX-u. Razveseljuje tudi visoka udeležba v najmlajših kategorijah. Upajmo, da bodo vztrajali v športu, ki je v teh letih predvsem igra, zato Kolesarska zveza Slovenija nagradi s priznanji vse udeležence enako.

Vsi vrstni redi kmalu na pumptrack.si

Foksijeva kolesarska šola prvič obiskala Zreče

V spremljevalnem programu Grbine so fine sta v Foksijevi kolesarski šoli otroke učila spretnosti inštruktorja Kolesarske zveze Slovenije Boris Režabek, odličen tekmovalec v disciplini slopestyle, in Aleksandra Radosavac. Otroci so v dveh skupinah uspešno prevozili Foksijeve kolesarske izzive in se razveselili diplom ter praktičnih nagrad.

Kot običajno smo tekmovalni dan zakrožili dobrodelno. V Enem krogu za razvoj je večina udeležencev v minuti, kolikor je na voljo, prevozila dva kroga, do konca dne pa se jih je nabralo 37. V dobrodelnem bunny hopu se je letvica začela podirati šele pri 40 centimetrih, saj so odlično skakali tudi najmlajši. Najviše je skočil Boris Režabek – 90 centimetrov. Za organizacijo športnega dne v lokalni osnovni šoli bo tako Občina Zreče prispevala 250 evrov.

Že v soboto finale v Vipolžah

Državno prvenstvo je torej za nami, in to z rekordno udeležbo kar 74 tekmovalcev. Odličen obet pred zadnjo, peto dirko serije Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije, ki bo v soboto, 14. oktobra v Vipolžah. Po dirki bodo znani tudi končni vrstni redi v državnem pokalu.

V sredozemskem delu Slovenije spet pričakujemo lepo in toplo vreme, seveda pa bo z nami tudi spremljevalni program Grbine so fine s Foksijevo kolesarsko šolo in našima ambasadorjema Matejem Žanom in Filipom Flisarjem.

Podrobnosti in prijave na finale v Vipolžah

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Generalni pokrovitelj je Telekom Slovenije, pokalni pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj spremljevalnega programa Grbine so fine, Furam zase, Blacktown Construction GmbH, Rascal Bikes in Alliance ASE, ki je tudi pokrovitelj akcije En krog za razvoj.

Lokalni pokrovitelji prireditve so bili Terme Zreče, ki so priskrbele nagrade za najboljše tekmovalce, LTO Rogla-Zreče, ki se je predstavila s svojimi izdelki ter Občina Zreče, ki je otroke razveselila z baloni.

Fotografije Jure Gasparič

Preberi še

Večerno pumpanje v Zagorju? Terna!

Sledite nam